Topgolf

Mike Toorop knokt voor promotie naar Challenge Tour: 'Ik trap het gaspedaal vol in'

Mike Toorop is dit seizoen de beste Nederlander op de Pro Golf Tour. Met een topprestatie deze week in het FaberExposize Gelpenberg Open hoopt hij promotie af te dwingen naar de Challenge Tour.

Mike Toorop staat op de jaarranglijst van de Pro Golf Tour op de zesde plaats. Aan het einde van het seizoen promoveert de top-5 naar de Challenge Tour. Na het FaberExposize Gelpenberg Open staat er nog maar één toernooi op de speelkalender, het Castanea Resort Championship. “Ik moet er vol voor gaan, niet behoudend spelen”, zegt Toorop woensdag na afloop van de pro-am op het terras van De Gelpenberg. “Ik ben sowieso een aanvallende speler, trap als het even kan het gaspedaal in.”

Als de 24-jarige golfer uit Hoorn het gaspedaal met de driver vol intrapt vliegt de bal zomaar 270 meter door de lucht. “Ik sla ver en ben goed van tee tot green. Maar op veel banen van de Pro Golf Tour wordt goed lang spel helaas niet beloond. We spelen vaak op prikbanen, dan kunnen veel jongens winnen. De Gelpenberg is gelukkig wel een serieuze test, de baan ligt me ook goed. Vorig jaar eindigde ik in dit toernooi als vierde.”

Doffe dreun

Toorop heeft een prachtig ogende swing en als hij een ijzer vanaf de fairway slaat klinkt er een jaloersmakend geluid, een doffe dreun die een ton aan compressie verraadt. “Ik heb drie keer het KLM Open gespeeld en gemerkt dat ik qua balcontact en balvlucht beter ben dan heel wat spelers op dat circuit. Een verschil is wel dat hun foutenmarge kleiner is, ik heb meer spreiding. Als ik een slechte drive sla, is mijn bal vaak ook meteen weg of ligt kansloos, dat moet ik verbeteren.”

Ik moet niet te veel op anderen letten maar gewoon zelf goed ballen

Op de Order of Merit, de jaarranglijst van de Pro Golf Tour, staat Toorop slechts 111 punten achter op de nummer vijf, de Slowaak Tadeas Tetak. De winnaar van het FaberExposize Gelpenberg Open krijgt zaterdag 5.000 punten. “Ik weet dat het verschil heel klein is”, zegt Toorop. “Vorige week in het Staan Open maakte die Slowaakse jongen de eerste ronde +3, misschien gaat hij de cut missen denk je dan. De tweede ronde maakt hij -8, haalt de cut en wordt 28ste. Voor mij ongunstig, maar alle respect dat hij na die eerste ronde zo geweldig terugkwam. Ik moet ook niet te veel op anderen letten maar gewoon zelf goed ballen.”

Overwinning

In het Staan Open eindigde Toorop op de gedeelde negende plaats. “Ik ben in vorm, speel eigenlijk het hele seizoen al constant goed. Het enige wat er ontbreekt is een overwinning. Ik ben twee keer tweede geworden, ook mooi, maar een overwinning levert veel meer punten op.”

Het is natuurlijk geen straf, maar spelen op de Pro Golf Tour is niet waar je professional golfer voor bent geworden

Eind vorige maand bij een toernooi in Oostenrijk greep Toorop net naast de zege. “Daar heb ik wel een paar nachten wakker van gelegen. Op de laatste holes had ik putts van minder dan 3,5 meter voor birdie die ik allemaal net mis. In de play-off schuif ik ook nog een putt van vier meter voor de winst langs de hole. Met een overwinning was promotie naar de Challenge Tour al bijna zeker geweest, was er meer rust geweest. Maar goed, nu moet ik het in de laatste twee toernooien gewoon doen.”

Hole-in-one

Weg van de Pro Golf Tour, het liefst zo snel mogelijk, dat is wat alle spelers willen. Toorop is bezig aan zijn derde seizoen op het satellietcircuit. “Het is natuurlijk geen straf, maar spelen op de Pro Golf Tour is niet waar je professional golfer voor bent geworden. Hier op de Gelpenberg en in de andere twee toernooien van de Dutch Swing is er sfeer en publiek, maar meestal spelen we op matige banen en is er geen kip. Vorige week op mijn homecourse Westwoud liepen er veel mensen mee die echt meeleefden, dat motiveert me. Ik maakte in de tweede ronde nog een hole-in-one ook, prachtig om die reacties van de toeschouwers dan te horen.”

Eindbestemming

De prijzengelden op de Pro Golf Tour zijn laag. Toorop speelde dit seizoen twaalf toernooien en als nummer zes op de jaarranglijst vergaarde hij slechts € 10.223 prijzengeld. Financieel staat hij er toch goed voor. “Ik heb het geluk dat er sponsors zijn die in mij geloven, partners die mij al jaren ondersteunen en dat de komende jaren ook blijven doen. Ik sla de bal, maar ik doe het niet alleen. Mijn vriendin, familie, mijn coaches en de sponsors, ze zijn heel belangrijk voor me. Ik vind het supermooi om al die mensen mee te nemen in mijn journey naar de top.”

De eindbestemming van die reis moet de DP World Tour en de PGA Tour zijn. “Op dat niveau wil ik succesvol zijn. Ik weet ook dat ik er de kwaliteiten voor heb, maar het is makkelijk om te zeggen, ik moet het wel laten zien natuurlijk. Soms heb je ook een beetje geluk nodig, pieken op de juiste momenten. Hopelijk gebeurt dat deze week op De Gelpenberg en valt alles mooi samen.”

Het FaberExposize Gelpenberg Open (31 augustus t/m 2 september) is het derde en laatste toernooi van de Dutch Swing op de Pro Golf Tour. De toegang voor publiek is gratis. Volg de scores van Mike Toorop en de andere 38 Nederlandse golfers in het veld via de livescoring.