Nieuws

Moet je even zien: Bhatia maakt hole-in-one, maar dan anders (en dit zeggen de regels over deze bizarre situatie)

Het begrip 'down the drain' kreeg op de PGA Tour afgelopen week een compleet nieuwe betekenis. In Detroit verdween de golfbal van Akshay Bhatia in het midden van de fairway in een afvoerput. Het zorgde voor een van de meest ongewone drops die wij ooit gezien hebben.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

De kans dat je een hole-in-one maakt is waarschijnlijk nog kleiner, of je zou dit als een ace moeten tellen. Akshay Bhatia ging tijdens de tweede ronde van de Rocket Mortgage Classic aan de leiding toen hij de par-5 17de bereikte op Detroit Golf Club. De ranke Amerikaan (die trouwens een heel ongebruikelijke route aflegde om de top te bereiken) sloeg van de tee de mooie cut die we van 'm gewend zijn en de bal leek het midden van de fairway te vinden, wat hem een goede kans zou geven op zijn derde birdie van de dag. 

Totdat er bij aankomst op de fairway gek genoeg helemaal geen bal meer te vinden was. Wat bleek: in het gras lag een afvoerput met kleine gaten erin, en precies dáár was Bhatia's bal in verdwenen. Uiteraard werd er een 'rules official' bij geroepen, die aan de golfer vroeg de bal te identificeren. 

Geen strafslag

"Ik ben er vrij zeker van dat dat daaronder een Callaway is", zei nummer 29 van de wereld Bhatia, die zijn bal niet terug hoefde te krijgen. "Of je moet een andere manier weten om dat ding open te krijgen", aldus de referee. Hij kwam mede op basis van videobeelden tot de conclusie dat het inderdaad aannemelijk was dat het de bal van Bhatia was en deelde geen strafslagen uit.  
Het was een bepaald niet alledaagse ruling, zelfs op de PGA Tour, maar wel een correcte. Regel 16.1b zegt namelijk dat je relief krijgt als je je bal vindt en regel 16.1e zegt dat je relief krijgt als er met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid kan worden gesteld dat de bal in de drainage ligt - een abnormale baanomstandigheid. 

Eén slag te veel

Op de par-5 (die zich goed leent voor het maken van een birdie) nam Bhatia uiteindelijk genoegen met par. Die bewuste hole op vrijdag zal het verschil waarschijnlijk niet gemaakt hebben, maar uiteindelijk had de golfer uit Los Angeles over 72 holes wel precies één slag te veel gebruikt. Hij ging als leider naar de laatste hole, waar de zenuwen het (helaas) van 'm overnamen. Op de par-4 was birdie genoeg voor de winst en par voor een play-off, maar Bhatia drie-putte voor bogey.

Zege trekt Davis uit het slop

Zo kreeg Cam Davis, de leider in het clubhuis op -18, op de drivingrange het goede nieuws te horen dat hij zijn tweede titel op de PGA Tour binnen had, drie jaar na het winnen van hetzelfde toernooi in Detroit. Het bracht heel wat emoties los bij de 29-jarige Aussie. Hij stond dit jaar nog niet één keer in de top 10 en was uit een gat geklommen, volgens hemzelf ook vooral mentaal.

"Dit is crazy", aldus de onverwachtse winnaar van de hoofdprijs van 1,656 miljoen dollar. "Wat Akshay gebeurde, gun je natuurlijk niemand. Maar ik heb er keihard voor gewerkt om uit de put te komen en als je dit dan plotseling doet, voelt dat heel erg goed. Sinds een paar weken werk ik met een hypnotherapeut om alles eens vanuit een andere hoek te bekijken. Tussen waar ik een paar weken geleden was en waar ik nu ben, zit een wereld van verschil."
Lees meer over
Topgolf PGA Tour Golfregels