Nieuws

'Mag ik een onspeelbare bal in de hindernis droppen in de hindernis?'

In de rubriek 'Stel je regelvraag' geven we antwoord op vragen over de golfregels en het handicapsysteem. In deze aflevering behandelen we bal droppen in een hindernis, uitholen na stampen en het raken van de pin als hij bewaakt wordt.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Gerrit:Mijn afslag heb ik geslagen in een met rode paaltjes gemarkeerde hindernis. De bal ligt goed speelbaar en ik sla mijn tweede bal. Deze belandt (rechtstreeks) in het water van dezelfde hindernis. Ik kwam tijdens een wedstrijd in een discussie over waar te droppen. Volgens mij moet (mag) ik droppen waar ik vandaan speelde en dus in de hindernis gemarkeerd met rode paaltjes. Mijn flightgenoot dacht dat ik niet mocht droppen in de hindernis en dus erbuiten moest droppen. Wat is correct?

Het is juist dat je mag spelen vanuit de plek waar je de tweede bal hebt gespeeld met bijtelling van 1 strafslag. Je doet dan je 4e slag binnen de hindernis.

Andere opties in deze situatie (Regel 17.2a) zijn met bijtelling van 1 strafslag:

  • Recht naar achteren ontwijken door een bal buiten de hindernis te droppen waarbij je een punt kiest op de rechte lijn die loopt vanaf de hole door het punt waar je de grens van de hindernis bij je eerste slag het laatst hebt gekruist.
  • Zijwaarts ontwijken (alleen bij een rode hindernis. Het referentiepunt is het punt waar jouw bal het laatst de grens van de hindernis heeft gekruist bij je eerste slag.
  • Een bal spelen vanaf de afslagplaats, aangezien daar de laatste slag buiten de hindernis is gedaan.
Een bal gespeeld vanuit een hindernis komt tot stilstand in dezelfde hindernis

Jean: “Een medespeler putt zijn bal op de rand van de hole. Hij loopt naar zijn bal, stampt met zijn voet op de green achter zijn bal en vervolgens valt de bal in de hole. Hij claimt de hole, maar heeft hij reglementair uitgeholed?

De speler krijgt één strafslag voor het opzettelijk bewegen van zijn stilliggende bal (Regel 9.4). De bal is niet uitgeholed en moet worden teruggeplaatst op de rand van de hole (Regel 13.3b).

Rolf: “Tijdens een foursome matchplaywedstrijd putten onze tegenstanders om de hole te winnen. De pin staat echter enigszins scheef in de hole waarop de speler die putten moet aan zijn partner vraagt om de pin te bewaken met de bedoeling om de pin recht in de hole te houden. Vervolgens maakt hij de putt terwijl zijn partner de pin vast heeft en in de hole laat staan. Wie wint nu de hole?”

Een speler mag de vlaggenstok in de hole laten staan, uit de hole halen of laten bewaken. Als een vlaggenstok wordt bewaakt, moet deze uit de hole gehaald worden tijdens of na de slag. Als een speler de vlaggenstok in de hole wil laten en de vlaggenstok staat scheef, mag deze rechtop in de hole worden gezet en zo worden achtergelaten (Regel 13.2).

Het rechtop houden van de vlaggenstok tijdens de slag en deze vervolgens niet uit de hole halen, is een overtreding van Regel 11.2 als de bal vervolgens in de hole valt (Regel 13.2b(2)). De speler die de vlaggenstok bewaakte krijgt de algemene straf. In dit geval betekent dit dat de tegenstanders de hole verliezen.

Henri:Is het toegestaan om de bal, wanneer hij onspeelbaar in een hindernis ligt, recht achteruit te gaan, maar toch, omdat je anders veel verder terug moet, toch in dezelfde hindernis te droppen om van daaruit te spelen?”

Het toepassen van de regel voor een onspeelbare bal is niet toegestaan voor een bal die in een hindernis ligt, zie Regel 19.1Voor een bal die in een hindernis ligt, is Regel 17 van toepassing. Deze regel geeft een aantal opties:

De bal in de hindernis te spelen, zoals hij ligt of de hindernis met een strafslag ontwijken door een van de volgende opties te gebruiken:

1. Opnieuw spelen van de plek waar de vorige slag is gedaan (Regel 17.1d(1)).

2. Recht naar achteren ontwijken door een bal buiten de hindernis te droppen, waarbij de speler zo ver mogelijk naar achteren mag gaan op de rechte lijn die loopt vanaf de hole door het punt waar de bal het laatst de grens van de hindernis heeft gekruist (Regel 17.1d(2)). 

3. Zijwaarts ontwijken (alleen bij een rode hindernis) door een bal buiten de hindernis te droppen binnen 2 clublengten van de plaats waar de bal het laatst de grens van de hindernis heeft gekruist, niet dichterbij de hole (Regel 17.1d(3)). 

Een hindernis ontwijken door een bal binnen dezelfde hindernis te droppen is dus niet toegestaan.

In deze aflevering zijn de vragen beantwoord door Walter Haandrikman (voorzitter van de Regel- en Handicapcommissie van de NGF), Janke van der Werf (NGF Marshals en Regels) en Robert Hage (NGF Regels en Handicap). Er komen veel regelvragen binnen. Vragen die nu niet beantwoord zijn, behandelen we in een van de volgende afleveringen van deze rubriek.

Heb je ook een regelvraag?

GOLF.NL beantwoordt jouw regelvragen. Heb je een vraag? Stuur een mail naar regelvraag@golf.nl of een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram). Stuur als het kan ook een foto mee van de regelsituatie!
Lees meer over
Golfregels