KLM Open

Nederlandse DP World Tour-spelers blikken vooruit op belangrijke week: 'Dit is als een major voor ons'

Nog twee dagen en dan begint het KLM Open op The International bij Amsterdam. De drie vaste spelers op de DP World Tour - Daan Huizing, Darius van Driel en Joost Luiten - blikten vooruit in de persconferentie op dinsdag.

Naast elkaar aan tafel in het perscentrum deden de drie mannen met een vaste kaart voor de DP World Tour hun verhaal. Van het drietal wist Darius van Driel dit jaar al een keer te winnen, het Magical Kenyaa Open. "Het begin van het seizoen is natuurlijk heel goed geweest", zegt Van Driel. "Ik sta er ook goed voor om mij te kwalificeren voor The Open (Van Driel speelde nog nooit een major, red.), dus natuurlijk wil ik deze week goed presteren."

"Het helpt hier zeker om de bal rechtdoor te slaan", zegt Van Driel over de kwaliteiten die je nodig hebt om succes te hebben op de par-71 van 6.321 meter. "Hier wordt accuratesse heel erg beloond. Vandaag tijdens de oefenronde heb ik weinig rough gezien, maar ik vrees dat ze veel vrijwilligers moeten optrommelen om te helpen met ballen zoeken." (Klik hier voor een eerdere voorbeschouwing met Darius van Driel).

Ik vrees dat ze veel vrijwilligers moeten optrommelen om te helpen met ballen zoeken

Joost Luiten onderstreept de woorden van zijn landgenoot en zegt dat ze het als 'kleine mannetjes' meer van accuratesse moeten hebben dan pure kracht. "Ik denk dat ik wel kan zeggen dat wij geen echte longhitters zijn. Wat dat betreft past The International met de hoge rough en smalle fairways inderdaad goed in ons straatje. Als je hier greens gaat missen wordt het lastig. Ook het chippen is lastiger als het nat is." Vooral voor vrijdag is flink wat regen voorspeld.

Verbetering swing

"Ik heb de afgelopen weken gelukkig een paar dingen in mijn swing kunnen vinden die de oorzaak waren voor een paar mindere weken", vertelt Daan Huizing over zijn voorbereiding. Hij maakt zijn tiende start en vorig jaar behaalde hij zijn beste resultaat: T-29.

Volgens de professional uit Odijk is het huidige seizoen tot dusver 'stabiel'. Een goed resultaat in eigen land staat hoog op het verlanglijstje van de golfer. "Het KLM Open is voor ons natuurlijk een van de mooiste om te winnen, het is als een major voor ons. Ik ga er met een relaxed gevoel in deze week, en het is niet echt anders dan in andere toernooien. Dat gevoel zegt overigens ook niet alles, want je kan met een goed gevoel erin gaan en minder spelen, maar zeker ook omgekeerd."

"Het is de eerste keer op deze baan, het voelt een beetje als een toernooi in het buitenland", vervolgt Huizing over zijn gevoel bij een KLM Open op The International. "Ik ben nog bezig om de baan te leren kennen en heb alleen de tweede negen holes gespeeld. Die waren indrukwekkend. Ik heb het KLM Open vaak op The Dutch gespeeld. Daar heb ik veel rondes in de benen en hoef je niet meer na te denken over de beste lijnen. De baan is heel anders dan in voorgaande weken door de hoge rough en de snelheid van de greens, maar het oog is inmiddels zo goed getraind dat je in relatief korte tijd kunt aanpassen."

Het is de eerste keer op deze baan, het voelt een beetje als een toernooi in het buitenland

Set-up hetzelfde als vijf jaar geleden

De 'nestor' van het drietal, Luiten (38), speelt zijn 18de KLM Open. "Ik kijk er altijd naar uit, al is het ook best druk in de periode ernaartoe. Deze editie is het even wennen, want het is in een andere maand dan vorig jaar. Het plan is natuurlijk om erbij te zitten zondag."

Van de drie Nederlanders is Luiten de enige die in 2019 speelde op The International. "De set-up is praktisch hetzelfde als vijf jaar geleden, al speelt hij door de natte aanloop wel iets anders. Het gras rondom de bunkers lijkt iets hoger, maar het enige wat echt veranderd is, is hole 11, die is ingekort van een par-4 naar een par-3 voor Beat The Pro."  

Vier Nederlandse amateurs in het veld

Er doen in totaal dertien Nederlanders mee aan het 104de KLM Open, onder wie vier amateurs. Lars van der Vight (#79 WAGR) won onlangs het Spaans Amateur en speelt zijn derde KLM Open. GOLF.NL sprak hem dinsdag over zijn verwachtingen:

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

 

 

 

Lees meer over
KLM Open Topgolf Interviews