Nieuws

PGA Holland start Caddie-Coach opleiding

De PGA Holland biedt sinds kort de opleiding Caddie-Coach aan. Wat houdt deze cursus in en op wie is deze gericht? Jim van Heuven van Staereling, hoofd opleiding bij de PGA Holland, geeft antwoord.

Waarom start de PGA Holland met de Caddie-Coach opleiding?

"Als land mogen we trots zijn op de hoeveelheid golfers die we sinds de jaren 80 hebben opgeleid. Parallel aan die enorme groei - mede dankzij de komst van openbare golfbanen - liep de ontwikkeling van de drivingrange, de plek waar hard werd geoefend om de golfvaardigheden onder controle te krijgen. Eerst kon je als golfer alleen oefenen in de baan of op een hole, en veel golfclubs in Engeland hebben helemaal geen drivingrange. Dan kan je je afvragen: Waar leer je golfen? Op de baan of vooral de driving range? Wij zijn van mening dat het op beide moet gebeuren, maar dat de balans te veel is uitgeslagen naar de oefenfaciliteiten. Vergelijk het met een leerling die heeft leren autorijden op een parkeerplaats en de basisvaardigheden onder de knie heeft, maar het dan zelf moet gaan doen op de openbare weg. 

Als caddie kan je de speler van dichtbij volgen en tegelijkertijd coachen

"Om (jeugd)golf(st)ers te binden aan de sport en te laten doorgroeien tot topniveau is de spelervaring en succesbeleving op de baan volgens ons van cruciaal belang. Spelers moeten hierbij op elk niveau worden gecoacht en de uitgesproken persoon hiervoor is de caddie. Als caddie kan je de speler namelijk van dichtbij volgen en tegelijkertijd coachen. Deze opleiding tot Caddie-Coach is in onze ogen van wezenlijk belang voor de ontwikkeling van de (top)golfer in Nederland."

de coach caddie opleiding richt zich vooral op de begeleiding op de golfbaan

Is de opleiding alleen gericht op het begeleiden van toptalent?   

"De Caddie-Coach kan op elk niveau onmisbare begeleiding bieden. De beginner om de weg te vinden in de baan en in de golfwereld en de betere speler om grenzen te verleggen. Het is daarom niet alleen iemand die je tas draagt, maar ook echt een 'coach'. Een coach brengt je letterlijk en figuurlijk van A naar B op wat voor manier dan ook. Wij vinden dat een caddie tijdens de wedstrijd ook de coach is, net zoals de schaatscoach naast de baan en de voetbal- of hockeycoach langs de lijn."

Moet je zelf als golfer een bepaald niveau hebben om de opleiding te volgen?

"De caddie-coaches moeten zelf ook een bepaald vaardigheidsniveau hebben. Dit vaardigheidsniveau is afhankelijk van de doelgroep die de caddie wil begeleiden. Wij bieden drie niveaus van de opleiding aan en voor niveau 1 heb je handicap 28 nodig. De opleiding wordt gegeven door specialisten op het gebied van coaching, zoals Tom van Haaren en Timothy Lazet, de oud-caddie van Daan Huizing.

Klik hier voor meer informatie over de cursus.

Een caddie doet meer dan alleen het dragen van de golftas:

  • Is het extra paar ogen in de baan (zeker met veel publiek en afleidingen)
  • Geeft de exacte informatie die de golf(st)er en caddie nodig hebben om tot een goede keuze te komen
  • Kent zijn speler door en door en weet wanneer hij/zij de golf(st)er moet ontspannen of juist in focus moet brengen
  • Laat zijn/haar golf(st)er optimaal presteren binnen de mogelijkheden die de golf(st)er heeft.
  • De caddie met de meeste/beste informatie over de baan is zeer waardevol voor de golf(st)er (voorbereiding)
Lees meer over
Topgolf