Topgolf

Wie speelt waar? Week 45 - Weber moet pieken, finale Q School en Luiten in Sun City

Een voorbeschouwing op de toernooien van deze week. Zodra deze begonnen zijn, kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

9 – 12 LPGA, The ANNIKA driven by Gainbridge, Pelican Golf Club, Belleair, Florida. Prijzengeld: $3.250.000 Leaderboard

9 – 12 DP World Tour, Nedbank Golf Challenge, Gary Player Country Club, Sun City, Zuid-Afrika. Prijzengeld: $6.000.000 Leaderboard

10 – 15 Q School DP World Tour, Final Stage, Infinitum Golf, Tarragona, Spanje. Leaderboard

8 – 10 Q School Ladies European Tour, Pre Qualifier – Azië, Classic Golf and Country Club, New Delhi, India. Leaderboard

9 – 12 PGA Tour, Butterfield Bermuda Championship, Port Royal Golf Course, Southampton, Bermuda. Prijzengeld: $6.500.000 Leaderboard

9 – 12 LPGA, The ANNIKA driven by Gainbridge, Pelican Golf Club, Belleair, Florida. Prijzengeld: $3.250.000 

In Florida gaat het er deze week om voor Dewi Weber. Na bijna een maand zonder toernooigolf moet ze in The ANNIKA, voorheen het Pelican Women’s Championship, heel wat plaatsen goed zien te maken om haar LPGA-kaart niet te moeten inleveren. De Groningse staat momenteel 122ste met 141,598 punten en zou het allerliefste naar de top-100 gaan. De huidige nummer 100 heeft 234,273 punten verzameld gedurende het seizoen, wat al een beetje verraadt dat het een heel zware klus gaat worden.

De winnares op de Pelican Golf Club verdient 500 punten, met voor de daaropvolgende posities achtereenvolgens 320, 230, 180, 145, 120 en 100 punten. Lukt het Weber niet daar minimaal tussen te staan, dan is de kans groot dat we haar eind deze maand weer terugzien in Alabama voor de Q-Series.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Veld vol sterren

En dat in één van de sterkste velden van het jaar op de LPGA, uiteraard buiten de majors en het CME Group Tour Championship (de top-60 plaatst zich zondag) van volgende week. Uit de top-10 van de wereld bij de vrouwen doen er acht mee, op de startlijst staan meer dan twintig majorkampioen en ook nog eens het complete Europese Solheim Cup-team. 

Ranking-leider Céline Boutier en nummer 1 van de wereld Ruoning Yin voeren het veld aan. Nog een aantal namen zijn tweevoudig titelverdediger Nelly Korda, Lilia Vu, Jin Young Ko, Charley Hull, Lydia Ko, Allisen Corpuz, Brooke Henderson, Anna Nordqvist en Linn Grant. En dan hebben we ze eigenlijk nog lang niet gehad…

Leaderboard

9 – 12 DP World Tour, Nedbank Golf Challenge, Gary Player Country Club, Sun City, Zuid-Afrika. Prijzengeld: $6.000.000 

Negenvoudig majorwinnaar Gary Player opent deze week de deuren van zijn golfparadijs voor 66 van de beste spelers van het Europese circuit. De meeste volgers van het internationale topgolf zullen de beelden van het Palace of the Lost City en het Pilanesberg National Park wel kennen. Op de Gary Player Country Club zijn vlak voor het DP World Tour Championship in Dubai nog eventjes extra veel punten (én centjes) te verdienen, dus hier wil je goed voor de dag komen.

Homa & 'JT'

Het is tijd voor de 41ste editie van Africa’s major. De Nedbank Golf Challenge begon ooit als ‘Invitational’ voor slechts twaalf spelers. Dat werd daarna dertig en enige jaren geleden is dat aantal verder uitgebreid. Het veld bestaat ditmaal uit de top-60 beschikbare spelers van de DP World Tour, plus wat invites. Tussen die genodigden staan onder anderen de namen van Max Homa en Justin Thomas. De twee Amerikaanse wereldtoppers keken dit weekend al hun ogen uit toen ze met hun echtgenotes op safari waren.  

Luiten wil pieken

Joost Luiten vervolgt in Zuid-Afrika zijn jacht op speelrecht ‘in Amerika’. Van de spelers die daar nog geen kaart hebben, verdient de top-10 er eentje. De Nederlandse nummer 1 valt twee toernooien voor het einde net buiten de boot. De marges naar de zeker nog in te halen Jorge Campillo, Thorbjørn Olesen en Ryo Hisatsune zijn echter minimaal en met een topnotering in Sun City ‘makkelijk’ goed te maken. Van de twee weken moet Luiten er minimaal één zien te pieken. 

Uit de top van de Race to Dubai zijn Adrian Meronk, Ryan Fox, Victor Perez, Sami Välimäki, Robert MacIntyre en Alexander Björk allemaal op de afspraak. Trouwens net als de winnaar van de laatste twee edities, Tommy Fleetwood, Justin Rose en LIV-golfer Branden Grace.

Televisie: Ziggo Sport Golf: do t/m za 10:00-15:30, zo 09:00-14:30

Leaderboard

10 – 15 Q School DP World Tour, Final Stage, Infinitum Golf, Tarragona, Spanje. 

