Nieuws

'Mag ik schade aan de hole herstellen?'

In de rubriek 'Stel je regelvraag' geven we antwoord op vragen over de golfregels en het handicapsysteem. In deze aflevering gaat het over een ingebedde bal, meerdere keren onspeelbaar verklaren en het repareren van een beschadigde hole.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Christian: “Als ik bij mijn bal aankom zie ik alleen de bovenkant van de bal. De rest is in de grond gezakt. Krijg ik dan een vrije drop of moet ik de bal slaan?”

Deze bal is dan waarschijnlijk ingebed. Als de bal in het algemeen gebied ligt mag deze worden gedropt binnen één clublengte vanaf het punt recht achter de bal maar niet dichter bij de hole. Zie Regel 16.3 voor een afbeelding wanneer de bal is ingebed.

Marinus: “De bal ligt onspeelbaar in de bosjes. Recht naar achteren is geen optie. Terug naar de oorspronkelijke plaats doe ik liever niet, want het is druk in de baan en daar staat al een flight. Optie drie: twee clublengtes zijwaarts met één strafslag. De bal ligt dan nog steeds onspeelbaar in de bosjes. Mag ik ook meerdere keren optie drie gebruiken?”

Je mag de optie van onspeelbare bal meerdere keren toepassen, maar elke keer dat je deze toepast kost je wel een strafslag.

Marian: “Ik heb een provisionele bal geslagen. Na twee keer met de provisionele geslagen te hebben, vind ik mijn oorspronkelijke bal. Hoe nu verder?”

Zolang de provisionele bal wordt geslagen vanaf een punt verder van de hole dan waar de oorspronkelijke bal geschat wordt te liggen, mag de provisionele bal worden doorgespeeld zonder dat dit de bal in het spel wordt. Zodra de oorspronkelijke bal dan wordt gevonden mag je niet meer met de provisionele bal doorspelen maar moet je doorspelen met de oorspronkelijke bal.

Als de provisionele bal echter wordt gespeeld vanaf een plek dichterbij de hole dan waar de oorspronkelijke bal geschat wordt te liggen, wordt de provisionele bal de bal in het spel en moet de oorspronkelijke bal worden opgegeven. Zie Regel 18.3c.

John: “Beschadigingen op de green mag je repareren, maar mag je ook de grond rond de hole herstellen? Vermoedelijk is bij een vorige flight de cup naar boven gekomen bij het weghalen van de vlag.”

Beschadiging van de hole wordt volgens Regel 13.1c gezien als deel van schade aan een green. Ook de grond die rond de hole is beschadigd bij het uitnemen of terugplaatsen van de vlag valt onder Regel 13.1c. en mag worden gerepareerd.

Hoewel het kan gebeuren, komt het gelukkig weinig voor dat de cup met de vlaggenstok uit de hole omhoog wordt getrokken. Veel vaker ontstaat een opstaande rand bij de hole doordat de grond rondom de hole door voetstappen enigszins is ingedrukt en daardoor iets lager is geworden dan de rand van de hole. In dat geval is de rand van de hole niet beschadigd en mag deze ook niet worden neergedrukt.

In deze aflevering zijn de vragen beantwoord door Walter Haandrikman (voorzitter van de Regel- en Handicapcommissie van de NGF), Wouter Quispel (NGF Referee) en Robert Hage (NGF Regels en Handicap). Er komen veel regelvragen binnen. Vragen die nu niet beantwoord zijn, behandelen we in een van de volgende afleveringen van deze rubriek.

Heb je ook een regelvraag?

GOLF.NL beantwoordt jouw regelvragen. Heb je een vraag? Stuur een mail naar regelvraag@golf.nl of een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram). Stuur als het kan ook een foto mee van de regelsituatie!
Lees meer over
Golfregels