Topgolf

Huizing veilig, Besseling en Van Driel naar Final Stage Qualifying School

Er spelen in 2024 in ieder geval twee Nederlanders op de DP World Tour. Naast Joost Luiten is ook Daan Huizing definitief zeker van speelrecht voor volgend jaar. De 33-jarige professional uit Soest deed met een gedeeld 16de plaats ruim voldoende om bij de beste 116 van het jaar te eindigen.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Deze week stond met de Qatar Masters het laatste reguliere toernooi van het seizoen op het programma. Een belangrijke week, ook voor de Nederlanders die nog kans hadden om hun speelrecht voor volgend jaar veilig te stellen.

Op Doha GC noteerde Daan Huizing heel solide rondes in 68, 69 en tweemaal 70. Het was goed voor een uitstekende 16de plaats en een stijging naar de honderdste plek op de Race to Dubai Rankings. Een indrukwekkende prestatie gezien het feit dat Huizing een aantal toernooien aan de kant stond wegens een blessure

Heel trots

"Elke week moesten we leveren en dat hebben we gedaan, dus daar zijn we heel trots op", liet Huizing weten vanuit Qatar. 'We hebben het niet cadeau gekregen, we hebben niet echt een big finish gehad dit jaar terwijl we wel goed spel hebben afgeleverd. Dus elke week, elke dag was het weer opletten, scherp blijven om het stap voor stap bij elkaar te spelen."

"Deze week en vandaag had er zeker een top-10 ingezeten". vervolgt hij (Huizing eindigde dit jaar al drie keer in de top-10). "Maar het is hoe dan ook een mooi resultaat om het jaar mee af te sluiten. Het was een heel leuke week in Qatar, een van mijn beste maten woont hier en was er de hele week bij, dus dat maakte de week extra leuk. Morgen naar huis en dan een mooie vakantie boeken", aldus een opgetogen Huizing.

Besseling en Van Driel naar Final Stage

De uitgangspositie voor Wil Besseling was anders. De 37-jarige professional, die 153ste stond op de ranking, had namelijk een zeer goed resultaat (minstens T-5) nodig om in de buurt te komen van de eerste 116 spelers die hun kaart behouden. Ondanks een uitstekende slotronde in 66 slagen en een goed resultaat deze week (T-21), moet hij terug naar Qualifying School om een kaart te bemachtigen voor de DP World Tour in 2024.

Het positieve nieuws is dat hij dankzij zijn goede spel in Doha - goed voor plaats 141 - direct door mag naar Final Stage, de marathon van zes rondes op Infinitum van 10 t/m 15 november. Darius van Driel speelde deze week ook voor kaartbehoud maar miste de cut en eindigt dit jaar als 134ste op de ranking. Hij zal dus net als Besseling naar Final Stage afreizen.

Valimaki wint, Luiten ingehaald

De zege ging naar Sami Valimaki, die Jorge Campillo versloeg in een play-off. De Fin en de Spanjaard gaan Joost Luiten ook voorbij in de rankings, zodat de Nederlander een goede prestatie nodig heeft in de resterende twee toernooien om een van de tien kaarten van de PGA Tour te bemachtigen. Over twee weken staat de Nedbank Challenge in Sun City op het programma. Een week later is de seizoensfinale in Dubai.

De nummer 116 op de Race to Dubai werd Ross Fisher met 457,69 punten, goed voor €345.896,02. Huizing verdiende €410.100,53 in 25 toernooien terwijl Luiten al €1.200.810,69 verdiende in evenveel toernooien.

Uitslag
Race to Dubai

Anne van Dam 11de in Riyad

Opnieuw een goed resultaat voor Anne van Dam op de Ladies European Tour. In Saudi-Arabië eindigde de Nederlandse topspeelster op de gedeeld 11de plaats. In het toernooi - de Aramco Team Series presented by PIF - speelde ze rondes in 70, 64 en 68 slagen voor een totaal van -14.

anne van dam

De zege ging naar Alison Lee, die met -29 een nieuw 54 holes scoringrecord vestigde. Er staan nog twee toernooien op het programma en op de jaarranglijst - de Race to Costa del Sol - blijft Van Dam op een heel goede 11de plaats staan. 

Op de LPGA Tour - waar in Kuala Lumpur het Maybank Championship werd gespeeld - won Celine Boutier opnieuw. Atthaya Thitikul legde beslag op de tweede plaats.

Uitslag 
Ranking

Meekers en Coffa 28ste

Romy Meekers en Pasqualle Coffa zijn zaterdag in Zaragoza op het laatste toernooi van de LET Access Tour 28ste geworden. Marrit Harryvan en Judith van der Voort haalden de cut niet.

Uitslag

Haagsche 10de op Troia in European Men's Club Trophy

Landskampioen de Koninklijke Haagsche is op de 10de plaats geëindigd in de 'Europacup voor landskampioenen'. Thijmen Batens, Tim van der Steen en Abel Derksen eindigde op +24 (2 beste scores per dag tellen mee voor teamscore) na 54 holes op de zeer lastige baan van Troia Golf.

Uitslag

WK Amateurs

Afgelopen weekend en het weekend daarvoor speelden de vrouwen (29ste) en mannen (10de) van Oranje het WK voor landenteams in Abu Dhabi. Klik hier voor het artikel.