Topgolf

Voorlopig geen wereldranglijstpunten voor LIV Golf

Voorlopig staat er bij LIV Golf alleen geld op het spel, want punten voor de wereldranglijst krijgen de spelers op het Saoedische circuit niet, zo besloot het bestuur van de Official World Golf Ranking na maanden overleg.
Beeld: Golfsuport.nl

Beeld: Golfsuport.nl

De organisatie die de wereldranglijst samenstelt, de Official World Golf Ranking (OWGR), besloot in het nadeel van de tour geleid door Greg Norman en gefinancierd door het soevereine vermogensfonds van Saoedi-Arabië (PIF) met aan de top kroonprins Mohammed Bin Salman.

Het grootste struikelblok is het feit dat de toernooien geen cut hebben en dat het circuit zonder qualifying school 'gesloten' is en dat je op basis van prestaties geen toegang hebt. De prestaties van de 48 spelers is volgens de wereldranglijst onmogelijk te vergelijken met de andere 24 tours die er zijn. LIV Golf diende in juli 2022 het verzoek in toen er al twee toernooien 54-holes toernooien waren gespeeld.

'Deze beslissing is niet politiek'

'We zijn niet in oorlog met hen,' zei Peter Dawson, voorzitter van het OWGR-bestuur. 'Deze beslissing om ze niet in aanmerking te laten komen is niet politiek. Het is volledig technisch. LIV spelers zijn vanzelfsprekend goed genoeg om op de ranglijst te staan. Ze spelen alleen niet in een format waarin ze op dezelfde manier gerangschikt kunnen worden als de andere 24 tours en de duizenden spelers die daarop proberen mee te doen.'

Jay Monahan (PGA Tour), Keith Pelley (DP World Tour) en Keith Waters (International Federation of PGA Tours) weerhielden zich van stemming om belangenverstrengeling te voorkomen. De organisatoren van de vier majors - Augusta National, de PGA of America, de USGA en The R&A - gebruiken de wereldranglijst als kwalificatiecriteria en hadden wel een stem.

Wat is jouw mening? Vul de poll in (tekst gaat door onder poll):

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Gesloten systeem

Dawson zei dat de OWGR om sommige eisen heen kon werken, bijvoorbeeld de eis van een cut na 36 holes en een gemiddeld spelersveld van 75 per toernooi. Dat gold niet voor het feit dat LIV Golf een gesloten systeem is op basis van invitatie. LIV Golf heeft het hele seizoen dezelfde 48 spelers (met vervangers in geval van blessures) en daarmee dus weinig verloop. De top 24 is verzekerd van een plek in het volgende seizoen en daarnaast heeft LIV Golf verschillende spelers onder contract die - ongeacht hun prestaties - verzekerd zijn van een plek.

Dat is niet helemaal waar, want er is wel degelijk een kwalificatiemogelijkheid: drie spelers worden voor het seizoen 2024 toegevoegd via een promotietoernooi, terwijl een vierde speler - Andy Ogletree - doorstroomt via de International Series van de Asian Tour. Uit onderzoek blijkt dat het gemiddelde verloop van alle andere tours ongeveer 20 tot 25 procent is. Met andere woorden: een kwart van de spelers zie je een volgend jaar niet meer terug, en daar is volgens de OWGR bij LIV Golf bij lange na geen sprake van.

LIV Golf: 'Professioneel golf heeft geen rankingsysteem meer'

'Het enige doel van de OWGR is om de beste spelers over de hele wereld te rangschikken. De mededeling van vandaag maakt duidelijk dat het die doelstelling niet langer kan waarmaken,' aldus LIV Golf in een reactie. Daarnaast stelt LIV Golf dat het gevolg is dat er 'sommige traditionele toernooien beroofd worden van het best mogelijke spelersveld'. 

'Professioneel golf heeft nu geen echt mondiaal score- en rankingsysteem meer,' aldus de verklaring van LIV Golf, dat momenteel in de afrondende fase zit van het tweede seizoen. Er zijn nog twee evenementen waarin 48 spelers over 54 holes zonder cut spelen voor $20 miljoen, met een bonus van $5 miljoen voor het beste team.

Geen punten en majors voor toppers

Spelers die zich aansloten bij LIV werden geschorst door de PGA Tour en de European Tour, en dus konden ze alleen wereldranglijstpunten verdienen in de majors en op de Asian Tour. Op dit moment staan alleen Brooks Koepka en Cameron Smith in de top-50 van de wereldranglijst, terwijl er dat bij aanvang van LIV Golf twaalf waren. Dustin Johson, Bryson DeChambeau en Talor Gooch zijn uit de top-50 gevallen. 

'Natuurlijk moeten spelers als Dustin Johnson en Sergio Garcia in de ranking staan,' zegt Dawson. 'We moeten een manier vinden om dat voor elkaar te krijgen. Ik hoop dat LIV een oplossing kan vinden - niet zozeer hun format; dat kan worden opgelost met een wiskundige formule - maar wel de kwalificatie voor en degradatie uit het circuit.'

De OWGR-commissie maakt zich ook zorgen over het teamaspect van LIV waardoor er wellicht andere belangen spelen dan het individuele resultaat van een speler. LIV Golf kan opnieuw een aanvraag indienen, maar als er niks gewijzigd wordt ten aanzien van het 'gesloten' systeem is de kans op slagen klein. 

Afgelopen juni kwam het bericht naar buiten dat de PGA Tour, DP World Tour en het PIF om tafel gaan om te fuseren.

Lees meer over
Topgolf PGA Tour DP World Tour