Nieuws

Stelling van de week: 'Race to Dubai moet op de schop'

Wat leeft er in de golfwereld en welke actuele kwesties vragen om een kritische blik? In de rubriek 'Stelling van de week' bekennen onze redactieleden kleur, door hun mening te geven over een bepaald onderwerp. De stelling van deze week: 'Het format van de Race to Dubai en het DP World Tour Championship moet op de schop.'
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Rory McIlroy wint voor de vijfde keer de Race to Dubai, de jaarranglijst van de DP World Tour. Zonder ook maar een bal te hoeven slaan in het slottoernooi, dat morgen in Dubai begint. De Noord-Ier heeft een voorsprong van 2083 punten en kan niet meer ingehaald worden door Jon Rahm, de nummer-2 in de Race to Dubai. Adrian Meronk, de nummer-3, had afgelopen zondag in Zuid-Afrika een goed resultaat nodig om nog kans te kunnen maken, maar werd slechts 15de.

Kritiek

Van spanning in de race is dus geen sprake. Er is ook kritiek op het feit dat de viervoudig majorwinnaar buiten de vier majors slechts vijf toernooien van de DP World Tour heeft gespeeld. En daarom luidt de stelling: 'Het format van de Race to Dubai en het DP World Tour Championship moet op de schop.'

Gerard Louter, golfjournalist: ONEENS 
Rory heeft inderdaad slechts een handjevol reguliere toernooien gespeeld op de DP World Tour. Maar als hij speelt, dan wint hij – Dubai Desert Classic, Schots Open – of hij eindigt heel hoog op het leaderboard. Stel je voor dat Rory vijf reguliere toernooien extra had gespeeld, dan was hij met een straatlengte voorsprong nummer-1 geworden in de Race to Dubai. Wat mij betreft heeft hij de winst op die jaarranglijst dan ook volledig verdiend.

Rory was ook de emotionele leider in het winnende Europese Ryder Cup-team, vind ik ook punten waard. En als kers op de taart heeft hij afgelopen weekend in een interview met de Irish Independent Patrick Cantlay “a dick” genoemd. Rory heeft de tekst voor publicatie ongetwijfeld mogen lezen, maar “a dick” gewoon laten staan. Hulde daarvoor, openhartigheid van de topgolfers en wat relletjes op z’n tijd hebben wij als golfstukjesschrijvers hard nodig.

Niet alles van de PGA Tour moet worden nageaapt

Stef Swagers, redacteur: ONEENS 
Er bestaat geen enkele twijfel dat Rory McIlroy dit seizoen de beste was op de DP World Tour. Spijtig dat de beslissing al gevallen is voordat er een bal geslagen is in het slottoernooi, maar op deze manier wint wel de speler die het beste seizoen heeft gehad. Ondanks zijn geringe aantal van negen toernooien, eindigde Rory vier keer in de top-3 en zeven keer in de top-7. Ik vind het goed dat de DP World Tour niet een systeem zoekt om het koste wat kost spannend te maken. Ze doen veel goed aan de andere kant van de oceaan, maar niet alles van de PGA Tour moet worden nageaapt.

Wat vind jij? Vul de poll in: 

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Dewi-Claire Schreefel, TeamNL-coach vrouwen: ONEENS 
Gemiddeld gezien heeft hij volgens mij de beste resultaten wanneer hij een tee in de grond steekt bij de majors en in de DP World Tour-toernooien. Verdiend dus, niks op de schop.

Noud Bemelen, redacteur: ONEENS 
Ik zeg altijd: gelijke kansen, niet gelijke uitkomsten! Volgens mij zijn de verschillen qua punten tussen de grote en kleinere toernooien in het verleden al kleiner gemaakt. Het Mauritius Open is nou eenmaal geen Schots Open. Het lijkt erop dat we het allemaal met elkaar eens zijn: Rory McIlroy was dit jaar by far de beste en verdient die prijs. En natuurlijk zouden we hem én veel andere Europese toppers graag wat vaker in Europa zien, maar dat schip is helaas gaan varen… Voor de gemiddelde DP World Tour-speler misschien maar beter ook, anders bleef er vrij weinig over om nog te winnen.

Als je harde eisen gaat stellen, zien we onze Ryder Cup-helden helemaal nooit meer aan deze kant van de oceaan

Sietse Herrema, redacteur: ONEENS 
Had wel een 'EENS' verwacht, maar blijkbaar zijn we unaniem als het gaat om Rory. Natuurlijk is dit scenario het gevolg van de hegemonie van de PGA Tour. Colin Morikawa (10 toernooien) won twee jaar geleden en McIlroy bevestigt dat de DP World Tour helaas is verworden tot een 'feeder' tour.

De kans is klein dat er in het huidige systeem (met Majors die zo zwaar meetellen) een speler de Order of Merit wint die zich concentreert op 'Europa'. De laatste winnaar van de Race to Dubai die echt toegewijd was aan de DP World Tour, was Tommy Fleetwood in 2017 (24 toernooien). Als je harde eisen gaat stellen - bijvoorbeeld dat je ook minimaal acht 'kleine' toernooien zoals het KLM Open moet spelen - zullen we onze Ryder Cup-helden helemaal nooit meer aan deze kant van de oceaan zien...

Lees meer over
PGA Tour Topgolf Tiger Woods