Topgolf

De trainingen van tourpro’s Romy Meekers en Mayka Hoogeboom: 'Een verandering doorvoeren kost heel veel tijd'

Hoe is het om tourpro te zijn? In de serie ‘Het echte tourleven’ geven wij een inkijk in het leven van drie professionele golfers: Mayka Hoogeboom, Romy Meekers en Davey Porsius. In de achtste aflevering vertellen Hoogeboom en Meekers hoe zij trainen.
Beeld: Edwin Vermaas - Approach the green

Beeld: Edwin Vermaas - Approach the green

Als je van golfen je werk maakt dan betekent dat automatisch heel veel trainen. Maar hoe ziet zo’n trainingsweek er eigenlijk uit voor twee speelsters die op de Ladies European Tour (LET) en LET Access spelen? We spreken Meekers (foto) en Hoogeboom afzonderlijk van elkaar aan het einde van het seizoen. Ze richten zich momenteel allebei op de Qualifying School van de LET in december.

Drie dagen trainen, één dag rust

“Als ik geen toernooi heb dan ga ik vaak drie dagen achter elkaar trainen en vervolgens neem ik één dag rust”, vertelt Meekers. “Dat is voor mij de beste verhouding. Voorheen vond ik het moeilijk om een dag rust te houden omdat het nutteloos voelde.” Voor Hoogeboom is de indeling iets anders. “De ideale week is voor mij drie keer fysiek trainen en drie of vier de baan in. En de ideale dag is ’s ochtends sporten, dan twee uur trainen en daarna 9 of 18 holes spelen. In het weekend doe ik meestal niks, maar het verschilt of dat één of twee dagen is.”

De ideale dag is ’s ochtends sporten, dan twee uur trainen en daarna 9 of 18 holes spelen

Als Hoogeboom, die woont in Voorschoten, geen toernooi speelt dan probeert ze altijd haar coaches Inder van Weerelt en Hayo Bensdorp (putten) te zien. “Dat is niet afhankelijk van mijn resultaten. Er kunnen altijd kleine dingen insluipen, dus het is altijd goed om een check-up te hebben. Momenteel zijn de trainingen voornamelijk scoregericht, omdat het seizoen nog bezig is. Door veel de baan in te gaan, heb ik het idee dat ik beter in het toernooiritme blijf.”

Toernooi nabootsen in training

Om de wedstrijdspanning te benaderen speelt de Utrechtse Meekers vaak onderling wedstrijdjes tegen andere pro’s. “Dan staat er bijvoorbeeld geld of het avondeten op het spel. Maar het kan ook zijn dat ik situaties creëer waar ik de bal niet rechts mag missen, omdat er bij het volgende toernooi vaak gevaar is aan de rechterkant. Op die manier ben ik best creatief geworden in trainingen.”

Een verandering doorvoeren kost tijd, dat zijn heel veel ballen en heel veel herhalingen

Tussen toernooien door is er niet echt tijd om aan technische aspecten te werken. “Een verandering doorvoeren kost tijd, dat zijn heel veel ballen en heel veel herhalingen”, zegt Meekers. “Buiten het seizoen om is het anders. Als ik dan veel blijf spelen, val ik snel terug in oude gewoontes. Op dit moment is het even lastig, omdat ik half september mijn laatste toernooi op de LET speelde. In december moet ik er weer staan bij Second Stage van Q-School. Om toch een beetje in het ritme te blijven speel ik in oktober twee toernooien in Spanje van de LET Acesss.”

Hoogeboom heeft juist besloten die toernooien over te slaan. De Zuid-Hollandse stelt tijdens trainingen doelen voor zichzelf. “Als ik ze niet haal, moet ik opnieuw. Dan sta ik soms nog langer in de regen en in de kou. Of ik weleens smokkel? Nee, want daar doe ik mezelf alleen maar kwaad mee.”

In vorm zijn

Het gaat er natuurlijk om dat Meekers en Hoogeboom presteren tijdens toernooien. Toch blijft het iedere keer een kleine verrassing hoe hun vorm is. “Ik kan me in vorm voelen, maar dat zie je altijd pas na een aantal toernooien”, zegt Hoogeboom. “Als mijn scores niet goed zijn, dan ben ik blijkbaar niet in vorm. Meestal is er dan een onderdeel dat beter voelt dan dat het onder druk is.”

Mayka Hoogeboom
Mayka Hoogeboom
Beeld: LET / Tristan Jones

Meekers: “Als ik voel dat ik in vorm ben, dan weet ik dat ik laag kan gaan. Maar ik probeer er ook niet te veel mee bezig te zijn. Dat schept juist verwachtingen, dus ik probeer er weinig aandacht aan te geven. Onlangs maakte ik twee dagen op rij level par. Op de eerste dag had het voor mijn gevoel minimaal twee onder par moeten zijn en een dag later was ik juist blij met de score. Dat is een beetje golf; je kunt je goed voelen en niet scoren en andersom.”

Ik moet niet gaan zoeken naar een snelle oplossing, maar vertrouwen waar ik nu mee bezig ben

Simpel houden en hetzelfde blijven doen

“Voor mij is het momenteel essentieel om mijn trainingen simpel te houden. Golf is al ingewikkeld genoeg. Op de drivingrange werk ik veel met stokjes, zodat mijn oplijnen in ieder geval goed is. En ik film mezelf regelmatig om mijn set-up te checken. Het klinkt simpel, maar ook bij ons gaat het daar vaak mis”, aldus Meekers.

Hoogeboom is vooral bezig om steeds hetzelfde te blijven doen. “Als ik elke week een procent beter word, kom ik er uiteindelijk wel. Ik moet niet gaan zoeken naar een snelle oplossing, maar vertrouwen waar ik nu mee bezig ben. In voorbereiding op Qualifying School ga ik met mijn coaches kijken waar ik het meeste in kan verbeteren. Het is echter niet zo simpel om alleen maar bunkerslagen te trainen als dat niet goed gaat, want dat gaat weer ten koste van een ander onderdeel. Dat maakt golf zo moeilijk en uitdagend tegelijk.”