KLM Open

Pablo Larrazabal wint het KLM Open 2023!

Het KLM Open heeft al wat gekke ontknopingen meegemaakt en de finaledag van 2023 kan rustig aan dat rijtje worden toegevoegd. Toen het besef over wat er allemaal was voorgevallen een beetje was ingedaald, bleek Pablo Larrazabal de winnaar te zijn. En was Rowin Caron de kers op de taart.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Op zaterdag kregen de duizenden golffans al een voorproefje van hoe het verloop van een golftoernooi net zo snel kan omslaan als het weer. Toen sommigen hun geld al wilden inzetten op Jorge Campillo, sloeg de Spanjaard ballen in het water en duikelde in het klassement.

Zondag trof de nieuwe leider na dag drie, Pablo Larrazabal onheil op hole 2: dubbel bogey. Vanaf dat moment was het een soort stuivertje wisselen aan kop van de ranglijst. Zelfs Rowin Caron en in iets mindere mate Joost Luiten waren nog even in de running, zo leek het.

Maar toen puntje bij paaltje kwam, herstelde Larrazabal zich knap en eigende zich de titel toe. Landgenoot Adrian Otaegui werd op twee slagen tweede; Rasmus Højgaard en Deon Germishuys deelden de derde plaats.

Pablo Larrazabal met de beker van het KLM Open
Beeld: Getty Images

Larrazabal is na Angel Miguel (1966), Ramon Sota (1966, 1971), Seve Ballesteros (1976, 1980, 1986), Jose Maria Olazabal (1989), Miguel Angel Jimenez (1994), Gonzalo Fernandez-Castano (2005) en Sergio Garcia (2019) achtste Spaanse naam die op de beker wordt gegraveerd.  Larrazabal won enkele weken terug ook al in Zuid-Korea en zal nu zijn zinnen zetten op kwalificatie voor het Europese Ryder Cup-team.

Grootste cheque

De 30-jarige Caron (foto onder), die de laatste jaren een bestaan als profgolfer in de Verenigde Staten probeerde op te bouwen, werd knap gedeeld achtste en verdiende daarmee niet alleen zijn grootste cheque ooit (ongeveer 40.000 euro) maar ook een plekje in het deelnemersveld van het Porsche European Open in Hamburg volgende week.

Ik was niet bezig met winnen, ook al wist ik wel een beetje dat ik close stond

“Dat is een mooie bijkomstigheid. We gaan het zien daar. Ik stond lekker te spelen en voelde me goed in de baan. Het was ook leuk om met Joost te spelen. Normaal ben ik best wel in mezelf gekeerd tijdens een ronde, maar we kennen elkaar goed en hebben het over van alles gehad. Met Joost in de flight liepen er ook veel mensen mee. Dat was extra leuk. Ik was niet bezig met winnen, ook al wist ik wel een beetje dat ik close stond. Het ging misschien een paar keer door mijn hoofd. Maar dat ik daarna wat korte putts miste, had volgens mij niet met de spanning te maken. Ik las de lijnen gewoon niet goed.”

Rowin Caron laatste dag KLM Open

Achter de feiten aan

Net als vorig jaar speelde Joost Luiten zijn beste ronde van de week op de eerste dag. Toen was het verval daarna heel groot. Nu niet. “Maar ik ben na donderdag wel alleen maar weggezakt. Ik ben dus zeker niet tevreden, maar dat is golf. Ik heb geen putt gemaakt. Als je je aandacht er niet bijhoudt en even verslapt, loop je achter de feiten aan”, aldus Luiten die 21ste werd, maar dit seizoen al wel drie keer derde werd op de DP World Tour. “De entourage was fantastisch, alleen kan ik daar eigenlijk op een dag als vandaag alleen na de ronde van genieten.”

Ik heb laten zien dat ik op dit niveau meekan, ook na een slechte start

Beste amateur

De op een na beste Nederlander was door de terugval van Luiten Lars van Meijel (16de). “Ik heb me goed teruggevochten na een slechte start. Het was weer een mooie ervaring. Ik heb laten zien dat ik op dit niveau meekan, ook na een slechte start. Dat voelt fijn.” Voor Lars van der Vight kon het KLM Open na vrijdag al niet meer stuk. Hij was de enige Nederlandse amateur die de cut haalde en werd vandaag de beste amateur in het hele veld. Dat leverde hem de Robbie van Erven Dorens Trofee op. “Vooraf had ik natuurlijk voor dit resultaat getekend”, aldus speler van de Nederlandse amateurselectie van de NGF.

De stap naar de professionals maakt hij voorlopig niet, hoewel hij alleen nog maar golf bezig is. “Daarvoor heb ik als amateur nog te weinig gepresteerd”, zei hij eerder deze week. Maar genieten van een week in de wereld van professionals, dat smaakt natuurlijk wel naar meer.