Topgolf

McIlroy wacht al negen jaar op een majorzege, wanneer doorbreekt hij de droogte?

Alle majors zijn gespeeld in 2023 en opnieuw lukte het Rory McIlroy niet om er eentje te winnen. De viervoudig majorwinnaar staat nu al negen jaar droog in de belangrijkste toernooien. Hoe heeft dat kunnen gebeuren?
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Na zijn winst in het Schots Open arriveerde McIlroy vol zelfvertrouwen op Royal Liverpool. Hij was niet alleen in topvorm, hij wist ook het laatste Brits Open op deze baan te winnen. Bij de bookmakers was de Noord-Ier dan ook, samen met nummer één van de wereld Scottie Scheffler, de favoriet om zondag met de Claret Jug naar huis te gaan. Ondanks een sterk optreden lukte dat niet. Brian Harman had zeven slagen minder nodig over 72 holes en won zijn eerste major.

We gaan terug naar 2014. Dat jaar won McIlroy twee majors. Naast The Open wist hij voor de twee keer het PGA Championship op zijn naam te schrijven. Aan het einde van dat jaar stond de bekendste golfer van Europa op vier majors en leek hij snel de dubbele cijfers te halen. Negen jaar later staat hij nog steeds op vier. Iets wat waarschijnlijk geen enkele insider had verwacht.

17 top-10’s in 29 majors

Inmiddels heeft hij 58 majors gespeeld als professional. In zijn eerste 29 pogingen stond hij vier keer met de beker in zijn handen. Daarnaast eindigde hij nog dertien keer in de top-10. In zijn volgende 29 majors eindigde McIlroy liefst zeventien keer bij de beste 10, maar ontbreekt de overwinning.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Twee keer net niet

In de laatste acht majors deed McIlroy zeven keer mee om de winst. Vooral The Open vorig jaar en het US Open dit jaar deden pijn bij de nummer twee van de wereld. Op St. Andrews ging hij samen met Viktor Hovland aan de leiding na drie rondes. Achter hen volgde de rest op minimaal vier slagen achterstand. Ondanks een ronde van twee onder par liep het uit op een teleurstelling voor de golfer uit Hollywood. Cameron Smith speelde de ronde van zijn leven en werd de Champion Golfer of the Year.

Het was de laatste keer dat McIlroy in de laatste flight speelde op zondag. Maar in juni had hij opnieuw een uitgelezen kans op zijn vijfde major. Aan het begin van de ronde begon de Ryder Cup-ster op één slag van leiders Wyndham Clark en Rickie Fowler. Waar Fowler terugviel, hield Clark stand. Ondanks zijn onervarenheid in deze positie bleef hij McIlroy één slag voor. Die dag liet de putter het vooral afweten bij de man uit Noord-Ierland.

Aftellen tot de Masters

Ondanks de droogte van negen jaar lijkt het een kwestie van tijd totdat McIlroy zijn vijfde grote kampioenschap wint. In 34 majors sinds zijn laatste overwinning eindigde hij tien keer in de top-5. Volgend jaar heeft McIlroy in ieder geval weer vier kansen. Nog 262 dagen tot de Masters.

Lees meer over
The Open Toernooien Topgolf