Nieuws

Kinderen laten ervaren hoe leuk golf is? Steun de Joost Luiten Foundation en word birdievriend

Joost Luiten geeft met zijn Foundation kinderen de kans om te proeven aan de sport die hem zoveel gebracht heeft. En dan vooral kinderen die normaal gesproken niet zo snel met golf in aanraking komen. Jij kan Joost daarbij helpen.
Beeld: Edwin Vermaas - Approachthegreen

Beeld: Edwin Vermaas - Approachthegreen

“Dankzij golf heb ik een heel goed en mooi leven, daarom wil ik graag iets terugdoen voor de sport.” Dat zei Joost Luiten tijdens zijn speech bij de Charity Pro-Am voor zijn Foundation voorafgaand aan het KLM Open op The International. De beste golfer die Nederland heeft voorgebracht riep vier jaar geleden de Joost Luiten Foundation in het leven. Niet zozeer met het doel een nieuwe Joost Luiten te creëren of een opvolgster van Anne van Dam, maar vooral om zoveel mogelijk kinderen kennis te laten maken met golf.

“Het beeld dat golf een sport is voor rijke en oudere mensen, hoop ik met de Foundation weg te nemen”, zegt Luiten. “Zeker bij kinderen die niet snel met golf in aanraking komen, bijvoorbeeld omdat de financiële middelen ontbreken, bestaan nog steeds allerlei vooroordelen over golf. Ik wil dat kinderen zelf ervaren wat de sport inhoudt. Als ze enthousiast worden en door willen met golf, dan is dat prachtig. Als ze golf maar saai vinden: ook goed, maar dan hebben ze in elk geval een eigen mening kunnen vormen.”

Scholenprojecten

De Joost Luiten Foundation brengt kinderen in aanraking met golf door scholenprojecten te organiseren voor basis- en middelbare scholieren. De Foundation betaalt de golflessen en zorgt voor materiaal en vervoer, de school regelt dat de kinderen op tijd aanwezig zijn.

Het eerste project startte In februari 2020 met het Thorbecke College, een topsport talentschool in Rotterdam. Een groep van ongeveer twintig leerlingen kreeg tijdens schooluren elke week les op het Seve Golfcentrum. “Zelf ben ik daar ook een paar keer bij geweest”, zegt Luiten. "Een enkeling werd echt helemaal gegrepen door golf, zoals Felipe. Die staat nu het liefst elke dag op de baan, net zoals dat bij mij gebeurde toen ik jong was. Heel mooi om dat te zien. Ik geniet er erg van met kinderen bezig te zijn op de golfbaan en ze iets te leren.”

Luiten foundation tas
Beeld: Edwin Vermaas - Approachthegreen

Schaapsherder

Momenteel lopen er projecten op de Gelpenberg in Drenthe en op Herkenbosch in Limburg. “Vier scholen uit de gemeente Coevorden zijn dit jaar met groep 5, 6, 7 en 8 gestart met golflessen op de Gelpenberg”, vertelt Pieter Bijnen, projectmanager bij de Joost Luiten Foundation. “De club heeft er een les met de greenkeeper of schaapsherder in de baan aan toegevoegd, zodat de kinderen ook zien wat er allemaal leeft en groeit op de golfbaan, dat sloeg erg aan. Ook verschillende klassen van het Roer College in Roermond krijgen als onderdeel van hun lesprogramma meerdere golflessen aangeboden. Als kinderen na zo’n eerste kennismaking met golf aangeven enthousiast te zijn, dan regelt de foundation een vervolgtraject.”

Golfclubs en scholen kunnen de projecten naar eigen idee invullen. Bijnen: “Het belangrijkste is dat clubs intrinsiek gemotiveerd zijn met een school aan de slag te gaan om jeugd die eerste kennismaking met golf op een heel leuke en kindvriendelijke manier aan te bieden. Voorwaarde vanuit de foundation is wel dat het minimaal drie lessen moeten zijn die altijd plaatsvinden op de golfbaan. Als kinderen met de voeten in het gras staan, ervaren ze pas echt hoe golf is.”

De Joost Luiten Foundation hoopt het aantal projecten de komende jaren flink uit te breiden. “Het zou geweldig zijn als we binnen een jaar in alle provincies van Nederland minimaal één scholenproject kunnen realiseren”, zegt Bijnen. “Onze projecten vinden altijd plaats op een golfbaan in de buurt van de school, onder begeleiding van de lokale PGA-professional, een docent van de school en de clubmanager of iemand uit de jeugdcommissie.”

Birdievriend worden

Als een projectaanvraag van een club wordt goedgekeurd, stelt de foundation de financiële middelen beschikbaar. Bijnen: “Joost steekt zelf tijd, energie én geld in zijn foundation. Ook doet een aantal partners van Joost een jaarlijkse donatie om projecten te realiseren. Maar voor substantiële groei de komende jaren is meer nodig. Iedereen, golfer of niet-golfer, kan de Joost Luiten Foundation steunen en iets betekenen voor de golfsport door birdievriend te worden.” 

Birdievrienden zijn donateurs die een eenmalige bijdrage betalen van 5 euro en een bedrag voor iedere birdie die Joost Luiten tijdens het seizoen maakt. Die bedragen variëren van 10, 25 tot 50 cent of een zelfgekozen bedrag per birdie. Op jaarbasis maakt Luiten gemiddeld zo’n driehonderd birdies. “Birdievrienden maken maandelijks ook kans op mooie prijzen en er zijn leuke activiteiten”, aldus projectmanager Bijnen. “Afgelopen maand zijn alle birdievrienden uitgenodigd voor een dag op het KLM Open.” 

Ontdekken

Tijdens dat toernooi was de Foundation ook aanwezig op The International met een eigen stand en een Longest Putt Challenge. Joost Luiten ging er vanzelfsprekend ook een paar keer langs. “De foundation gaat me heel erg aan het hart. Natuurlijk zou het hartstikke gaaf zijn als een kind dat via de foundation met golf is begonnen de top haalt, maar dat is zeker niet het belangrijkste. Zoveel mogelijk kinderen de kans geven golf te ontdekken, daar draait het vooral om, ook omdat de gemiddelde leeftijd van golfers zo hoog is. Hoe meer kinderen kennismaken met de sport des te meer kinderen uiteindelijk ook zullen gaan golfen.”

www.joostluitenfoundation.nl

Supporting the young golfing generation in the Netherlands with the Joost Luiten Foundation 🤝#KLMOpen pic.twitter.com/baxYqQT4aU
Lees meer over
Topgolf Joost Luiten