Topgolf

Harman wint The Open, dramatische slotdag Luiten

Het 151ste Open Championship is op imponerende wijze gewonnen door Brian Harman. Joost Luiten hoopte op de slotdag nog een sprong in het klassement te maken maar in zijn laatste ronde ging het heel snel bergafwaarts.

Even leek het spannend te worden in de laatste ronde van The Open. Brian Harman begon als leider met vijf slagen voorsprong maar na bogeys op hole 2 en de makkelijk spelende par-5 vijfde hole gloorde er even hoop voor de achtervolgers. Die hoop vervloog grotendeels weer door twee heel fraaie birdies van de 36-jarige Amerikaan op hole 6 en 7. In het vervolg van de ronde kwam Harman op een grijze en kletsnatte dag nooit meer in de problemen. Sterker, met prachtige birdies op hole 14 en 15 vergrootte hij zijn voorsprong alleen maar. Harman won de laatste major van het jaar uiteindelijk met een score van -13 en een voorsprong van zes slagen.

Fenomenale putter

Vooraf hoorde Harman natuurlijk niet bij de grote favorieten. Maar dat zijn naam nu voor altijd gegraveerd is op de Claret Jug, is ook geen megaverrassing. Bij aanvang van dit Open was de linkshandige golfer al de nummer 26 van de wereld. Op de FedEx Cup stond hij op plek 18. Harman had pas twee toernooien gewonnen op de PGA Tour maar was ook al vier keer als tweede geëindigd, negen keer als derde en hij grossierde in top-10-noteringen. Nu heeft hij ook zijn eerste grote titel pakken. De slechts 1.70m lange Harman slaat de bal niet heel ver, maar hij is een fenomenale putter. In het 151ste Open Championship was hij met afstand de beste op de greens. “Ik kan niet wachten een paar pints te drinken uit deze beker”, sprak de man die Cameron Smith opvolgt als Champion Golfer of the Year.

Achter Harman deelden John Rahm, Jason Day, Tom Kim en Sepp Straka de tweede plaats. De Oostenrijker Straka won twee weken geleden op de PGA Tour de John Deere Classic en lijkt een plek te gaan verdienen in het Europese Ryder Cup-team. Rory McIlroy greep weer naast een major en eindigde op de gedeelde zesde plaats met de Argentijn Emiliano Grillo.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Ronde 80 Luiten 

 

Joost Luiten begon de laatste ronde van The Open op plek 41 met een score van +1. De beste golfer van Nederland hoopte uiteraard een mooie sprong te maken op het leaderboard, maar dat zat er geen moment in. Zowel op hole 1 als op hole 2 deed Luiten wat je absoluut niet moet doen op Royal Liverpool: zijn afslagen belandden in een fairwaybunker. Op de openingshole resulteerde dat in een bogey, op hole 2 zelfs in een dubbel. Daarna ging het van kwaad tot erger. Bogey op de makkelijk spelende par-5 vijfde hole, bogey op hole 6 en na een par op 7 een afslag out of bounds met een tweede dubbel bogey als gevolg op 8. Luiten speelde de eerste negen holes van Hoylake in 42 slagen (+7). Op de tweede negen ging het iets beter, maar door een bogey op de slothole moest hij tekenen voor een ronde 80. Met +10 eindigde hij in zijn negende Brits Open op de gedeelde 71ste plaats.

 

“De baan speelde in de regen lastig en lang en ik had gewoon totaal de vorm niet”, aldus Luiten op zijn website. “De eerste negen holes speelde ik in 42 slagen, veel te veel natuurlijk. De tweede negen ging het iets beter, maar het einde was typerend voor de dag. Met twee slagen op een meter of veertig van de hole en met een bogey weglopen. Kortom een dramatische ronde in 80 slagen”, aldus Luiten, die een lange pauze neemt en pas eind augustus weer in actie komt in de Omega European Masters in Zwitserland.

Leaderboard

Lees meer over
The Open Joost Luiten