Beleving en inspiratie

Dit is de grootste golfshow op aarde, met tal van rauwe randjes

LIV Golf maakt er de blits mee, maar de oorsprong van Golf, but Louder mag je toch echt wel toeschrijven aan het Phoenix Open op de PGA Tour, dat deze week weer wordt gespeeld. Hier, in de woestijn van Arizona, is het partygolf uitgevonden.

Toen LIV Golf zijn concept presenteerde, ging er bij velen al een lichtje branden. Een feestje koppelen aan golf, zoiets bestond toch al? Het Waste Management Open, zoals het Phoenix Open sinds enige jaren met sponsornaam door het leven gaat, is qua fanbeleving het paradepaardje van de PGA Tour. Meer dan 700.000 fans bezoeken in de week van het toernooi TPC Scottsdale, de golfbaan waarop wordt gespeeld.

Ongeduldig

Het feest begint op maandag. Dan vinden al tienduizenden de weg naar de baan, die op de grens van Phoenix/Scottsdale en het onontgonnen woestijngebied ligt. Ruim voordat de deuren ’s ochtends open gaan, staan de fans al ongeduldig te trappelen. De race die zich vervolgens voltrekt, is een event op zich.

Coliseum

Gedurende de week worden de dagen afgesloten met knallende feesten en festivals, waar grote artiesten onder wie onze eigen dj Tiësto en Afrojack optredens hebben gegeven. Tiësto zou dit jaar optreden bij de Super Bowl, maar moest dat afzeggen wegens familieomstandigheden. Het grootste sportevenement van Amerika wordt traditioneel op de zondag van het Phoenix Open gespeeld. In Scottsdale stemmen ze daar uiteraard hun programmering op af. Het golf is gespeeld wanneer de Super Bowl nog moet beginnen, want er is altijd baas boven baas.

Dit jaar zijn er optredens van onder meer Duran Duran en Kygo gepland. Post Malone gaf begin februari al een concert in het Coliseum, het tijdelijke stadion op hole 16 waar enkele maanden aan wordt gebouwd. Want als er één plek is op TPC Scottsdale die symbool staat voor de grootste golfshow op aarde, dan is het wel de met tribunes en skyboxen volgebouwde par-3 16de hole. Die biedt plek aan in totaal 17.000 toeschouwers. En reken maar dat het elke dag ramvol zit.

Biergooien

Bij de schamele tribunes die voor het publiek met een gewoon kaartje toegankelijk zijn, staat de hele dag een flinke rij. Je wordt geacht na verloop van tijd plaats te maken voor een collega-fan. Daar vloeit het bier rijkelijk. Niet altijd wordt het gedronken. Soms wordt het ook gegooid. Het is een goed gebruik om met bier te gooien als er een hole-in-one wordt gemaakt.

Hoewel je dat niet elke dag meemaakt, gebeurde dat in 2022 twee keer in één week. Sam Ryder beleefde dat bijzondere moment en een dag later was het de beurt aan Carlos Ortiz. De Mexicaan bewaarde er niet alleen goede herinneringen aan. Hij werd geraakt door een blikje bier. Een 21-jarige Tiger Woods maakte hier in 1997 een hole-in-one, toen er ook al veel enthousiaste toeschouwers waren, maar nog geen kolossale tribunes.

Opzwepen

De organisatie moet er dit jaar op toezien dat het publiek zich gedraagt en alleen nog maar met plastic bekers bier gooit. Maar ook spelers willen hier nog wel eens uit de band springen.

Joel Dahmen (links) en Harry Higgs
Beeld: Getty Images

Harry Higgs en Joel Dahmen trokken in 2022 hun shirt uit en zwaaiden daarmee boven hun hoofd om het publiek op te zwepen. Reden: Dahmen had een putt voor par gemaakt. Niets meer en niets minder. Wie vanaf de tee zijn bal niet op de green krijgt wordt overigens genadeloos uitgejouwd. Ook dat is op hole 16 inmiddels traditie.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Betrapt in de bunker

Elk jaar duiken op social media video’s op van dronken fans die waggelend over het terrein lopen of ergens hun roes uitslapen. Meer dan eens lieten bezoekers zich aan het einde van de dag insluiten om ’s nachts door beveiligers in bunkers te worden betrapt op het ‘bedrijven van de liefde’. Het is een populaire plek voor een bachelor party. Of om een verloren weddenschap in te lossen.

Charme

Het aantal streakers dat door de jaren heen z'n kans greep, wel of niet betaald door een sponsor of om een ideële boodschap uit te dragen, is niet meer op twee blote handen te tellen. Die excessen horen niet op een golftoernooi thuis, daar is iedereen het over eens. Maar stiekem zou het Phoenix Open ook zijn charme verliezen, zeggen velen tegelijkertijd, als daar alleen nog maar binnen de lijntjes wordt gekleurd.

Lees meer over
Fun