Topgolf

Golfwereld smult van 'iconische meltdown' Joost Luiten, die zijn 'clubs aan de wilgen hangt': 'Surreëel beeld'

De golfwereld raakt niet uitgepraat over de komische tirade van Joost Luiten in Dubai. Laten we eerlijk zijn, je hebt de beelden vast al wel gezien en moest er ook smakelijk om lachen! In het buitenland was dat niet anders…
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Zo’n beetje alle (golf)media gingen met de slapstick-achtige video van onze landgenoot aan de haal. “Bekijk hoe een tourpro zijn verstand verliest en niet één, niet twee, maar drie clubs kwijtraakt in een boom”, zet Golf Digest groot boven het bericht. “Er zijn memorabele manieren om je seizoen te beëindigen…en dan is er wat er met Joost Luiten gebeurde tijdens de laatste ronde van het DP World Tour Championship.”

Toen hij dat stuk hout pakte, hield ik het niet meer

Het was in Dubai ook een lange week voor de Nederlandse nummer 1. Vanaf de eerste ronde liep hij achter de feiten aan en toen hij na een bogey op 8 ook een slechte afslag had op 9, kregen de frustraties de overhand. Hij gooide zijn TaylorMade-driver richting een boom, maar die slurpte de club op. De driver kwam niet meer naar beneden en pogingen om daarvoor andere clubs te gebruiken, leidden alleen maar tot grotere problemen – en maakten de beelden nóg komischer.

Surreëel beeld

“Toen de twee andere clubs niet werkten, probeerde Luiten het met een scorebord, toen een grote tak, wat stenen en zelfs springend. Met zijn armen gestrekt kwam hij niet eens in de buurt. Na een paar minuten trapt Luiten uit woede al scheldend tegen zijn tas”, zo vat het Amerikaanse NBC Sports de feiten samen.

De New York Post vond het een “surreëel beeld”. Golf Monthly sprak zelfs van een “iconische mid-round meltdown”, waarbij Luiten een “waas voor zijn ogen kreeg”.

Menselijke reactie

Ook de mensen thuis konden er trouwens goed om lachen. Onder de beelden bij de DP World Tour zeiden meerdere mensen zich wel in de situatie te herkennen. “We’ve all been there”, zegt een fan. “Toen hij dat stuk hout pakte, hield ik het niet meer”, aldus een ander. “Een heel menselijke reactie met toch nog een lach aan het eind. Wat een geweldige sportman!”

Uiteindelijk hoefde Luiten zijn ronde trouwens niet met maar elf clubs af te maken, al zou dat volgens hemzelf wel een “grappig einde van de ronde” zijn geweest. Een vrijwilliger én zijn acht maanden zwangere vrouw Melanie hielpen hem al op de volgende hole terug aan zijn materiaal. Zo kreeg het verhaal volgens Golf Digest toch nog een “happy ending”.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.