Nieuws

Joost Luiten geniet van zoon Dex: 'Van huis weggaan zal waarschijnlijk niet makkelijk zijn'

Het leven van Joost Luiten is ingrijpend veranderd door de komst van zoon Dex. Maar op de golfbaan zijn Luitens ambities onverminderd groot. "Des te mooier om straks een toernooi te winnen nu die kleine er is."

Bij de allereerste luier die Joost Luiten omdeed bij zoon Dex was het meteen raak. “Ik was net bezig met die luier toen Dex besloot te plassen, ik kreeg de volle laag”, zegt hij lachend vanuit zijn huis in Bergschenhoek. “Dat soort kleine ongelukjes moet ik zien te voorkomen, maar Dex is een heel makkelijke baby. Hij huilt bijna niet en slaapt erg goed.”

Felicitaties in de supermarkt

Na de geboorte van Dex, hun eerste kind, werden Luiten en zijn vrouw Melanie-Jane overstelpt met felicitaties en cadeautjes. “Daar zijn we natuurlijk heel dankbaar voor. Als ik boodschappen doe bij ons in het dorp word ik ook door allerlei mensen gefeliciteerd, mooi om te ervaren hoe iedereen meeleeft. Pas als je zelf een kind hebt begrijp je hoe bijzonder het is. Echt bizar hoe heel je leven van het ene op het andere moment in het teken staat van die kleine.”

De eerste dagen noemde ik Dex soms per ongeluk Tokio

Dex Willow Luiten werd geboren op 19 december, eerder dan verwacht. “Mel was op 29 december uitgerekend en ons was verteld dat een eerste kind meestal overtijd geboren wordt, bijna nooit eerder. Toen de weeën opeens begonnen was dat wel een verrassing.” Dex kwam op de wereld in het Reinier de Graaf Ziekenhuis in Delft. Luiten beleefde de bevalling intens. “De geboorte van je kind meemaken is heel heftig en spannend, dat zal iedereen zo ervaren. Als man kun je weinig anders doen dan hopen dat het allemaal goed gaat en je vrouw zo veel mogelijk bijstaan. De bevalling was zwaar, maar Mel heeft het super gedaan.”

Dex is niet vernoemd naar een familielid van Luiten of naar familie van zijn vrouw. “We wilden een voornaam die kort is en internationaal klinkt, zo zijn we op Dex uitgekomen. De eerste dagen noemde ik Dex soms per ongeluk Tokio. We kwamen erachter dat Mel zwanger was toen we samen in Tokio waren. Vanaf dat moment hadden we het steeds over Tokio als we over ons toekomstige kind spraken. Maar Dex went heel snel hoor.”

Dex Luiten

'Gewoon' naar Dubai

De vroege bevalling van Dex is voor Luiten praktisch heel prettig. “Als Dex ergens in januari was geboren, was het natuurlijk net zo mooi geweest, maar qua timing komt dit wel erg goed uit. Ik heb geen toernooien deze periode en kan samen met Mel volop genieten van Dex. Als hij later was geboren had ik de eerste van de twee toernooien in Dubai misschien niet gespeeld, nu past het allemaal perfect.”

Als ik op de golfbaan sta, ben ik volledig gefocust, dan staat golf op de eerste plaats

Luiten stapt zondag 7 januari, de dag waarop hij zijn 38ste verjaardag viert, in het vliegtuig voor de Dubai Invitational dat op 11 januari begint. “Zonder Dex zou ik een paar dagen eerder naar Dubai zijn gegaan, maar dit is ook prima. Fysiek trainen en putten kan ik thuis en ik ga geregeld naar mijn puttcoach Rob Mouwen op Golfbaan Het Woold. Ballen slaan kan momenteel ook heel goed in Nederland, want het is warm zat hier.”

Het zal vreemd zijn denkt Luiten om straks voor het eerst als papa Joost het huis voor een paar weken te verlaten. “Ik ben benieuwd hoe ik me zal voelen, het zal waarschijnlijk niet makkelijk zijn om weg te gaan. Maar ik ben golfer, dus vaak van huis zijn hoort erbij. Als Dex wat ouder is kunnen Mel en Dex af en toe natuurlijk meereizen.”

Nappy factor

Een bekend fenomeen in topgolf is de 'nappy factor', golfers die net vader zijn geworden presteren in hun eerste toernooien vaak verrassend goed omdat golf minder belangrijk is geworden. Luiten: “Het zou mooi zijn als het bij mij ook zo werkt, maar ik betwijfel het. Ik ga gewoon zo goed mogelijk proberen te spelen, net als voorheen. Als ik op de golfbaan sta, ben ik volledig gefocust, dan staat golf op de eerste plaats, dat zal niet anders zijn met Dex erbij. Des te mooier om straks een toernooi te winnen nu die kleine er is.”

Tot slot kunnen we natuurlijk niet om de vraag heen die Luiten sinds het vaderschap al heel vaak is gesteld: hoopt hij dat zijn zoon een golfer wordt? “Als Dex dat graag wil natuurlijk wel, maar voor mij hoeft het niet per se. Voetbal is ook heel leuk, dan hoeft papa maar anderhalf uur langs het lijntje te staan in plaats van vijf uur mee te lopen in de baan. En golf is prachtig, maar ik denk dat voetbal veel minder frustrerend is.”

Luiten Dex fiets