Leo: "Mijn bal ligt op het pad waar ik volgens de regels relief van mag nemen en dus droppen op het nearest point van relief. Echter is het nearest point in een hindernis. Ik dacht dat je dan een nearest point op moet zoeken die niet in de hindernis is en ook niet dichter bij de hole. Natuurlijk kan je ook spelen zoals hij ligt. In dezelfde situatie bij GUR mag je de bal niet spelen (lokale regel). Hoe kan/mag ik handelen in deze situatie?"
Je mag het pad in het algemene gebied zonder straf ontwijken. Dat doe je door het dichtstbijzijnde punt te bepalen, niet dichter bij de hole, waar je geen belemmering meer ondervindt van het pad. Dat punt moet in het algemene gebied zijn (en mag dus niet in de hindernis zijn) en vanaf dat punt moet binnen één clublengte een bal worden gedropt (Regel 16.1). Let wel, de bal mag niet in een hindernis worden gedropt, maar mogelijk ligt het dichtstbijzijnde punt zonder enige belemmering wel tussen het pad en de sloot en sta je er met je voeten wel in. Maar misschien kom je uiteindelijk ook wel uit aan de andere kant van het pad.
Je noemt ook GUR. In principe mag je uit GUR gewoon spelen, maar je mag die ook ontwijken (Regel 16.1). Dat is alleen anders als die GUR in de Plaatselijke Regels is gedefinieerd als een verboden speelzone, dan móet je de GUR ontwijken. Voor GUR geldt hetzelfde als voor het pad: het dichtstbijzijnde punt zonder enige belemmering moet liggen in het algemene gebied, en de bal moet daarin ook worden gedropt (en dus niet in een hindernis).
Robert: "Mijn bal is opgeteed om af te slaan. Ik begin mijn upswing en terwijl ik mijn downswing maak en vlak voordat ik de bal zal raken, wordt de bal door een windvlaag van de tee afgeblazen. Ik raak de bal nog wel, maar het schot mislukt. Mag ik straffeloos opnieuw afslaan of moet ik genoegen nemen met het mislukte schot?"
Als de speler een slag doet naar een bal terwijl die van de tee valt of nadat die er af is gevallen volgt er geen straf, maar telt de slag en is de bal in het spel (Regel 6.2b(5)). Als de bal nog op de afslagplaats ligt (zie afbeelding hieronder), dan mag je de bal wel weer op een willekeurige plek binnen de afslagplaats opteeën (Regel 6.2b(6)). Ligt de bal erbuiten, dan moet je de bal spelen zoals die ligt.
Sjaak: "Een speler sloeg de bal en raakte met zijn bal de bal van een andere speler. De bal van de andere speler was niet te zien, maar doordat deze bal geraakt was kwam hij in het zicht. We konden dus niet zien waar deze bal heeft gelegen. Wat is de regel in deze situatie?"
Als een stilliggende bal is bewogen door de bal van een andere speler, dan moet de bewogen bal worden teruggeplaatst op zijn oorspronkelijke plek. Als je niet precies weet waar de bal lag, dan moet die plek bij benadering worden vastgesteld (Regel 9.6).
Piet: "Wat is de definitie van een 'verhard pad' dat je mag ontwijken? Moet daar verharding, zoals steentjes, in zitten? Of geldt een zandpad, waar bijvoorbeeld de onderhoudsmachines steeds over rijden, ook als pad dat je mag vermijden?"
Het gaat hier om de definitie van 'obstakel'. In die definitie vind je ook een paar voorbeelden van obstakels, zoals 'kunstmatig verharde wegen en paden'. Belangrijk is dat het pad kunstmatig is verhard, met bijvoorbeeld beton, schelpen, steentjes of houtsnippers. Een zandpad dat is verhard doordat machines er steeds overheen rijden kwalificeert niet als kunstmatig verhard, en is dus geen obstakel. Dat betekent dat je hiervoor geen vrije drop krijgt. Als de regelcommissie dat onwenselijk vindt, kan men besluiten om in de Plaatselijke Regels op te nemen dat zo’n aangereden zandpad moet worden beschouwd als een vast obstakel, zodat spelers wel een vrije drop krijgen.
In deze aflevering zijn de vragen beantwoord door Walter Haandrikman (voorzitter van de Regel- en Handicapcommissie van de NGF), Trudy Jonkman (Regel- en Handicapcommissie van de NGF), Marjon Thijssen (NGF Regels en Handicap) en Robert Hage (NGF Regels en Handicap). Er komen veel regelvragen binnen. Vragen die nu niet beantwoord zijn, behandelen we in een van de volgende afleveringen van deze rubriek.
Heb je ook een regelvraag? |
GOLF.NL beantwoordt jouw regelvragen. Heb je een vraag? Stuur een mail naar regelvraag@golf.nl of een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram). Stuur als het kan ook een foto mee van de regelsituatie! |