Nieuws

Toeval of magie? Doorsnee huurhuis herbergt voor derde jaar op rij winnaar John Deere Classic en wordt omgedoopt tot 'Trophy House'

Tijdens de John Deere Classic wil je maar op één plek verblijven: het zogenaamde 'Trophy House'. Voor het derde jaar op rij verbleef de latere winnaar van het toernooi in hetzelfde huurhuis, en dat is bijna geen toeval meer. Davis Thompson betaalde met plezier de rekening!
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

De PGA Tour vat het op zijn website treffend samen. 51 weken in het jaar is het gewoon een huis dat je via Airbnb kunt huren. Maar tijdens de John Deere Classic is het plots the place to be. Dé plek om gedurende het toernooi met je tourvrienden te verblijven. Kaartje leggen, televisie kijken, wat met de 'football' gooien in de achtertuin, en dan staat op zondag gegarandeerd één iemand met de beker in de handen.

Het huurhuis in Silvis, Illinois wordt zelfs al het 'Trophy House' genoemd. Die bijnaam laat zich verklaren door het feit dat de winnaars van de laatste twee jaar, JT Poston en Sepp Straka, er al samen verbleven en daar kwam zondag Davis Thompson bij.

Hij sliep zelfs in dezelfde kamer als Straka, die met zijn familie in een hotel zat. "Davis is in m'n kamer geslopen. Misschien pakt dat goed uit voor 'm", zei de Oostenrijker eerder in het weekend. Thompson: "Drie jaar op rij, dat zou wel cool zijn. Ik denk dat iedereen dan volgend jaar in dat huis wil zitten!"

Het is een stukje verbroedering in het soms eenzame leven op de Tour. Goed om een beetje te ontspannen en na de ronde even de zinnen te verzetten, zo verklaarde Poston in het verleden. Dit jaar verbleef laatstgenoemde er met Denny McCarthy, Ben Kohles, Greyson Sigg, Patton Kizzire en dus Thompson. De traditie is dat de winnaar de rekening betaalt, iets wat er bij Thompson na het opstrijken van 1,4 miljoen dollar wel af kon. Het zestal zal de Airbnb ongetwijfeld ook vijf sterren geven en een goede review achterlaten.

Thompson sloopt TPC Deere Run

We hebben op de PGA Tour dit jaar al heel wat spannende zondagen gehad, maar dit was er niet één van. Al lag dat in de John Deere Classic niet aan Thompson, of tot op zeker hoogte juist wél. De golfer uit Georgia begon de slotdag na rondes van 63-67-62 namelijk met een voorsprong van twee slagen en gaf de achtervolgers geen moment ook maar een sprankje hoop.

Thompson opende zijn ronde met vijf birdies in de eerste zes holes en produceerde een 64 (-7) waar weinig op aan te merken viel. Alles bij elkaar bracht het hem op -28, een verbetering van het toernooirecord dat op -27 stond. Dubbel en dwars verdiend, dus. 

Ik probeerde vandaag gewoon bij de les te blijven en dat me dat gelukt is, is een hele opluchting
Na een top 10-notering in het US Open en zijn tweede plek in Detroit een week geleden, was het nu voor het eerst prijs voor Thompson. Hij vierde de overwinning met zijn vrouw Holly Grace, aanwezig ondanks verplichtingen als bruidsmeisje in hetzelfde weekend, en in het 'Trophy House' bleef het ongetwijfeld nog lang gezellig.
"Ik heb dit jaar hard gewerkt. Een tijdje liep het wel oké, maar deze maand kwam ik echt op stoom. Vorige week speelde ik al goed en dat heb ik gelukkig kunnen meenemen naar hier", aldus de nieuwe nummer 38 van de wereld, vol emoties na zijn eerste grote zege. "Het betekent veel voor me om m'n vrouw te zien. Ik hou zoveel van haar en ben heel dankbaar dat ze het gered heeft. Ik probeerde vandaag gewoon bij de les te blijven en dat me dat gelukt is, is een hele opluchting."

In geen 66 jaar vertoond

Thompson eindigde vier slagen voor een drietal op -24: Michael Thornbjornsen, het nieuwste 'product' van de PGA Tour University-ranglijst, CT Pan uit Taiwan en de 20-jarige amateur Luke Clanton. Die laatste deed iets wat al 66 jaar niet gebeurd was in Amerika: twee weken achter elkaar in de top 10 eindigen als amateur. Clanton eindigde de week met een bogeyvrije 63 (-8), met maar liefst zes birdies op de backnine!

Clanton zei dat hij aan zijn eigen (hoge) verwachtingen voldaan had met zijn tweede plaats in de John Deere Classic. "Natuurlijk wil je winnen, maar wat ik vandaag deed was awesome. Ik voel me gezegend dat ik hier mag zijn en dat ik zo kon eindigen was onwerkelijk."

Billy Joe Patton

Het lukte Billy Joe Patton in 1958 voor het laatst. De inmiddels overleden golfer uit North Carolina wist in z'n carrière bijna The Masters te winnen, maar verder is Patton geen naam die je vaak in de geschiedenisboeken van het golf terugvindt. Of Clanton wél voor grote dingen bestemd is in de sport? De tijd zal het leren. Voor nu heeft hij nog geen ambities om snel professional te worden. Eerst wil hij met het universiteitsteam van Florida State een 'national championship' winnen.
Lees meer over
Topgolf PGA Tour