Topgolf

De 'truc van Luke' op herhaling in Ryder Cup 2025

Europa gaat ook in de volgende editie van de Ryder Cup in zee met captain Luke Donald. Vandaag werd bekend dat de 45-jarige Engelsman in 2025 op vijandige bodem opnieuw de captain van Team Europe zal zijn.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Over twee jaar wordt de Ryder Cup op Bethpage bij New York gespeeld. De herinneringen aan de bewonderenswaardige zege van Europa op de Verenigde Staten in Italië zijn nog vers. Begin oktober kreeg het Amerikaanse team op de Marco Simone Golf & Country Club bij Rome een pak slaag (16½ - 11½). Daarmee nam Europa revanche voor de gevoelige nederlaag in 2021 op Whistling Straits in Wisconsin (19-9). Dat was de dikste nederlaag ooit van een van beide teams in de historie van de Ryder Cup.

Trendbreuk

Donald kreeg in Rome als captain de credits voor het succes. Met name de manier waarop Europa statistieken en data had ingezet om qua spel de best bij elkaar passende koppels samen te stellen, sorteerde in veel lof. De uitslagen van de laatste edities bevestigen dat het thuisvoordeel zwaar weegt in de Ryder Cup. Niet alleen vanwege het voordeel van meer ‘thuisfans’, maar zeker ook omdat het thuisspelende team invloed heeft op hoe de baan wordt geprepareerd. Daarbij wordt er goed geluisterd naar de voorkeuren van belangrijke spelers, die een vaste waarde zijn. Donald moet dus proberen om die 'trend' te breken. De laatste keer dat Europa op Amerikaanse bodem won, was in 2012. Die overwinning ging de boeken in als het Mirakel van Medinah, omdat Europa op de Medinah Country Club op de slotdag een flinke achterstand omboog in een zege. Donald tekende toen op zondag als speler van Europa voor het eerste punt op het blauwe bord en zette de comeback in gang.

Uitdaging

“Het is wel duidelijk dat winnen in het buitenland een zware opgave is. Maar ik ben nog nooit een uitdaging uit de weg gegaan en ben verheugd en vereerd dat mij weer de kans wordt geboden om het Europese team te leiden", aldus Donald. "Grote kansen komen niet vaak voor in het leven. Ik geloof er heilig in dat als ze zich voordoen je ze met beide handen moet aangrijpen.”

Dubbel

Het is niet voor het eerst dat een Europese captain aanblijft. Bernard Gallacher vervulde die rol zelfs in drie opeenvolgende Ryder Cups (1991, 1993 en 1995). Donald kan de tweede captain worden die twee keer achter elkaar aan beide kanten van de oceaan Europa naar de overwinning leidt. Tony Jacklin voltooide in 1987 in Muirfield Village (Ohio) de dubbel, nadat hij twee jaar eerder met zijn team ook op The Belfry in Engeland had gewonnen.

Lees meer over
Ryder Cup