Topgolf

'Mr. 57' Cristobal Del Solar had op hole 18 geen idee van zijn score: ‘Ik ging nog nooit onder de 60!’

Er staat een nieuw record in de boeken. Christobal Del Solar noteerde donderdag na zijn eerste ronde in het Astana Golf Championship een ronde van 57 (-13) op de kaart. "De condities waren veelbelovend en we grapten van tevoren dat het wel eens tijd werd voor een 59. Dat moet je dan nog maar wel even doen."
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

De eerste speeldag van het Astara Golf Championship in Bogota, Colombia zal de Chileen niet snel vergeten. “Het was überhaupt mijn eerste ronde ooit onder de 60”, vertelt hij voor de camera van de Korn Ferry Tour en EPSN. “Op hole 18 vroeg ik mijn caddie na het teeshot wat mijn score eigenlijk was en of het klopte dat ik onder de 60 speelde. Mijn caddie begon te gniffelen en zei: ‘Nou, het is nog wat verder onder de 60’. Het was een goede ronde, ik ben blij.”

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Uitnodigende condities

Voorafgaand werd er al wat luchtig over gesproken onder de spelers: "Op deze hoogte, met deze weersomstandigheden is het de vraag wie als eerste onder de 60 gaat." Goede omstandigheden dus om een lage score te kunnen noteren deze week op de Pacos Course van Country Club de Bogota.

De baan is 5.718 meter lang en speelt zelfs nog korter vanwege de lage luchtweerstand, aangezien Bogota meer dan 2.000 meter boven zeeniveau ligt. Ook is er veel regen gevallen de week voorafgaand, wat nog eens extra in het voordeel is. “Het is niet zo dat je van tevoren denkt: goh, met deze omstandigheden ga ik eens even een 57 maken. Je moet het nog steeds wel doen, natuurlijk", aldus een dolblije Del Solar.

Evenaring laagste score over 9 holes

Hij maakte op de eerste negen holes al zes birdies en een eagle om de turn te maken met 27 slagen. Die score was al goed genoeg om het Korn Ferry-record voor de laagste score van negen holes te evenaren. Del Solar hield het pedaal op de tweede negen ingedrukt met nog drie birdies en nog een eagle. Zijn laatste hole maakte de Chileen een par-putt waarbij hij de eerste putt van zes meter op een haar na miste. Stel je voor dat hij die putt al had geholed... Tja, in sport bestaat geen 'wat als'.

De cijfers

Het toernooi is onderdeel van de Korn Ferry Tour, één tour onder de Amerikaanse PGA Tour. Je kunt het vergelijken met de Challenge Tour in Europa wat één niveau onder de DP World Tour is. Op de PGA Tour, dus het hoogste niveau, staat het record op 58 slagen. Er staat ook een Nederlandse speler in het lijstje met laagste rondes op het professionele circuit. ‘Onze’ Robin Kind noteerde in 2015 een 59 tijdens een toernooi op de Pro Golf Tour.