Met zes overwinningen op de DP World Tour is er over die status geen enkele discussie. Geen Nederlandse golfer won meer titels op het hoogste niveau dan hij. Maar laten we eens beginnen met een uitspraak van Joost in 2006. Hij was 20 jaar en kondigde zijn avontuur als professioneel tourspeler aan. Gezeten achter een tafel en met een groot aantal journalisten voor zijn neus, stak zijn Luiten zijn ambitie niet onder stoelen of banken. 'Ik wil de nummer één van de wereld worden', riep hij in de microfoon. Was dat reëel? Is hij dat geworden? Niet alleen de tweede vraag, maar wellicht ook wel de eerste vraag kun je misschien wel met nee beantwoorden.
Joost Luiten in 2006.
Op dat moment was Tiger Woods nog de ongenaakbare nummer één van de wereld. “Maar je gaat toch nog niet zeggen dat je tevreden bent met een plek bij de beste vijftig van wereld? Dat getuigt van weinig ambitie”, was Luitens verweer. Goed punt. En zo leerden we Joost kennen als een golfer met bravoure, niet bang om iets te zeggen. De hoogste positie die Joost ooit op de wereldranglijst behaalde is een 28ste positie in 2014.
In 2013 won Joost Luiten in eigen land zijn eerste KLM Open. Het was niet zijn eerste zege op wat toen nog de European Tour heette en nu de DP World Tour is. Voor een golfer is het winnen in eigen land na het winnen van de majors het mooiste dat er is, meende hij.
Bij Pauw & Witteman, toen met afstand de best bekeken talkshow van Nederland, zei hij over die zege op de Kennemer: ‘Als dit nog niet helpt, dan weet ik niet wat wel helpt om de sport nog groter te maken.’ En? Heeft Joost geholpen om de golfsport in Nederland populairder te maken? We geven hem graag de credits voor het feit dat er in 2013 nog ‘slechts’ 389.000 geregistreerde golfers waren in Nederland en in april 2024 de teller op 422.000 stond…
Luiten heeft in zijn carrière genoeg tegenslag gekend. Denk aan zijn polsblessures en operaties die hem maanden uit de roulatie hielden en een burn-out/golfdepressie in 2022. Altijd bleef Luiten met een positieve inslag naar de toekomst kijken, ook toen enkele jaren terug Covid het golfcircuit enige tijd lam legde. Niet voor het eerst, maar ook destijds kwam hij bij zijn rentree met de opmerkelijke uitspraak: ‘Golf is net als fietsen, dat verleer je niet.’
Een domper dit jaar was het missen van de Olympische Spelen in Parijs. Joost kwalificeerde zich easy peasy volgens de internationale criteria voor de Spelen, maar dat was niet genoeg voor het NOC*NSF. Toen hij via de rechter afdwong dat hij zich volgens de eisen van NOC*NSF ook had geplaatst, bleek dat zijn plek al was vergeven en mocht hij alsnog niet gaan. Twaalf jaar gesteggel over de kwalificatie-eisen bereikten een dieptepunt. ‘Ik word hierom al twaalf jaar uitgelachen in de golfwereld. Zelfs door de dopingcontroleur, aan wie ik steeds mijn whereabouts doorgaf.’
Luiten speelde zijn laatste toernooi van 2024 in Zuid-Afrika, waar het hartje zomer is in december. Het kwik steeg die week tot ver boven de 40 graden. Onverantwoord om bij deze temperaturen te golfen, vond Luiten eigenlijk. ‘Het is wachten tot er één dood neervalt’, citeerde de Telegraaf de golfer die op 7 januari 39 jaar wordt en aan en in 2025 zijn negentiende jaar als tourprofessional ingaat.
Joost is Joost. Ambassadeur van het KLM Open, ambassadeur van het Nederlandse golf. Hoe je wendt of keert, Luiten heeft al heel veel betekend voor het Nederlandse golf en hopelijk in 2025 nog meer.