Topgolf

Joost Luiten over het vaderschap en de veranderingen in zijn (golf)leven: 'Dankzij Dex kan ik nu beter relativeren'

Joost Luiten werd zes maanden geleden vader van zoon Dex. Op Vaderdag laten we papa Joost aan het woord over de veranderingen in zijn leven. “Alles draait nu in de eerste plaats om Dex.”

Joost Luiten moet naar het consultatiebureau met zoon Dex, maar de beste golfer van Nederland heeft daarvoor nog wel even tijd om met GOLF.NL te praten over het vaderschap. “De verhalen over hoe ongelooflijk bijzonder het is om een kind te hebben vond ik altijd overdreven, nu Dex er is kan ik alleen maar zeggen dat alle clichés kloppen. Je leven verandert, alles draait om die kleine en ik geniet er heel erg van.”

-3 door Dex

Dex Willow Luiten, geboren 19 december 2023, is al bij een aantal toernooien aanwezig geweest en Luiten zegt er baat bij te hebben. “Melanie (de vrouw van Luiten, red.) loopt met Dex soms een paar holes mee of ze staan bij hole 1, 9 of 18. In België, een paar weken terug, speelde ik de eerste negen holes heel slecht, stond +3. Het was een flink stuk lopen naar de volgende tee en toen heb ik Dex in mijn armen genomen. Dan ben je die slechte score meteen vergeten. De tweede negen speelde ik heel goed. Ik maak -3, en dat was toch de invloed van Dex, denk ik.”

Komende week tijdens het KLM Open zal Dex er ook bij zijn. “We slapen in een hotel niet ver van de baan, er gaat een oppas mee zodat Mel af en toe ook alleen kan komen kijken. Maar Dex zal zeker ook veel op The International zijn.”

Draai gevonden

Het ouderschap vroeg natuurlijk om de nodige aanpassingen in het leven van de Luitens. “De eerste weken was het een beetje zoeken, nu hebben we onze draai gevonden. Ik ben natuurlijk veel weg, als ik thuis ben wil ik zoveel mogelijk tijd met Dex doorbrengen. Mel werkt op maandag en dinsdag op The Dunes, de golfbaan van haar ouders in Zandvoort. Ik ben dan heel de dag samen met Dex, vind ik onwijs leuk. Ik sleep hem ook overal mee naar toe.”

Luiten prijst zich gelukkig met zijn vrouw Melanie. “Ik heb veel bewondering voor Mel. Omdat ik zo veel van huis ben, staat ze er vaak alleen voor. Mel regelt en plant alles perfect, dat deed ze trouwens ook al toen Dex er nog niet was. Ze is een geboren moeder, ik had het niet beter kunnen treffen.”

De 38-jarige Luiten is de jongste in een groot gezin met vier broers. Staan er de nodige broertjes of zusjes van Dex in de planning? “Ik heb altijd gezegd dat twee kinderen mij ideaal leek. Nu denk ik wel eens dat één ook mooi is. Dan kun je alle aandacht schenken aan dat ene kind. Mel heeft er natuurlijk ook iets over te zeggen. We gaan het zien, eerst maar eens zorgen dat Dex een beetje goed op weg komt.” 

 

Joost Luiten Dex

Niet minder gedreven

Luiten zegt niet minder te trainen dan voor de komst van zoon Dex. “Ik maak nog steeds veel trainingsuren, maar plan alles rond het schema van Dex. Als ik voorheen ballen wilde gaan slaan in de ochtend maar het was heel slecht weer, dan ging ik in de middag. Dat kan nu niet meer. Ik heb het voordeel dat ik thuis een puttstudio heb en een aantal fitnessapparaten. Als Dex lekker ligt te knorren kan ik aan het putten of aan mijn fysiek werken.”

Als topgolfer heeft hij niets aan motivatie ingeboet, benadrukt de zesvoudig winnaar op de Tour. “Het vaderschap relativeert, absoluut. Als ik na een teleurstellende ronde balend de baan afstap en ik zie Dex, dan is mijn focus meteen op die kleine. Een slechte score kan ik nu wat makkelijker naast me neerleggen. Maar dat betekent niet dat ik minder gedreven ben. Ik wil nog jaren door als topgolfer en ben er nog net zo op gebrand om toernooien te winnen.”

Gedraagt hij zich wel anders in de baan wanneer het niet loopt, minder schelden en met clubs smijten nu hij vader is? “Ik was altijd al de rust zelve”, lacht Luiten, “daar ben ik niet in veranderd.”

Winnen in Nederland

Twee keer won Luiten het KLM Open, in 2013 en 2016. Een derde zege op The International zondag aanstaande met zoon Dex bij de green van hole 18 is het grote doel.

“Dat zou natuurlijk geweldig zijn, al zal Dex er zelf weinig van meekrijgen. Die beelden moet hij dan later maar terugkijken als hij wat ouder is. Winnen is natuurlijk heel moeilijk, maar ik heb twee keer bewezen dat ik het kan in Nederland. Ik hoop vooral dat het een mooie week wordt met veel toeschouwers en geen regen maar een beetje zon, dat maakt het voor iedereen een stuk leuker.”

Tot slot: heeft Luiten zich verheugd op zijn eerste Vaderdag? “Ik heb helemaal niets met Vaderdag. Misschien dat het anders wordt als Dex ouder is en hij met een cadeau komt aanzetten voor papa, maar vooralsnog vind ik Vaderdag vooral iets commercieels.”

Lees meer over
Topgolf Joost Luiten KLM Open