Topgolf

Wouter de Vries in de herkansing als playing-pro: 'Ik kan echt heel goed golfen'

Wouter de Vries is gestopt met lesgeven en begonnen aan een tweede avontuur als playing-professional. Een kansloos project voor de 36-jarige golfer? “Mijn broertje Floris verklaart me voor gek, maar hij snapt ook heel goed waarom ik dit wil.”

Eind mei stond Wouter de Vries nog op de lesmat bij Golfclub De Dommel, deze week speelt hij als fulltime broodgolfer op Millennium Golf in België voor First Stage van de Qualifying School. De Vries hoopt daarna ook Second Stage te overleven en vervolgens in november in Spanje tijdens Final Stage het speelrecht te veroveren op de DP World Tour.

“Dat is natuurlijk het droomscenario”, zegt De Vries telefonisch, na een oefenronde op Millennium Golf. “Maar als ik via de Qualifying School een kaart pak voor de Challenge Tour zou ik ook megablij zijn.”

Wat ik ook probeerde, mijn ballen vlogen alle kanten op, het was verschrikkelijk

Driver-yips

De Vries stond net als zijn twee jaar jongere broer Floris te boek als een heel groot talent. Op 16-jarige leeftijd speelde hij zijn eerste Dutch Open, en nadat De Vries de Faldo Series had gewonnen, voorzag zesvoudig majorwinnaar Nick Faldo een heel fraaie toekomst voor de blonde en fysiek sterke Nederlandse golfer.

In 2011 maakte De Vries de overstap naar de pro’s, een jaar later gaf hij er gedesillusioneerd alweer de brui aan. “Ik had last van de yips met de driver. Wat ik ook probeerde, mijn ballen vlogen alle kanten op, het was verschrikkelijk. Ik werd steeds onzekerder, kreeg zo veel last van stress dat ik letterlijk moest kotsen. Ik was ook jong vader geworden, er kwam financiële druk bij, het was niet langer vol te houden.”

Ambitieus

De Vries werd teaching pro en gaf meer dan tien jaar les. Toen afgelopen voorjaar bekend werd dat hij een nieuwe poging ging wagen als tourpro, was er verbazing en scepsis in het Nederlandse golfwereldje; denkt Wouter echt dat hij nog kan slagen op de Tour?! “Die reacties snap ik heel goed”, reageert De Vries lachend. “Mijn broertje Floris verklaarde me ook voor gek. Tegelijkertijd snapt hij heel goed waarom ik dit wil. En Floris zegt dat ik gek genoeg ben om het nog te redden ook.”

Mijn broertje Floris verklaarde me ook voor gek

De Vries noemt zichzelf een enorme golfliefhebber. “Lesgeven vond ik geweldig leuk, maar er is uiteindelijk niets mooier dan zelf tegen dat balletje slaan. Voor iemand van mijn leeftijd, die de afgelopen tien jaar voornamelijk op een lesmat heeft gestaan, is de DP World Tour halen een erg ambitieus doel, dat besef ik. Maar ik geloof erin omdat ik weet dat ik heel erg goed kan golfen.”

Rondjes -9, -10

Vrienden en relaties met wie De Vries regelmatig op de baan stond zagen dat van heel nabij. “Ik maakte in die rondjes erg makkelijk scores ver onder par, soms zelfs -9 en -10. Een van die mannen bleef maar prikken: wat als geld geen rol speelt, Wouter? Zou je dan een nieuwe poging wagen? Ik bleef excuses bedenken om er niet op in te gaan, maar op een gegeven moment ging het te veel kriebelen. Ik heb een businessplan geschreven waarbij je Golfvriend van Wouter kon worden en dat is nogal uit de hand gelopen.”

De Vries heeft inmiddels een groep van ongeveer 25 Golfvrienden van Wouter die hem financieel steunen. “Financieel zit ik in een heel comfortabele positie. Mocht mijn missie mislukken, dan kom ik niet in geldproblemen. Dat geeft veel rust, maar daardoor ben ik niet minder gedreven, integendeel. Ik sta met golf op en ga ermee naar bed, ik grijp deze nieuwe kans met beide handen aan.”

Mocht mijn missie mislukken, dan kom ik niet in geldproblemen

De afgelopen drie maanden kreeg De Vries vier startbewijzen op de Challenge Tour. Hij miste een keer de cut op twee slagen, twee keer op één slag en in de Big Green Egg German Challenge haalde hij wel het weekend. Bemoedigende resultaten wanneer je bedenkt dat hij 28 mei nog zijn laatste lesdag had op De Dommel. “Bij mijn eerste toernooi in Tsjechië stond ik tot mijn eigen verbazing stiknerveus op de eerste tee. Maar ik kon ook van die spanning genieten, het was vooral een opwindend gevoel. Na elk toernooi van de Challenge Tour kwam ik thuis met de motivatie nóg harder te werken.”

Wapen

De Vries speelde ook een aantal wedstrijden van PGA Holland, de beroepsorganisatie van de teaching pro’s. Hij won drie keer. “Dat was heel goed voor mijn vertrouwen. PGA Holland is natuurlijk een heel ander niveau dan Challenge Tour, maar ik won een keer met zes en een keer met zeven slagen voorsprong, dan kun je wel wat.”

Wat zijn vertrouwen ook een boost geeft, is dat de driver, die hem voorheen nachtmerries bezorgde, nu voelt als een wapen voor De Vries. “Daar ben ik heel trots op, hoe ik de driver door keihard trainen onder controle heb gekregen. Vroeger sloeg ik een draw, tegenwoordig een fade. Een veel belangrijker verschil is dat mijn ballen nu op de fairway eindigen en niet op een andere hole belanden.”

Speelervaring

Afgelopen zondag eindigde De Vries als vierde in de door Sven Maurits gewonnen Twente Cup. “Ik liet veel liggen op de greens, maar sloeg waanzinnig verre en goede drives, de vorm is er. Soms maak ik nog domme, onnodige fouten. Ik merk dat ik op bepaalde momenten speelervaring mis. Maar First Stage deze week moet ik kunnen overleven.”

Ik durf wel te zeggen dat ik het gevoel heb dat er nog een heel mooie periode voor mij aanbreekt

Hoe groot acht De Vries de kans dat hij binnen nu en een paar jaar op de DP World Tour speelt? “Ik ga hier geen stoere uitspraken doen, maar ik durf wel te zeggen dat ik het gevoel heb dat er nog een heel mooie periode voor mij aanbreekt. Ik ben aan dit avontuur begonnen omdat ik later geen spijt wil hebben en omdat ik voel dat ik nog lang niet klaar ben als golfer.”

Naast Wouter de Vries spelen nog zes andere Nederlandse golfers First Stage op Millennium Golf. De eerste ronde is dinsdag begonnen. Klik hier voor de scores.

Dutch Ladies Open

Kom je kijken bij het Dutch Ladies Open 2024? 

KOOP HIER JE TICKETS