Topgolf

Derde plaats Luiten in Thailand

Dankzij een uitstekende ronde op zaterdag (-7) en een solide slotronde (-3) beloont de Nederlander zichzelf na een zware periode met een topresultaat op de DP World Tour.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Luiten startte zijn zondag op Amata Spring CC in Bangkok uitstekend met twee birdies en creëerde aardig wat kansen in het restant van zijn ronde. Helaas wist de Bleiswijker de putts in het middenstuk niet te holen om echt aanspraak te maken op de winst in het 2 miljoen dollar toernooi van de DP World Tour. Toch bleef Luiten goed de aansluiting houden en bleef hij lang zicht houden op meer dan een podiumplek.

En dat was even geleden. Om precies te zijn vier jaar en een maand. Op 19 januari 2019 eindigde Luiten op de derde plaats in Abu Dhabi, zijn laatste top-5 notering in een DP World Tour toernooi. 

Vertrouwen in short game

"Het was even een tijdje geleden ja, maar je moet gewoon spelen, of je nou 30ste, tweede of eerste staat", reageerde Luiten op de spanning van een zondag. "Ik zat er gelijk lekker in met birdie-birdie en dan is het jammer dat ik het daarna niet door heb kunnen trekken. Ik had echt wat kansen maar de putts vielen niet in het middenstuk. Olesen was moeilijk in te halen deze week, maar de tweede plaats zat er zeker in met iets beter putten vandaag. Desondanks was het gewoon heel solide deze week. Ik maak weer wat up and downs, en ik heb gisteren ook meer putts geholed. Het korte spel is de hele week goed geweest. Ik heb veel van buiten de green geputt, maar ook chips geslagen. En het is een wereld van verschil als je op een par 5 een up and down voor par of birdie maakt in plaats van een duff slaat en een bogey noteert zoals een jaar geleden. Langzaam aan kan ik weer vertrouwen op mijn short game, en dat kon ik een jaar geleden niet."

'Op zoek naar die overwinning'

Mede dankzij een uitstekende par save op 16 en een goede birdie op de par-3 17de kon Luiten met een 69 (vijf birdies, twee bogeys voor -3) de derde plaats veilig stellen. De Duitser Yannik Paul eindigde alleen als tweede met -20, vier slagen achter winnaar Thorbjorn Olesen op -24.

Luiten: "Op 16 en 17 vielen eigenlijk pas de eerste putts. Dat is het verschil tussen twaalfde en derde worden. De aansluiting houden, dan denk ik vooral aan de 65 van zaterdag, is deze week goed gelukt. Het is ook fijn dat ik kan leunen op mijn driver. Ik heb veel snelheid en meer lengte en dat betaalt zich ook uit op de par 5-holes. Het is lekker dat ik goed begin dit jaar met een derde plek. Dat haalt de druk er ook een beetje vanaf voor dit seizoen. Vorig jaar is moeilijk geweest en dit geeft vertrouwen en lucht. Nu is het gewoon op zoek naar die overwinning", aldus de 37-jarige zesvoudig winnaar op de DP World Tour.       

Luiten ontvangt een cheque van iets meer dan 100.000 euro voor zijn derde plaats. Hij komt daarmee de top-30 in van de Race to Dubai.

Net als Luiten stond Olesen op zes zeges op het hoogste niveau. Voor de Deen kwam daar vandaag nummer zeven bij. Echt spannend werd het nooit, want de 33-jarige Ryder Cup-speler maakte geen fouten op weg naar de overwinning.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Huizing 33ste

Ook Daan Huizing speelde een goed toernooi in Bangkok. De Nederlander (32) moest vechten voor het halen van de cut, maar speelde vervolgens solide in het weekend met rondes in 68 en 70 slagen. Met een totaal van -9 eindigt hij op de gedeeld 33ste plaats (€13.955) en stijgt hij meer dan dertig plaatsen in de Race to Dubai.

Darius van Driel miste - ondanks een goede openingsronde - helaas de cut met 67-75. 

Daan Huizing en Joost Luiten spelen volgende week het Indian Open.

Eindstand