Nieuws

Een zonsverduistering op Augusta maakte het een unieke oefendag in Mastersweek

Mocht het je ontgaan zijn, bij deze: het is Mastersweek. De maandag was niet een oefendag als alle anderen. Er was namelijk meer te zien dan een ronde waar Tiger Woods samenspeelde met Will Zalatoris, om maar een publiekstrekker te noemen. Wat de oefenronde zo bijzonder maakte: een zonsverduistering boven Augusta National. En dat zag er zo uit.
Beeld: Masters.com

Beeld: Masters.com

Een zonsverduistering komt niet vaak voor. In Nederland was het bijvoorbeeld 25 jaar geleden dat dit voor het laatst gebeurde, en die was niet eens volledig. De meest recente totale zonsverduistering was in 1715. In de Verenigde Staten kwam een (gedeeltelijke) zonsverduistering voor het laatst voor in 2017, dus dat is nog niet eens zo heel lang geleden, maar op Augusta National Golf Club kwam voor het laatst voor in 1940, destijds tijdens de laatste ronde van het toernooi.

Negentig procent van de zon verdween toen achter de zon en dat schouwspel duurde ongeveer 2,5 uur. Jimmy Demaret won die dag de eerste van zijn drie groene jasjes en versloeg Lloyd Mangrum met vier slagen.

Is het een vliegtuig, is het een vogel?

Het is een raar gezicht. De grootste golfers op deze aardbol spelen een oefenronde waar de aanwezige bezoekers een paar centen voor over hebben gehad om te kunnen bewonderen, maar als je de foto's bekijkt van de maandag zie je iedereen in de lucht staren. Op een wolkenloze middag werd de zonsverduistering een paar uur zichtbaar. Lekker dan, je caddie die de lucht in kijkt en niet oplet.

Augusta National maakte speciale brillen beschikbaar voor de bezoekers, zodat ze veilig getuige konden zijn van dit historische schouwspel.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Waar was de zonsverduistering te zien?

De zonsverduistering van 8 april 2024 was een totale zonsverduistering die zichtbaar was binnen een strook die delen van Noord-Amerika beslaat, van het Noord-Westen van Mexico tot het oosten van Canada. Een zonsverduistering vindt plaats als de maan precies tussen de aarde en de zon komt, waardoor de zon wordt verduisterd. Op Augusta National was de zon voor 71 procent bedekt.

Vanaf dinsdag worden de ogen vooral weer gericht op wat er binnen de touwen gebeurt. Donderdagmiddag (Nederlandse tijd) gaat de Masters van de start.

Lees meer over
Masters