Beleving en inspiratie

Bizarre beelden: dronken 'golfhooligans' kapen Phoenix Open met buikschuivers en vechtpartijen

De sociale media stonden er dit weekend vol mee. Buikschuivers, salto’s in bunkers, vechtpartijen en vooral héél veel alcohol: zo bont maakten ze het op het WM Phoenix Open niet eerder. Is "het grootste golffeestje" nu dan echt over een grens gegaan?
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Het was op TPC Scottsdale de afgelopen dagen één grote chaos. En het WM Phoenix Open heeft natuurlijk al een reputatie. Het is het best bezochte toernooi van het jaar – met zo’n 720.000 toeschouwers gedurende de week in 2018, sindsdien worden deze cijfers niet meer gedeeld – maar misschien ook wel het toernooi met de grootste alcoholconsumptie.

Een greep uit de nieuwskoppen. 'Fans raken slaags tijdens WM Phoenix Open', 'PGA-golfers snauwen naar onhandelbare fans', 'Spanning loopt op: Zach Johnson en Billy Horschel hebben genoeg van irritante fans', en misschien wel de beste samenvatting: 'Problemen met publiek en het weer overschaduwen wat er op de golfbaan gebeurt'.

Studentenfeest

Bij gebrek aan een hole-in-one in het stadion van hole 16 en de traditionele bierdouche die daarop altijd volgt, zochten de bezoekers elders vertier. Phoenix is een studentenstad en dat gaat gepaard met een hoop drinkende scholieren. De organisatie van het toernooi ontmoedigt dit doorgaans overigens ook niet. Integendeel. Al zal het vast niet de bedoeling zijn geweest dat er zo’n puinhoop van gemaakt werd.

Vechten en urineren

Fans gleden op hun buik van heuvels af door de rough, bouwden een gigantische toren van bekers terwijl ze “USA, USA” scandeerden, urineerden in de woestijn (“You gotta do, what you gotta do”) en moesten uiteindelijk de poorten uit worden gedragen. Er werd ouderwets gevochten en geworsteld. Er was zelfs iemand die zonder shirt een radslag probeerde te doen in één van de bunkers op 16. Met de nadruk op “probeerde”…

Val van tribune

Het dieptepunt was toch wel dat er op vrijdag een vrouw van de tribunes viel bij het stadion. Volgens de PGA Tour was hulp snel ter plaatse en zijn de verwondingen “niet levensbedreigend”, maar veel meer over de (eventuele) ernst van de situatie is op dit moment niet bekend. Wel weten we dat op zaterdagmiddag de poorten gesloten werden om “overbevolking” te voorkomen. Ook was er zelfs sprake van een moderne drooglegging, want op een gegeven moment werd er gestopt met het schenken van alcohol.

Vriend, hou je mond als hij aan het slaan is. We doen hier verdomme ons werk

Naast al deze curieuze taferelen, werden er op social media ook video’s gedeeld van tourpro’s die het aan de stok kregen met bezopen toeschouwers. “Noem me geen Sir. Ik heb er genoeg van”, was Zach Johnson duidelijk, naar verluidt toen iemand een opmerking maakte over zijn mislukte campagne als captain van het Amerikaanse Ryder Cup-team. Billy Horschel reageerde geïrriteerd toen iemand de swing van zijn collega verstoorde. “Vriend, hou je mond als hij aan het slaan is. We doen hier verdomme ons werk”, aldus de winnaar van zeven toernooien.

Shitshow

Jordan Spieth kon je “what the fuck” horen mompelen nadat er geroepen werd in zijn backswing, terwijl de Koreaan Byeong-hun An op X zei dat de fans er een “shitshow” van maakten. “Op elke hole liep het totaal uit de hand.”

Een kleine minderheid was positiever, Justin Thomas bijvoorbeeld. “Ik zag groepen al om 05.00 uur vanochtend lopen met alleen maar drank in hun handen. Petje af als zij nu nog overeind staan, en bedankt voor het aanmoedigen. Het is een luidruchtig en gepassioneerd publiek, dat maakt dit toernooi speciaal”, zei de majorwinnaar. Charley Hoffman, ambassadeur van de titelsponsor en gisteren tweede na een play-off, noemde de fans op zondag “gracieus”.

Taylor wint

Je zou bijna vergeten dat er tijdens dit alles ook nog een golftoernooi aan de gang was, met bovendien een bijzonder spannende ontknoping. Met clutch birdies op holes 15, 16 en 18 slaagde de Canadees Nick Taylor erin om leider Hoffman te evenaren op -21, waarna hij in de play-off verderging met het holen van putts. Op de tweede extra hole moest de 47-jarige veteraan vervolgens buigen voor de twaalf jaar jongere Taylor, die zijn vierde titel op de PGA Tour greep. In 2023 won de man uit Winnipeg nog zijn eigen Canadees Open.

Lees meer over
Fun PGA Tour