Topgolf

Wie speelt waar? Week 2 - Helpt 'nappy factor' kersverse vader Luiten aan succes in topveld? 

Een voorbeschouwing op de toernooien van deze week. Zodra deze begonnen zijn, kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

11 – 14 DP World Tour, Dubai Invitational, Dubai Creek Resort, Dubai, VAE. Prijzengeld: $2.500.000 Leaderboard

11 – 14 PGA Tour, Sony Open in Hawaï, Waialae Country Club, Honolulu, Hawaï. Prijzengeld: $8.300.000 Leaderboard

11 – 14 DP World Tour, Dubai Invitational, Dubai Creek Resort, Dubai, VAE. Prijzengeld: $2.500.000

Nieuw jaar, gloednieuw toernooi op de DP World Tour. Dubai blijft tijdens de koude winterperiode een populaire bestemming voor (top)golfers en het is dan ook hier, in het Emiraat waarvan de naam letterlijk verbonden is aan die van de Tour, waar 2024 begint voor de Europese toppers. Aan de Dubai Invitational doen zestig professionals én zestig amateurs mee. De eerste drie dagen zijn een Pro-Am, alvorens de grote mannen het op zondag alleen uitvechten. Het gloednieuwe event zal in eerste instantie om het jaar gespeeld gaan worden.

Dubai Creek

De golfliefhebber die de gebeurtenissen op de Europese Tour al wat langer volgt, herinnert zich misschien vaag nog wat van deze Dubai Creek Golf & Yacht Club. Rond de eeuwwisseling werd hier namelijk twee keer de Dubai Desert Classic gespeeld, met Lee Westwood en Darren Clarke als winnaars.

Een kleine 25 jaar later doet de baan die in 1993 werd aangelegd voor een slordige 100 miljoen dollar, zijn herintrede. In 2004 kreeg Dubai Creek een upgrade, waarbij onder anderen Thomas Bjørn betrokken was. Voor een woestijnbaan komt het water, van onder meer de gelijknamige Dubai Creek, hier vaak in het spel. 

McIlroy 6x?

In de gloednieuwe Dubai Invitational openen grote spelers als Tommy Fleetwood, Nicolai Højgaard, Ryan Fox en Adrian Meronk hun nieuwe golfjaar. De grote blikvanger is niemand minder dan Rory McIlroy. De nummer 1 van Europa afgelopen seizoen, won in totaal al vijf keer in Dubai en is er volgende week ook bij om in de Desert Classic zijn titel te verdedigen.

Luiten opent 2024

En dan hebben we het nog helemaal niet over de nummer 1 van ons eigen land gehad. Joost Luiten werd op 19 december vader van zoontje Dex. Iets eerder dan verwacht, maar “het past allemaal perfect”, zoals de kersverse vader zelf zei in een interview met GOLF.nl. “Ik ben benieuwd hoe ik me zal voelen, het zal waarschijnlijk niet makkelijk zijn om weg te gaan. Maar ik ben golfer, dus vaak van huis zijn hoort erbij. Als Dex wat ouder is, kunnen Mel en hij af en toe natuurlijk meereizen.” 

Het verleden wijst uit dat golfers vaak goed presteren wanneer ze net een kind hebben gekregen. Laten we hopen dat er ook bij Joost sprake is van deze ‘nappy factor’! “Des te mooier om straks een toernooi te winnen, nu die kleine er is.”

GOLF.nl reist ook af naar Dubai. Houd de website in de gaten voor de nodige content met Joost Luiten en anderen!

Televisie: Ziggo Sport Golf: 08.30-13.30, za 09.00-13.30, zo 08.30-13.30 uur

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Joost Luiten (@joostluitenofficial)

11 – 14 PGA Tour, Sony Open in Hawaï, Waialae Country Club, Honolulu, Hawaï. Prijzengeld: $8.300.000

Het Sony Open is het eerste ‘full field event’ van 2024 op de PGA Tour. 144 spelers slaan donderdag af, en voor de meesten onder hen staat de teller nog op nul. Na The Sentry zitten we nog altijd op Hawaï, waar Waialae Country Club trouwens wel een compleet andere test biedt dan Kapalua. De fairways zijn hier veel minder wijd en open, en de greens aan de kleinere kant. Verwacht hier dus vooral geen reusachtige drives van 436 meter, zoals Max Homa afgelopen zaterdag deed. Justin Thomas zette het scoring record in 2017 desondanks op 253 (-27). Si Woo Kim was vorig jaar de winnaar met -18.

Terug na hersenoperatie

Bij het bekendmaken van het 144-koppige veld sprong één naam er meteen uit. Gary Woodland onderging vier maanden geleden nog een hersenoperatie. Inmiddels zegt de US Open-kampioen van 2019 (op Pebble Beach) helemaal hersteld en ‘ready to go’ te zijn.

Hetzelfde geldt voor Will Zalatoris. De voormalig nummer 7 van de wereld miste bijna het hele vorige jaar vanwege een slepende rugblessure. In het “onofficiële” toernooi van Tiger Woods maakte hij vorige maand al zijn rentree, maar laten we hopen dat hij 2024 goed en gezond aftrapt. 

Matt Fitzpatrick, Hideki Matsuyama, Brian Harman, Tyrrell Hatton, Justin Rose (hopelijk slaat hij deze week louter zijn eigen bal), Ludvig Aberg en Keegan Bradley zijn enkele mannen om rekening mee te houden op Waialae. Verder volgen we met interesse de verrichtingen van de golfers die via de DP World Tour hun kaart voor de PGA Tour veiligstelden: Alexander Björk, Sami Välimäki, Robert MacIntyre, Matthieu Pavon en Ryo Hisatsune.

Televisie: Ziggo Sport Golf: do t/m za 01.00-04.30, zo 22.00-02.00 uur

Data belangrijke toernooien

Onderstaande data kun je alvast rood omcirkelen in je agenda en een plekje op de bank claimen om er goed voor te gaan zitten.

18 - 21 januari: Tournament of Champions (start LPGA)
2 - 4 februari: LIV Golf Mayakoba (start LIV Golf)
8 - 11 februari: Magical Kenya Ladies Open (start LET)
11-14 april: Masters
18 - 21 april: The Chevron Championship
16 - 19 mei: US PGA Championship
30 - 2 juni: US Women's Open
13 - 16 juni: US Open
20 - 23 juni: KLM Open
20 - 23 juni: Women's PGA Championship
11 - 14 juli: The Amundi Evian Championship
18 - 21 juli: The Open
19 - 21 juli: Dutch Ladies Open
1 - 4 augustus: Olympisch toernooi mannen
7 - 10 augustus: Olympisch toernooi vrouwen
22 - 25 augustus: Women's Open
29 - 1 september: TOUR Championship
13 - 15 september: Solheim Cup
26 - 20 september: Presidents Cup
14 - 17 november: DP World Tour Championship