Tim: “Als je 18 holes gaat spelen, maar na 9 holes besluit uitgebreid te gaan lunchen/dineren om vervolgens de laatste 9 te lopen, mag je deze dan invullen als 18 holes of moet dat met twee losse kaarten van 9 holes?”
Het Wereld Handicap Systeem geeft niet aan dat een ronde van 18 holes zonder onderbreking moet worden gespeeld. Het is daarom geen probleem om na 9 holes een pauze te houden en vervolgens de laatste 9 holes te spelen. Je mag deze scores als 18 holes invoeren voor handicapdoeleinden. Tijdens een wedstrijd is het anders, dan moet je de 18 holes zonder onderbreking voltooien.
Harry: “Een medespeler slaat een bal links in het bosgebied en wij zien dat de bal een boomtop raakt, maar we zien de bal niet neerkomen. De provisionele bal gaat in dezelfde richting en verdwijnt ook in het bos, maar vliegt over de boom die de eerste bal heeft geraakt. We gaan zoeken en mijn medespeler vindt na twee minuten de tweede bal en slaat deze terug naar de fairway.
Nu gaat hij verder zoeken naar zijn eerste bal. Ik zeg dat de bal niet meer in het spel is als die bal korter van de tee is. Mijn medespeler ontkent dat. Verder stelt hij dat hij tweemaal drie minuten mag zoeken en na vijf minuten vindt hij de eerste bal en wil die spelen. Mag dat?”
De provisionele bal wordt de bal in het spel als hij wordt gespeeld van een plek die dichter bij de hole is dan de plek waar de oorspronkelijke bal vermoedelijk ligt (Regel 18.3). Als duidelijk is dat de provisionele bal dichter bij de hole lag, dan is dat de bal in het spel geworden toen die werd gespeeld. De oorspronkelijk bal is dan niet meer in het spel en mag niet meer worden gespeeld.
Naar elke bal mag 3 minuten worden gezocht, tenzij beide ballen in hetzelfde zoekgebied liggen en er gelijktijdig naar beide ballen kan worden gezocht. In dat geval mag er in totaal 3 minuten worden gezocht (Clarification 2 bij de definitie van 'verloren'). Als de situatie al zodanig is dat er twee keer 3 minuten mag worden gezocht en de provisionele bal wordt na 2 minuten gevonden, dan resteert voor de oorspronkelijke bal nog de maximale zoektijd van 3 minuten. Als tegelijkertijd naar beide ballen kon worden gezocht, dan resteert na de vondst van de provisionele bal nog maar 1 minuut zoektijd.
Marc: “Stel, je hebt een tap-in puttje. Je 'lipt' de hole en je bal pakt de enorme slope achter de hole en rolt helemaal de green af. Zou je in zo een geval de bal die van de green af is gerold onspeelbaar mogen verklaren, en de bal droppen zo dicht mogelijk bij de plaats waar je deze voor het laatst hebt gespeeld? En zo dus weer de korte tap-in putt proberen te maken, uiteraard met een strafslag?”
Je mag in dit geval inderdaad Regel 19.2a toepassen en een bal met één strafslag plaatsen op de plek waar de bal voor het laatst geslagen werd.
Bert: “Als de bal in de bunker ligt, neem ik vaak de hark vast mee naar de plek van de bal. Nu hoorde ik dat dit volgens de regels (welke?) niet mag. Het zou als testen van het zand worden beschouwd. Klopt dit?”
Nee dat klopt niet, je mag de hark meenemen naar de plek waar de bal ligt. Het gaat erom dat je voordat je een slag doet in de bunker met de hark niet opzettelijk het zand in de bunker aanraakt om de conditie van het zand te testen om informatie te verkrijgen voor een volgende slag. Ook mag je niet de stand, ligging, ruimte voor de voorgenomen swing of de speellijn verbeteren. Het uitsluitend neerleggen van een hark in een bunker in de buurt van jouw bal wordt niet gezien als het testen van het zand in de bunker. Je krijgt hiermee geen informatie voor het doen van je slag uit de bunker en je verbetert hier niets mee.
Igor: “Mijn medespeler en ik sloegen de bal in dezelfde lijn. We zagen mijn bal liggen en zijn bal stuiterde opzij op het pad. We konden zijn bal niet vinden, dus we hebben aangenomen dat zijn bal het water in gegaan is. Hij dropte en sloeg vervolgens zijn bal. Toen we verder liepen kwam zijn eerste bal achter een helling tevoorschijn. Had hij op voorhand moeten aangeven een provisionele bal te slaan? Of heeft hij een tweede bal gespeeld waardoor dat altijd de bal in het spel is?”
Omdat het zo goed als zeker was dat de bal de hindernis in was gegaan, hebben jullie juist gehandeld. De gedropte en gespeelde bal blijft de bal in het spel. De oorspronkelijke bal is dat niet meer.
Een provisionele bal mag alleen worden gespeeld als de bal van de speler ook ergens anders dan buiten een hindernis verloren kan zijn.
De vragen zijn beantwoord door Walter Haandrikman (voorzitter van de Regel- en Handicapcommissie van de NGF), Trudy Jonkman (Regel- en Handicapcommissie van de NGF), Wouter Quispel (NGF Referee), Marjon Thijssen (NGF Regels en Handicap), Janke van der Werf (NGF Marshals en Regels) en Robert Hage (NGF Regels en Handicap).
Heb je ook een regelvraag? |
GOLF.NL beantwoordt jouw regelvragen. Heb je een vraag? Stuur een mail naar regelvraag@golf.nl of een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram). Stuur als het kan ook een foto mee van de regelsituatie! |