Dutch Ladies Open

Internationale toppers en zes Nederlanders in Big Green Egg Open

Met vier speelsters uit de top-10 van de Europese ranglijst, twee Solheim Cup 2023-troeven en zes Nederlandse toppers, onder wie Anne van Dam, heeft het derde Big Green Egg Open een prachtig affiche. Het driedaagse internationale golftoernooi begint vrijdag 8 september op de Hilversumsche Golf Club. Dagtickets kosten nog geen 6 euro.
Beeld: Approachgolf

Beeld: Approachgolf

Bij het Big Green Egg Open wordt om een prijzenpot van maar liefst €300.000 gestreden, waarvan de winnares ongeveer 45.000 euro tegemoet kan zien. Vorig jaar ging de beker en de cheque naar Anna Nordqvist. De Zweedse routinier verdedigt volgende week haar titel in Hilversum, voordat ze zich langzaam opmaakt voor de Solheim Cup 2023 in Spanje later deze maand. Nordqvist is assistent-coach én een van de twaalf speelsters in het Europese team, waarin ook een plek is vrijgemaakt voor Caroline Hedwall. De 34-jarige landgenote van Nordqvist komt eveneens naar het Big Green Egg Open.

Anne van Dam, Anna Nordqvist en Caroline Hedwall spelen samen in een flight die op vrijdag start om 09:03 vanaf hole 10. 

Toppers

Naast deze twee Scandinavische toppers hebben vier speelsters uit de top-10 van de Ladies European Tour-ranglijst hun komst naar Nederland aangekondigd. Ana Pelaez Trivino is de nummer 2 op die ranking. De Spaanse won in haar debuutjaar als professional het Madrid Open 2021 en werd dit seizoen al in drie toernooien tweede.

Diksha Dagar (India), Klara Davidson Spilkova (Tsjechië) en de Engelse Cara Gainer zijn de andere drie uit de top-10 die volgende week hun opwachting maken op de Hilversumsche, waar in 1986 het allereerste Dutch Ladies Open werd gespeeld. Toen zegevierde de Engelse Jane Forrest. Het internationale toernooi op Nederlandse bodem, dat onderdeel uitmaakt van de Ladies European Tour (LET), werd daarna twee keer door een Nederlandse gewonnen: Liz Weima in 1994 en Christel Boeljon in 2015.

Kijk op de website van de Ladies European Tour voor de volledige deelnemerslijst en starttijden.

Anne van Dam

Tot de kanshebbers dit jaar moet zeker ook Anne van Dam (27) worden gerekend. De Arnhemse won al vijf keer op de Ladies European Tour en maakte deel uit van het Europese Solheim Cup-team in 2019, dat in Schotland de Verenigde Staten versloeg. Van Dam speelde de afgelopen seizoenen in Amerika op de LPGA en wil nu haar tijd verdelen over de Tours in de Verenigde Staten en Europa. Het wordt de eerste keer dat ze aan het Big Green Egg Open meedoet.

Winnen voor eigen publiek, daar droom ik van

In het magazine Helden sprak ze de hoop uit dat dit jaarlijkse toernooi en de Solheim Cup 2026 in Nederland bijdraagt aan een boost voor het meisjes- en vrouwengolf. “Als meisje ging ik naar het Dutch Ladies Open om de professionals aan het werk te zien, daar raakte ik zo gemotiveerd door. Hopelijk weet ik bij het Big Green Egg Open ook kinderen te inspireren.” Uiteraard staat een overwinning in haar thuistoernooi hoog op het verlanglijstje “Winnen voor eigen publiek, daar droom ik van.”

Anne van Dam lachend

De overige Nederlanders

Van Dam is in Hilversum vaandeldraagster van TeamNL Golf met zes speelsters. De andere vijf zijn:

Rosanne Boere (18)

Boere maakte onderdeel uit van het Nederlands team, dat dit jaar derde werd op het European Girls Championship (ELTK). Ze won in 2021 het Nationaal Open en voegde deze zomer de titel van het NK Strokeplay t/m 18 jaar en het zilver van het NK Strokeplay aan haar palmares toe. Vorig jaar maakte ze haar debuut in het Big Green Egg Open. Rosanne Boere slaat op vrijdag om 14:59 af vanaf hole 1.

Rosanne Boere

Lynn van der Sluijs (17)

Voor Lynn van der Sluijs wordt het ook haar tweede Big Green Egg Open. In 2022 werd ze als eerste Nederlandse ooit gekozen voor team continentaal Europa in de Junior Vagliano Trophy (tegen Groot-Brittannië en Ierland). Ze won dit jaar het NK t/m 21 jaar en net als Boere werd ze met Nederland derde bij het EK landen voor meisjes. Lynn van der Sluijs slaat op vrijdag om 14:37 af vanaf hole 1.

Lynn van der Sluijs in Big Green Egg Open
Beeld: Approachgolf

Pasqualle Coffa (26)

Coffa is ambassadeur van Big Green Egg en maakte enkele jaren terug een stormachtige ontwikkeling door, die resulteerde in een tourkaart voor de LET. Dit seizoen is ze vooral actief op de LET Access Series, met een tweede plaats in het Terre Blanche Ladies Open (Frankrijk) als beste resultaat. Voor Coffa wordt het haar derde deelname aan het Big Green Egg Open. In 2021 eindigde ze in de top-20. Pasqualle Coffa slaat op vrijdag om 13:31 af vanaf hole 10. 

Pasqualle Coffa in Big Green Egg Open
Beeld: Approachgolf

Lauren Holmey (20)

Het talent met een Nederlandse vader en Franse moeder komt al een aantal jaren onder de Nederlandse vlag uit. Als amateur slaagde ze er op de LET Acces Series 2022 in - mede dankzij een toernooizege - om haar tourkaart voor de Ladies European Tour dit jaar te bemachtigen. Een prestatie die niet door velen is nagedaan. Holmey is eerstejaars professional. Lauren Holmey slaat op vrijdag af om 14:04 vanaf hole 10. 

Lauren Holmey in Big Green Egg Open
Beeld: Edwin Vermaas - Approach the green

Romy Meekers (26)

Meekers is al een paar jaar actief in het professionele golf en speelt dit seizoen zowel op de LET als de LET Access, het voorportaal van de Ladies European Tour. Als amateur won de Utrechtse meerdere nationale titels. Romy Meekers slaat op vrijdag af om 13:20 vanaf hole 10.

Romy Meekers in Bog Green Egg Open
Beeld: Approachgolf

Het is belangrijk dat zij zich kunnen meten op dit hoge niveau en in zo’n groot evenement

Uitdaging

Dewi-Claire Schreefel, NGF-coach van de Oranje Dames van TeamNL, kijkt volgende week met interesse uit naar het spel van de zes Nederlanders en met name dat van Boere en Van der Sluijs. “Lynn en Rosanne zijn twee van de beste Nederlandse amateurs van dit moment. Het is belangrijk dat zij zich kunnen meten op dit hoge niveau en in zo’n groot evenement. Spelen onder een bepaalde druk. Dat is een uitdaging, goed voor hun ontwikkeling en voor inspiratie.”

Toegangskaarten

Het Big Green Egg Open wordt van vrijdag 8 tot en met 10 september gespeeld op de Hilversumsche Golf Club. Toegangskaarten voor volwassen kosten slechts €5,99. Jeugd tot en met 18 jaar heeft gratis toegang.

Dutch Ladies Open

Kom je kijken bij het Dutch Ladies Open 2024? 

KOOP HIER JE TICKETS

Lees meer over
Dutch Ladies Open