Topgolf

Daan Huizing blijft op stoom in de woestijn; verrassende bezoekers én winnares op LET

Daan Huizing heeft ook in zijn vierde toernooi op rij in 2024 een mooi resultaat geboekt. In de Commercial Bank Qatar Masters werd de Nederlander net als vorige week in Bahrein gedeeld zestiende. Joost Luiten eindigde in Doha, voor het eerst spelend in het bijzijn van zoon Dex Willow, gedeelde 33ste. De zege ging naar Rikuya Hoshino. Lars van Meijel piekte in Kaapstad op de Challenge Tour.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Drie Nederlanders kwamen deze week aan de start van de Commercial Bank Qatar Masters, dat gewonnen werd door Rikuya Hoshino. Met birdies op 16 en 17 ging de Japanner met een voorsprong van twee slagen naar de laatste hole, een par-5. Daar hoefde hij geen enkel risico te nemen om de vierde Japanse winnaar op de DP World Tour te worden.

Darius van Driel sneuvelde op vrijdag en miste in zijn tweede toernooi in 2024 voor het eerst dit jaar de cut. Beste Nederlander op de Doha Golf Club werd Daan Huizing, die het woestijngolf steeds beter onder de knie lijkt te krijgen. Hij haalde in de vier toernooien in de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein de cut en drie keer de top-30.

Net als vorige week zat er zelfs een top-20 klassering in voor de golfer uit Zeist, dankzij een prima slotronde vandaag. Huizing maakte op de laatste 18 holes, waar hij 69 slagen voor nodig had, een sprong van 26 plekken in het klassement. Huizing trekt de International Swing nog even door en slaat ook volgende week in het Magical Kenya Open af. Net als Van Driel.

Jongste golffan

Joost Luiten slaat het uitstapje naar Afrika over. Hij had in Qatar een behoorlijk wisselvallige week. De Bleiswijker miste een paar puttjes van minder dan een meter waar hij niet trots op zal zijn, maar maakte ook een paar heel lange putts voor par en birdie. En daartussen zat ook van alles wat.

Maar de beste dagscores (70) noteerde Luiten al voor het weekeinde en dat kan een golfer nooit tevreden stemmen. Aan het einde van de rit leverde hem dat een gedeelde 33ste plaats op. Toch had Luiten genoeg reden om dagelijks met een glimlach van de baan te stappen, want voor het eerst waren echtgenote Melanie en zoon Dex Willow getuige van een toernooi van Joost. Grote kans dat de zeven weken oude baby de jongste toeschouwer was bij de Qatar Masters.

Dex Willow Luiten in Qatar

Dat is 13 jaar jonger dan de jongste deelnemer. Daniil Sokolov, geboren in Singapore maar opgegroeid in Qatar, had een wildcard gekregen voor het toernooi van deze week. Op donderdag was zijn score (78, +6) nog bemoedigend. Maar een dag later nam hij met 82 slagen redelijk anoniem afscheid.

Eindstand

Viva LIV Vegas!

In de gokstad van de Verenigde Staten werd het tweede toernooi van LIV Golf 2024 gehouden. Voor het eerst was LIV Golf ook op de Nederlandse tv-zender Ziggo te zien. Daardoor waren wellicht iets meer Nederlandse golffans getuige van de derde overwinning van Dustin Johnson op deze Tour, die hem voor de derde keer een overwinningspremie van ruim 4 miljoen dollar opleverde.

De voormalige nummer 1 van de wereld trok in een spannend slot aan het langste eind, door op de voorlaatste hole dankzij een birdie een slag uit te lopen op de al gefinishte Peter Uihlein en Talor Gooch. Op de laatste hole mocht kreeg Johnson een ietwat gelukkige drop, waardoor het maken van een par een stukje makkelijker werd.

Van de nieuwkomers dit jaar eindigde Jon Rahm op een achtste plaats als beste. Smash GC, het team van Brooks Koepka, Talor Gooch, Jason Kokrak en Graeme McDowell, won het teamklassement. Het toernooi eindigde al op zaterdag om de concurrentie met de vandaag in Las Vegas te spelen Super Bowl uit de weg te gaan.

Eindstand

Challenge Tour

Lars van Meijel

Lars van Meijel kan met een goed gevoel terugkijken op het tweede van in totaal vier Zuid-Afrikaanse toernooien in de openingsreeks van de Challenge Tour. De Brabander had zijn slechtste ronde in het Bain’s Whisky Cape Town Open, co-sanctioned met de Afrikaanse Sunshine Tour, al op donderdag. Op vrijdag (66) baarde hij opzien met twee eagles, zaterdag (69) hield hij het goed bij elkaar en zondag (67) maakte hij op vijf van de laatste negen holes een birdie.

Met een zesde plaats krijgt het vertrouwen ongetwijfeld een boost. In Kaapstad was een play-off nodig om de winnaar aan te wijzen. Dat werd de Zweed Mikael Lindberg, die op zijn 72ste hole met een bogey nog de winst liet glippen, maar op de tweede play-offhole de Zuid-Afrikaan Ryan van Velzen met een birdie de baas bleef.

Eindstand

Ladies European Tour

Ook het seizoen van de Ladies European Tour is inmiddels gestart, maar helaas nog zonder Nederlanders. Anne van Dam haakt volgende week in tijdens het Aramco Saudi International Ladies Open. Andere Nederlandse speelsters moeten dit seizoen hopen op wildcards en wachten op hun kans in het Dutch Ladies Open, dat van 19 tot en met 21 juli op de Hilversumsche wordt gespeeld. Het openingstoernooi in Kenia, dat af en toe werd onderbroken door 'onbevoegden' op de fairways, kreeg in elk geval al een verrassende winnares.

Het Magical Kenya Ladies Open werd gewonnen door de pas 19-jarige Shannon Tan uit Singapore. Ze haalde als amateur tijdens de Q-school haar tourkaart, werd op slag professional en heeft nu dus al haar eerste overwinning te pakken. Op de slotdag begonnen zij en de Italiaanse Alessandra Fanali met vijf slagen voorsprong aan de slotronde. Fanali ging in de finale getuige de andere scores toch een beetje de mist in (+1), waardoor Tan aan het einde niet meer de druk van de concurrentie voelde en alleen nog die van het kunnen winnen.

Eindstand

Lees meer over
Topgolf