We beginnen met een van de meest bijzondere slagen van het jaar. Joost Luiten maakte in maart zijn derde albatros op de DP World Tour. Het toernooi in Zuid-Afrika werd niet live uitgezonden op televisie, maar toch werd zijn wonderbaarlijke hole-out gefilmd.
Een lange putt die erin gaat is zeker geen geluk. Maar van deze afstand - ruim 22 meter - had Nick Taylor (foto) niet verwacht zijn eagleputt te holen tijdens de play-off van het Canadees Open tegen Tommy Fleetwood. Hij bracht daarmee het publiek in extase, want hij was de eerste thuiswinnaar van het toernooi in 69 jaar.
De toeschouwers waren niet meer te houden, net als Taylors vrienden Mike Weir, Corey Conners en Adam Hadwin. Met spuitende champagne rende die laatste, gedoucht en wel na zelf twaalfde te zijn geworden, de green op. Daar werd hij keihard gevloerd door een beveiliger… Iets waar nog lang over werd nagepraat.
Elke golfer kent het wel: je moet de bal over het water slaan en het contact is net niet goed genoeg. In de lucht weet je eigenlijk al dat de bal op de bodem gaat eindigen. Angel Yin had dit tijdens The Chevron Championship, maar wonder boven wonder eindigde haar bal op het gras.
Op Bernardus werd voor het derde jaar op rij het KLM Open gespeeld. Aan het begin van de laatste ronde stonden tien spelers binnen drie slagen van leider Pablo Larrazábal. De Spanjaard verloor de leiding, maar dankzij drie birdies op de laatste vier holes wist hij toch te winnen. Op de laatste hole zorgde dat voor een grote ontlading.
Een van de beste rondes van 2023 kwam op naam van Bryson DeChambeau. Tijdens het LIV Golf-toernooi op The Greenbrier maakte de Amerikaan een fabelachtige 58 (-12). Op de laatste hole, een par-3 van 172 meter, had hij aan een par genoeg voor een ronde onder de 60. Met een waanzinnige putt van ruim tien meter werd het nóg beter. DeChambeau kon zijn geluk niet op.
Toen Daan Huizing op de beroemde Road Hole van St Andrews bij zijn bal aankwam zal hij gedacht hebben: heb ik nou geluk of niet? Zijn bal lag op een pad naast de bekende weg. Een mooie kale ligging natuurlijk, maar de TeamNL’er had geen makkelijke chip naar de vlag. Volgens de commentator was er “veel geluk nodig”.
Het resultaat had bijna niet beter gekund. Maar of het geluk was? Oordeel zelf.
Voor Lindsey Weaver-Wright was The Ascendant LPGA benefiting Volunteers of America voorlopig haar laatste toernooi. Ze is in verwachting van een jongentje, dus golfen op topniveau zit er even niet in. Wat is dan de beste (en gelukkigste) manier om af te sluiten? Met een hole-out eagle vanaf de fairway natuurlijk!