Topgolf

Van swingcoach Charlie tot cashende caddie: heb jij deze 6 bijzondere Masters-momenten gemist?

Over de wijze waarop Scottie Scheffler zijn tweede groene jasje veroverde, kan én zal nog lang geschreven worden. Maar er gebeurde natuurlijk nog veel meer op Augusta National. Zes opvallende dingen die beklijven na wederom een bijzondere Masters-week.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Swingcoach Charlie

Voor Tiger Woods werd het op sportief vlak een weekend om gauw te vergeten. Hij haalde zeer knap de cut, alweer zijn 24ste op rij in de Masters, maar daarna ging het bergafwaarts. Op zaterdag kende de winnaar van vijf groene jasjes een ‘blow-up’ met een ronde in 82 slagen (+10), waarna Tiger zei dat hij de bal “overal sloeg waar ik niet moest zijn”. 

Een goede sessie op de drivingrange voorafgaand aan de slotdag was dan ook geen overbodige luxe, maar wat daar met name opviel was wie er optrad als swingcoach. Zoon Charlie zorgde namelijk niet enkel voor mentale support. Samen deden de twee een uitvoerige warming-up, waarbij niet de 15-voudig majorwinnaar tips gaf aan zijn 15-jarige zoon, maar andersom! Charlie hielp zijn vader in de doorzwaai de club naar links te swingen, zodat zijn armen niet te ver van zijn lichaam raakten en zijn lichaam kon doordraaien.

Gouden handdruk

“Drie keer raden met wie we in de groep zitten morgen”, zei caddie Carter Pitcairn zaterdag tegen Neal Shipley. “No way dat het Tiger is”, antwoordde de enige overgebleven amateur op Augusta. Het was toch echt zo! Los van dat Shipley dus als ‘low amateur’ eindigde in de 88ste Masters, werd de week nog mooier doordat het tweetal de laatste 18 holes met de G.O.A.T. mochten lopen. 

Wat een droom moet het zijn geweest voor Shipley, maar ook zéker voor caddie Carter. De twee kennen elkaar van de middelbare school en Carter was verrast toen zijn goede vriend vroeg of hij z’n tas wilde dragen op Augusta. De stevige handdruk van Woods aan het einde zal de kers op de taart zijn geweest. Toen hij 20 jaar geleden geboren werd, had Tiger al acht majors gewonnen!

De ‘verboden’ trui van Day

Wie Augusta National zegt, zegt elegantie. Tenminste, iedereen die geen Jason Day heet. De Australische majorwinnaar zat de eerste twee dagen in een groep met Tiger, dus de opmerkelijke trui die hij droeg viel een hoop mensen op. “Malbon Golf Championship” was in koeienletters op zijn buik te lezen. En hoewel het waarschijnlijk goede reclame was voor het relatief onbekende kledingmerk Malbon Golf, waren de ‘groene jasjes’ not amused.

“Ja, Augusta heeft me gevraagd om die ‘drukke’ trui niet meer aan te doen”, zei Day tegen een journalist die ernaar vroeg. "Uit respect doe je dat dan, want op deze plaats draait het allemaal om het toernooi. Daarom zei ik: geen probleem.” 

Nooit saai met Bryson

Het was een even geinig als bijzonder beeld. Bryson DeChambeau die over Augusta marcheerde met op zijn schouder een wegwijzerbord. Die had de oersterke golfer (met behulp van een vrijwilliger) uit de grond getrokken nadat hij op hole 13 uit de richting was geraakt. In plaats van de bal terug te slaan naar de fairway, stippelde Bryson een alternatieve route uit via de fairway van de naastgelegen 14de. En met resultaat, want Bryson, toen nog volop ‘in contention’, maakte birdie op de wereldberoemde par-5.

Wat DeChambeau deed was overigens perfect volgens de regels. Regel 15.2 uit het regelboek van de Amerikaanse USGA stelt namelijk dat het toegestaan is om “een beweegbaar obstakel op of buiten de baan te verwijderen”, mits dat met “redelijke inspanning” gedaan wordt en zonder het element te beschadigen. “Ik probeerde de mensen naar de toiletten te krijgen”, grapte de golfer er later zelf over. Het is ook nooit saai met Bryson!

Tiger geeft Woods een hand

Nog eentje van Tiger dan! Wie herinnert zich nog ‘die ene’ chip-in op hole 16 in 2005, één van de beroemdste slagen uit de golfhistorie? Het commentaar was bijna net zo legendarisch. “In your life, have you seen anything like that?!”, riep commentator van dienst Verne Lundquist door het tv-scherm. 

Diezelfde meneer nam zondag afscheid van de Masters. De inmiddels 82-jarige Lundquist zat op een stoeltje achter de green van 16 en dat werd ook op opgemerkt door Tiger. De vijfvoudig Masters-kampioen liep naar Lundquist toe om hem te bedanken voor al die jaren. Ongetwijfeld een bijzonder moment tussen de twee, maar het internet had het vooral over de ietwat ongelukkige manier waarop dit in beeld gebracht werd!

Cashende caddie

Zoals je ongetwijfeld weet won Scottie Scheffler zondag zijn tweede groene jasje. Voor caddie Ted Scott was het op zijn beurt alweer zijn vierde zegetocht op Augusta, nadat-ie ook de tas van Bubba Watson droeg bij diens overwinningen in 2012 en 2014. Scheffler wist ook dat het zonder Scott misschien (lees: waarschijnlijk) allemaal niet gelukt was, dus de manier waarop hij zijn caddie na afloop de spotlights gunde was een mooi gebaar.

Ook in de portemonnee zal Scott de waardering voelen. Nadat het tweetal onder meer al de Arnold Palmer Invitational en The Players hadden gewonnen, gingen de ‘earnings’ van Scheffler dit jaar namelijk door de grens van 15 miljoen dollar heen met de Masters-titel. Nu al!

De vuistregel is dat een caddie doorgaans 10 procent ontvangt, dus tel uit je winst! Met anderhalf miljoen dollar zou je op de ‘money list’ van de PGA Tour nu in de top 50 staan, met beduidend meer verdiensten dan mannen als Viktor Hovland, Rickie Fowler en Tom Kim.