Dutch Ladies Open

De ‘arena’ op de Hilversumsche is in perfecte conditie

De Hilversumsche Golf Club is in alle opzichten meer dan klaar voor de terugkeer van het ‘Dutch Ladies Open’, dat bijna veertig jaar geleden hier ook zijn eerste editie beleefde en dit jaar voor de derde keer de naam Big Green Egg Open draagt. Mede dankzij een natte zomer ziet de baan eruit om door een ringetje te halen.
Beeld: Tristan Jones (LET)

Beeld: Tristan Jones (LET)

Het toernooi over 54 holes krijgt zondag een winnaar die dan niet alleen meer dan 120 concurrenten achter zich heeft gehouden, maar ook de golfbaan de baas is gebleven. De hoge temperaturen en droogte zorgen ervoor dat de baan hard speelt en lastig. Wel of geen wind is ook van invloed op de moeilijkheidsfactor. De baan is hoe dan ook een plaatje om te zien. Het toernooi begint morgen. Om 08.30 uur slaan de eerste speelsters af.

Hilversumsche

Met de derde editie van het Big Green Open is het Dutch Ladies Open terug op de baan waar het in 1986 allemaal begon. Op de Hilversumsche Golf Club werd de allereerste editie, gewonnen door de Engelse Jane Forrest, gespeeld. “Een club voor leden en door leden”, karakteriseert voorzitter Pieter Croockewit zijn vereniging, die ruim honderd jaar geleden mede aan de basis stond van de oprichting van de Nederlandse Golf Federatie.

De leden van de club steken deze week als vrijwilliger de handen uit de mouwen om de locatie voor speelsters en publiek zo gastvrij mogelijk te maken. De golfbaan zelf vraagt al weken de speciale aandacht van het team greenkeepers onder leiding van hoofdgreenkeeper Adjan Verploegh.

Voorwaarden

Om een toptoernooi van de Ladies European Tour te kunnen hosten moet de golfbaan aan een aantal voorwaarden voldoen. “In het voorjaar is hier een delegatie van de Ladies European Tour geweest om die allemaal te bespreken. Wat betreft de baan ging dat vooral over waar we op de holes wel en niet moesten maaien”, zegt Verploegh, al sinds 2008 hoofdgreenkeeper van de Hilversumsche en hoofdverantwoordelijk voor de staat van de golfbaan.

Hier hoefden ze de spuitbus alleen maar te gebruiken om wat looplijnen voor het publiek uit te zetten

“Twee weken geleden zijn we echt begonnen met de voorbereiding van de baan op dit toernooi. Doordat er veel regen was gevallen, hebben we op eigen initiatief al iets meer gemaaid dan gevraagd. Met het doseren van bemesting hielden we al maanden rekening met dit toernooi. Sinds een week maaien we elke dag niet alleen de greens, maar ook de voorgreens en de fairways. Dat doen we normaal gesproken minder frequent.”

Greenkeepers aan het werk op de Hilversumsche
Beeld: Edwin Vermaas

Voordeel

De natte zomer heeft als voordeel gehad dat de baan uitzonderlijk groen is voor de tijd van het jaar en dat de heide nog prachtig kleur geeft aan de baan. Verploegh: “Het komt vaker voor dat de aanplant van heide in de zomer door hitte al is verbrand. Dan ziet de baan er in deze tijd van het jaar iets minder mooi uit.”

Het team van acht vaste greenkeepers, deze week aangevuld met collega’s van Golfclub Zeewolde en De Hoge Kleij, kreeg al de nodige complimenten van de Ladies European Tour. Verploegh: “Bij andere toernooien moeten ze op de baan met een spuitbus vaak een aantal slechte plekken in de baan markeren. Spelers mogen daar dan hun bal verplaatsen naar een beter stukje gras. Maar hier hoefden ze de spuitbus alleen maar te gebruiken om wat looplijnen voor het publiek uit te zetten. Dat geeft wel een voldaan gevoel.”