Topgolf

Team USA kiest Keegan Bradley als verrassende Ryder Cup-captain

Niet Tiger Woods, maar Keegan Bradley is benoemd tot captain van Team USA voor de Ryder Cup in 2025.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

De 38-jarige Amerikaan speelde twee keer eerder de Ryder Cup, en verloor twee keer. De Ryder Cup in Rome van afgelopen jaar ging aan zijn neus voorbij. Captain Zach Johnson moest Bradyley teleurstellen, iets dat veel aandacht kreeg in het tweede seizoen van de Netflix documentaire Full Swing

Doorgaans worden captains klaargestoomd voor de klus door eerst een rol als vice-captain te vervullen, maar daar is nu dus geen sprake van. De relatief jonge Bradley is zelf nog actief op de PGA Tour en als nummer 19 van de wereld allesbehalve 'klaar' als speler. Een duidelijke trendbreuk, waarmee Amerika - na de nederlaag in Rome - bereid lijkt te zijn om het over een compleet andere boeg te gooien. 

'Vereerd'

"Ik ben ongelooflijk vereerd om deze kans te accepteren om de captain te zijn van het team van de Verenigde Staten voor de Ryder Cup van 2025", reageert Bradley. "Ik wil graag de Ryder Cup Committee van de PGA of America bedanken voor hun vertrouwen in mij als we beginnen aan deze reis naar Bethpage Black. Mijn passie en waardering voor het grootste teamevenement in golf is nog nooit zo groot geweest. De Ryder Cup is anders dan elke andere competitie in onze sport, en deze editie zal ongetwijfeld bijzonder worden gezien de rijke geschiedenis en het enthousiaste publiek op deze iconische baan. Ik kijk ernaar uit om te beginnen met de voorbereidingen voor 2025."

In 2012 maakte hij zijn debuut. Hij won drie partijen en verloor er een. Team USA verloor verassend nadat ze met een voorsprong van 10-6 de singles in gingen. In 2014 won Bradley een punt in de fourballs met Phil Mickelson. In de singles verloor hij van Jamie Donaldson, die daarmee het beslissende punt en de Ryder Cup won voor Europa.

Europa bevestigde afgelopen november dat Luke Donald het team na de zege in Rome voor een tweede termijn gaat leiden.

(Nog) geen Tiger

Tiger Woods, die eerder aangaf in onderhandeling te zijn met de PGA of America, zou de rol als captain hebben afgewezen. "Ik spendeer zoveel tijd aan wat wij aan het doen zijn met de PGA Tour, en ik wil de rol als captain niet vervullen als ik daar eigenlijk geen tijd voor heb", zei Woods tijdens het PGA Championship afgelopen mei. "Met alles dat erbij komt kijkt om Team USA te vertegenwoordigen en alle verplichtingen naar de PGA of America, de spelers en de fans - moet ik het gevoel hebben dat ik de tijd erin kan steken die het verdient." 

De Ryder Cup wordt volgend jaar van 26 t/m 28 september in New York gespeeld.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Lees meer over
Ryder Cup