Nieuws

Kunstmatige intelligentie vindt weg naar putters: Odyssey Ai-ONE

Met de hulp van A.I. ontwikkelde Odyssey een insert waarmee de kans op een drieputt volgens het merk aanzienlijk kleiner wordt. Hoe zit dat?
Beeld: Odyssey Golf

Beeld: Odyssey Golf

Je kon er op wachten: putters met A.I. technologie. Er zijn veel merken die kunstmatige intelligentie gebruiken in drivers, maar hoe vertaal je de ChatGPT-hype naar een putter? Een goede vraag aan ChatGPT is niet voldoende voor een volledig nieuwe putterlijn, maar Odyssey denkt wel degelijk een beter antwoord te hebben op de vraag waarom zelfs de beste golfers ter wereld de bal soms niet bij de hole krijgen. De verklaring is simpel: ook tourprofessionals missen weleens het midden van het clubblad. En die 'missers' op de hiel of de teen van het blad zorgen ervoor dat de energieoverdracht niet goed is en de bal de hole niet bereikt. (Wij hadden geen A.I. nodig om te bedenken dat een te korte putt er niet in gaat...)

Rahm overstag

Snelheidscontrole is ook voor de beste golfers ter wereld essentieel om een drieputt te voorkomen. Odyssey berekende dat Jon Rahm vorig jaar 2,5 miljoen dollar heeft verloren door drie-putts. De Spanjaard probeerde de putter uit en was zo enthousiast dat hij voor de Ryder Cup de Ai-ONE Rossie direct in de tas deed. De nummer-1 bij de vrouwen - Ruoning Yin - gebruikt ook een Ai-One putter. 

Hoe maak je een clubblad dat verschil in snelheid minimaliseert, ongeacht waar de bal het blad raakt? Het geheim is de insert die Odyssey heeft ontwikkeld, oftewel het 'plaatje' dat in het blad zit. De volgens Odyssey revolutionaire insert heeft twee lagen: de onderste laag is van aluminium en is gegolfd met een patroon dat is berekend door AI. Deze laag is bedekt met de White Hot polymeer voor dat bekende zachte gevoel.     

odyssey ai one

Het merk heeft dus Artificial Intelligence gebruikt om de beste insert te creëren. Met het nieuwe ontwerp claimt Odyssey dat je minder balsnelheid verliest als je de bal niet midden op het putterblad raakt. Wat levert dat concreet op? Odyssey zegt dat putts van 31 feet (bijna 9,5 meter) 21% dichter bij de hole eindigen. De gegolfde achterkant van de insert is van aluminium - opvallend zichtbaar door een venster, het Panlite Window, aan de achterkant van de putter - en zorgt dat de energieoverdracht van putter naar bal variabel is, afhankelijk van waar je de bal raakt op het club.

Ai-ONE Milled

De Navy Blue finish geven de putters een premium look. De putter is verkrijgbaar in zeven verschillende modellen, veelal in de klassieke moddellen die we van Odyssey kennen:  #1, Double Wide DB, Rossie S, #7S en #7CH.

Voor de liefhebber van gefreesde 'premium' putters lanceert Odyssey ook Ai One Milled. Alle acht modellen (One T, Two T, Three T, Six T, Seven T DB, Seven T CH, Eight T en Eleven T) zijn 100% gefreesd. In deze gefreesde putters zit een titanium insert en geen venster aan de achterkant waardoor je het nieuwe stukje 'tech' kan aanschouwen.

Prijs & productinformatie

De Ai-ONE en Ai-ONE Milled putters van Odyssey zijn vanaf 3 november te koop in de lokale golfshop op jouw golfbaan of via Jumbo Golf

Prijs

Odyssey Ai-ONE € 299 
Odyssey Ai-ONE Milled € 499

Meer weten? 
odyssey.com

Lees meer over
Equipment