Topgolf

Via Sunshine Ladies Tour hoopt Romy Meekers op snelle terugkeer naar LET: 'Meer vasthouden aan mijn gameplan'

Voor tourprofessional Romy Meekers gaat het seizoen bijna van start. Half februari begint ze aan een reeks van acht toernooien in elf weken in Zuid-Afrika. "Via die weg hoop ik opnieuw mijn kaart voor de Ladies European Tour te bemachtigen."
Beeld: Tristan Jones / LET

Beeld: Tristan Jones / LET

De weersomstandigheden zorgden ervoor dat golfen in Nederland bijna onmogelijk was de afgelopen weken. Dat in combinatie met een lege wedstrijdkalender deed de 26-jarige Meekers weer vaak in de sportschool belanden. "Voordat ik pro werd, was het een uit de hand gelopen hobby geworden. Dat heb ik nu weer goed opgepakt, net als hardlopen. Ik heb weer het een en ander kunnen opbouwen. Tijdens het seizoen is het vanwege het vele reizen moeilijk om veel te sporten. Ik wil dan vooral blessurevrij blijven en soepel kunnen bewegen."

Eerst kracht, dan snelheid

Fysiek bezig zijn hoort erbij in het hedendaagse topgolf. Dat vindt de Utrechtse dus geen enkel probleem. "Ik heb het altijd leuk gevonden. Ik vind het mooi en motiverend, zeker met krachttrainingen, om te zien dat ik steeds meer herhalingen kan doen of meer gewicht aankan. In het begin had ik wel een of twee rustdagen nodig vanwege spierpijn, maar dat is nu weg. De afgelopen tijd lag de focus op kracht en vanaf deze week ga ik mij meer richten op snelheid."

Ik moet iedere ronde ingaan om gewoon te kijken hoe laag ik kan gaan

Ook de golfclubs komen weer regelmatig uit de tas, want ze is de komende dagen aan het trainen in Frankrijk met vriendin en tourpro Emie Peronnin. "Ik kijk ernaar uit om weer meer te golfen. We gaan begin februari, anderhalve week voordat de toernooien van de Sunshine Ladies Tour beginnen, naar Zuid-Afrika. Daar kunnen we dan alvast wennen aan de warmte en op goede banen spelen. Ondanks dat ik weinig heb gespeeld de laatste tijd, maak ik mij geen zorgen."

Vasthouden aan gameplan

Meekers boekte de afgelopen twee seizoenen goede resultaten op de Sunshine Ladies Tour en verdiende daarmee speelrecht voor de LET. Dat is ook nu weer het plan. Om dat te bereiken weet ze wat beter moet. "Daar heb ik het met mijn team over gehad. Als ik terugdenk aan afgelopen seizoen dan ging ik een paar keer goed van start. Dan begon ik vrijuit en zag ik wel waar het eindigde. In het verloop van het toernooi ging ik dan te veel verdedigen om mijn positie te behouden. Door voorzichtiger te spelen, kwamen mijn ballen verder van de vlag terecht. En dan maak je minder birdies en meer bogeys."

In 2024 wil ze daarom meer vasthouden aan het vooraf gemaakte gameplan. "Ik moet iedere ronde ingaan om gewoon te kijken hoe laag ik kan gaan. Ook als ik bijvoorbeeld bovenaan sta. Slechte swings komen altijd voor tijdens 18 holes, maar dan kan het in ieder geval niet aan het plan liggen. Ik heb er vertrouwen in dat ik daarin ga groeien."

LET of LET Access?

Na de reeks van acht toernooien in Zuid-Afrika is voor Meekers pas duidelijk hoe de rest van haar seizoen eruitziet. Dat is afhankelijk van haar resultaten. De reeks eindigt met het Joburg Ladies Open en Investec South African Women's Open, die meetellen voor de LET. "Ik hoop nog op een wildcard voor een ander LET-toernooi en dan is er misschien iets mogelijk via de re-ranking eind mei. Als dat niet lukt, richt ik mij op de LET Access." De top 5 van dat Europese circuit promoveert aan het einde van het seizoen naar de LET.