Beeld: Tristan Jones / LET
Dutch Ladies Open

Romy Meekers ziet haar vriendinnen amper, maar accepteert die keerzijde: 'Bewust voor de sport gekozen'

Beeld: Tristan Jones / LET
Hoe is het om tourpro te zijn? In de serie ‘Het echte tourleven’ geven wij een inkijk in het leven van drie professionele golfers: Romy Meekers, Mayka Hoogeboom en Davey Porsius. In de vierde aflevering vertelt Meekers hoe haar sociale leven eruitziet als topgolfster. "Ik kijk er vooral naar uit om mijn familie te zien."

Zeker de helft van het jaar is Meekers van huis om toernooien te spelen op de Ladies European Tour (LET) of LET Access. Dat betekent niet dat ze de rest van het jaar tijd heeft om de vloer plat te lopen bij vrienden en vriendinnen. "Het sociale leven is klein als professional", vertelt ze. "Het meeste waar ik naar uitkijk is om mijn familie te zien. Zij staan altijd voor mij klaar. En natuurlijk heb ik een aantal vrienden die ik regelmatig spreek, maar het afspreken is minimaal. Het is fijn dat social media en WhatsApp het contact onderhouden makkelijk maakt."

Het klassieke studentenleven met op kamers gaan en veel uitgaan heeft mij nooit zo aangesproken

Meekers groeide op met een oudere broer en een tweelingbroer. Ze omschrijft het als een avontuurlijke jeugd waarin veel sporten werden beoefend. De Utrechtste tenniste even en zat acht jaar op hockey bij Fletiomare. Golf bleek de sport waarin ze de top kon halen. "Mijn eerste kennismaking met golf was op vakantie in Spanje. Mijn vader golfte al en had een clinic geregeld voor de hele familie. Het balgevoel was er, maar het is wel een andere swing en bal dan met hockey. Die verandering ging mij goed af en daardoor was de motivatie er ook om er beter in te worden."

Geen alcohol op feestjes

Op haar dertiende haalde Meekers haar gvb op Golfclub De Haar en daarna werd ze snel beter op Utrechtste Golfclub Amelisweerd. Het ging zelfs zo goed, dat ze in de NGF-selectie terechtkwam. "Dat was een grote beslissing, want ik koos toen echt voor mijn sport. Na school stonden er bijvoorbeeld trainingen gepland, dus toen sprak ik minder met vriendinnen af. De meeste vrienden zag ik op de golfbaan eigenlijk. Toen merkte ik ook wie echt mijn vrienden zijn en de mensen die om mij geven."

Het gebeurt weleens dat we samen in een appartement zitten en elkaar heel weinig zien

Het betekende ook dat ze op feestjes de alcohol vaak liet staan. "Zeker in het begin werd ik vaak als braaf gezien of gek aangekeken door de meesten. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik later niet eens meer de moeite nam om naar zo'n feestje te gaan. Maar de manier waarop het gegaan is heb ik onwijs leuk gevonden. Het klassieke studentenleven met op kamers gaan en veel uitgaan heeft mij nooit zo aangesproken. Wat dat betreft ben ik blij dat ik serieus met mijn sport bezig kon zijn. Ik kan mij heel goed voorstellen als het studentenleven je ook interesseert dat het een dunne scheidslijn is tussen daarvoor kiezen of topsport."

Relatie met LET-speelster

Als professional komt ze week in week uit dezelfde speelsters tegen. Een van hen is Emie Peronnin (foto) met wie Meekers een relatie heeft. Tijdens toernooien trekken ze samen op. "We huren meestal samen een airbnb of appartement. Alleen zijn we afhankelijk van de starttijden hoe vaak we met elkaar zijn. Het gebeurt weleens dat we samen in een appartement zitten en elkaar heel weinig zien, omdat zij 's ochtends speelt en ik 's middags. Een dag later is het dan andersom."

Een aantal weken geleden werden ze in Finland voor het eerst bij elkaar ingedeeld. "Dat was speciaal en hartstikke leuk, hoewel we vaak samen spelen buiten toernooien om. We probeerden elkaar te motiveren en voor elke goede bal of birdie geef je elkaar een kleine klop op de schouder. Ik miste helaas het weekend bij twee slagen en zij haalde precies de cut."

Magisch om thuis te spelen

Meekers krijgt begin september de kans om thuis te slapen tijdens een LET-toernooi als het Big Green Egg Open op de Hilversumsche wordt gespeeld. Ze kijkt ernaar uit. "Ik ben superblij dat we een toernooi als dit in Nederland hebben. Het is magisch om zo dicht bij huis te spelen. Ik woon in Utrecht, dus de Hilversumsche is twintig minuten bij mij vandaan. Familie, sponsors en nog een aantal mensen hebben al kaartjes gekocht, dus dat geeft een extra kick."

Big Green Egg open ticketsverkoop

Kom je kijken bij het Big Green Egg Open 2023? 

KOOP HIER JE TICKETS