Beeld: Golfsupport.nl
Topgolf

Wat verdient een caddie?

Beeld: Golfsupport.nl
Wat is het salaris van een caddie op de European Tour? Kan je rijk worden met het dragen van een tas? GOLF.NL vroeg het aan twee Nederlandse tourcaddies.

Wat verdient een tourcaddie?

Het verschilt per baas en knecht, maar op de European Tour of PGA Tour werkt het vaak zo:

  • Caddies ontvangen in toernooiweken een basissalaris voor onkosten van 250 tot 1500 euro. 
  • Daarnaast verdient de caddie een deel van het prijzengeld van zijn speler. In het verleden kreeg een caddie vaak 10 procent als zijn baas won, 7 procent als zijn speler in de top 10 eindigde, 5 procent als de pro buiten de top 10 eindigde en niets als de speler de cut mist. Maar het komt steeds vaker voor dat een caddie 8 procent van het totale prijzengeld krijgt en 10 procent bij een overwinning.

Miljonairs

Topcaddies zijn dus miljonair, of zijn onderweg om het te worden. Het verhaal is bekend: Steve Williams, de oud-caddie van Tiger Woods, was een tijd lang de best verdienende sportman van Nieuw-Zeeland. Zijn inkomsten in de periode met Tiger, 1999-2011, worden geschat op 12 miljoen dollar.

Het leven van een caddie wiens speler niet in de top 100 van de Race to Dubai of FedEx Cup Rankings staat, is minder florissant. Neem Joost Luiten die vorig seizoen in 21 toernooien uitkwam, op plek 126 eindigde van de Race to Dubai en iets minder dan € 300.000 aan prijzengeld bijschreef. Stel dat zijn caddie ongeveer 8 procent daarvan kreeg, dan verdiende de caddie vorig seizoen € 24.000 bruto.

Alles weten over caddies?

Zijn er Nederlandse caddies op de tour? Ja, die zijn er zeker. Tijdens het Dutch Open in 2021 ging 'Podje Golf' in gesprek met Timothy Lazet (toen de caddie van Daan Huizing) en Martijn van Oosterhout (Wil Besseling). Hoe is het leven op de tour? Maken ze weleens een fout? Moet je een goede golfer zijn om een goede caddie te zijn? De mannen leggen ook uit hoe ze caddie zijn geworden en waar je moet beginnen als je op de tour 'bagman' wilt worden. Luister hieronder naar Podje Golf 25 om alles te weten te komen over het leven als caddie op tour:

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.