Vorige week bespraken we op GOLF.nl de stelling: ‘We mogen blij zijn met twee Nederlanders op de DP World Tour.’ Maar liefst 80 procent van de lezers vulde bij de poll ‘oneens’ in, en daar zaten ongetwijfeld ook Wil Besseling, Darius van Driel, Lars van Meijel en Mike Toorop tussen! Dit Oranje-kwartet reist naar Catalonië met maar één doel, die o zo kostbare tourkaart. De Final Stage van Q School is een marathon van zes even opwindende als zenuwslopende rondes golf, met aan het einde van de rit 25 kaarten voor de DP World Tour.

90 holes

De twee banen van het Infinitum-resort in Tarragona zullen over de 90 holes verschillende dingen vragen van de 156 spelers. De Lakes Course, ontworpen door Greg Norman, wordt gekenmerkt door de natuurlijke waterpartijen. De Hills Course heeft dan weer een aantal verhoogde tees, krappere landingszones, dennenbomen en een eigen ‘Amen Corner’. Het uitzicht over de Middellandse Zee mag ook als spectaculair bestempeld worden, al is dat deze week slechts een kleine bijzaak.

4 kansen

Besseling en Van Driel komen rechtstreeks van de DP World Tour af en voor hen zal het ongetwijfeld niet gemakkelijk zijn om de knop zomaar om te zetten. Wil zei daarover op social media: “Ik ben waar ik ben, laten we er iets positiefs van maken.” Van Meijel kende een zwaar slottoernooi op de Challenge Tour, waar de zware omstandigheden naar eigen zeggen de overhand kregen. Toorop, de nummer 7 van de Pro Golf Tour, deed het in eveneens lastige condities (wind, onderbrekingen, lange dagen) juist uitstekend. Hij zal allereerst de cut willen halen op Infinitum, dat levert een goede kaart voor de Challenge Tour op.

Leaderboard

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

8 – 10 Q School Ladies European Tour, Pre Qualifier – Azië, Classic Golf and Country Club, New Delhi, India. 

Op basis van de huidige ‘entry lists’ gaan negen Nederlandse vrouwen de komende tijd proberen om via Q School de Ladies European Tour te bereiken, of daar te blijven. Acht van hen reizen over iets meer dan een maand af naar Marrakech, maar Lauren Holmey heeft er heel opvallend voor gekozen om haar Pre Qualifier in Azië te spelen. Rookie Holmey kon haar LET-kaart dit jaar niet behouden en komt ook niet in de laatste twee toernooien, waardoor er helaas niets anders op zit voor haar.

Nicklaus

Gespeeld in de buurt van New Delhi (en hoofdstad Delhi), op de door niemand anders dan Jack Nicklaus ontworpen Ridge and Valley-baan van de Classic Golf and Country Club. Hier gaat het voor de 29 speelsters om 54 holes strokeplay. Vorig jaar deden er twee vrouwen minder mee en kwalificeerde de top-10 zich voor de ‘finale’, dus dat zal nu ongeveer hetzelfde zijn.

Leaderboard

9 – 12 PGA Tour, Butterfield Bermuda Championship, Port Royal Golf Course, Southampton, Bermuda. Prijzengeld: $6.500.000

Niet eerder stond er op de Port Royal Golf Course zoveel op het spel als deze week. Voor de nodige spelers aan de onderkant van de PGA Tour is het nu daadwerkelijk 5 voor 12. Zij hebben alleen nog dit Bermuda Championship en de RSM Classic om zich in de top-125 te spelen voor handhaving van speelrecht. Het toernooi van deze week heeft naar Tour-begrippen een kleine(re) beurs, maar het draait in Southampton dan ook vooral om de punten. Die zijn in Bermuda nog nooit zo waardevol geweest. Ook de PGA Tour heeft na een decennium weer Q-School, maar daar willen de mannen natuurlijk absoluut niet naartoe. 

Groot contrast

De golfers krijgen op Port Royal trouwens met een compleet andere baan te maken dan afgelopen week. In Mexico zagen we wijde, genereuze fairways die bijna niet te missen waren. Deze week treffen ze een lay-out die veel smaller is, al kan er met vooral sterk putten ook hier lekker gescoord worden. Erik van Rooyen sprong met zijn zege in het World Wide Technology Championship van ‘op de wip’ helemaal naar plek 63, wat maar laat zien wat er mogelijk is met een goed resultaat.

Detry naar Pebble Beach?

Thomas Detry staat momenteel 62ste op de FedExCup en daarmee zit hij virtueel nét niet in de eerste twee ‘signature events’ van 2024 (top-60). Wat de Belg vertrouwen moet geven is zijn resultaat in Bermuda van een jaar geleden, toen hij hier tweede werd op één slag van Seamus Power. Die Ier is er ook nu bij, net als onder anderen Adam Scott en Lucas Glover, die hier ooit de Grand Slam of Golf won. 

15-jarig wonderkind

Een andere opvallende naam is die van Oliver Betschart uit Bermuda. Met 15 jaar wordt hij de jongste speler op de PGA Tour in bijna tien jaar! Oliver speelde zich via een 54-holes qualifier in het toernooi en staat op zijn eiland een beetje bekend als een wonderkind. Op Port Royal won hij vorig jaar al een toernooi, dus we kijken uit naar wat hij ons deze week allemaal gaat laten zien.

Televisie: Ziggo Sport Golf: do en vr 19:00-22:00, za en zo 17:00-20:00 uur.

Leaderboard