Topgolf

Wie speelt waar? Week 50 - Dubbel Oranje in Mauritius, en is vijfmaal scheepsrecht voor Tiger en Charlie Woods?

Een voorbeschouwing op de toernooien van deze week. Zodra deze begonnen zijn, kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

14 – 17 DP World Tour, AfrAsia Bank Mauritius Open, Heritage La Réserve Golf Club, Heritage Bel Ombre, Mauritius. Prijzengeld: $1.200.000 Leaderboard

10 – 12 Q-School Ladies European Tour, Pre-Qualifier Marrakech, Noria Golf Club, Palmeraie Rotana Resort, Samanah Golf, Marrakech, Marokko. Leaderboards

16 – 20 Q-School Ladies European Tour, Al Maaden Golf Marrakech & Royal Golf de Marrakech, Marrakech, Marokko. Leaderboard

16 – 17 PGA Tour Champions, PNC Championship, Ritz-Carlton Golf Club, Orlando, Florida. Prijzengeld: $1.085.000 Leaderboard

14 – 17 PGA Tour Q-School, Dye’s Valley Course, Ponte Vedra Beach, Florida. Prijzengeld: $510.000 Leaderboard

14 – 17 DP World Tour, AfrAsia Bank Mauritius Open, Heritage La Réserve Golf Club, Heritage Bel Ombre, Mauritius. Prijzengeld: $1.200.000 

Tijd voor het laatste toernooi van 2023 op de DP World Tour. Het is een kleintje: het AfrAsia Bank Mauritius Open. Een combinatie van de tijd van het jaar, de kleine beurs en de lange reis om hier te komen, zorgt er doorgaans voor dat we hier geen topveld hebben, en dat is ook dit jaar zo. Maar niet getreurd, want Daan Huizing en Lars van Meijel maken de trip wél. Genoeg om naar uit te kijken dus aan het einde van deze ‘Opening Swing’. In januari gaan we verder met de ‘International Swing’, dan beginnend in Dubai.

Ontwerp van Oosthuizen

Voor de zevende opvoering van het Mauritius Open gebruiken de DP World Tour en Sunshine Tour een gloednieuwe baan. De deuren van La Réserve Golf Links zijn namelijk pas sinds 1 december geopend. Deze moderne linksbaan in de Indische Oceaan is een ontwerp van majorkampioen Louis Oosthuizen en Peter Matkovich. ‘Pure golfing drama’, zo wordt de baan op de eigen website beschreven. Oosthuizen zegt dat hij “spectaculair en uniek” is en voor “drama” zal zorgen. 

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Daan & Lars

Niet geheel verrassend is Oosthuizen de grootste naam op een startlijst zonder verder echt grote ‘zwaargewichten’. Ook van de partij zijn onder anderen Matthieu Pavon, Guido Migliozzi en ambassadeur van de club Marcel Siem. Antoine Rozner komt zijn titel verdedigen, terwijl ook Dylan Frittelli dit kampioenschap al eens won. Wat de Nederlanders betreft wordt Mauritius de start van het nieuwe seizoen voor Daan Huizing. Challenge Tour-golfer Lars van Meijel speelde al een paar toernooien ‘Down Under’ en kan vanwege de zwakke bezetting ook hier aantreden.

Televisie: Ziggo Sport Golf: do en vr 09.30-14.30, za 09.00-13.30, zo 08.30-13.30 uur

Leaderboard

10 – 12 & 16 – 20, Q-School Ladies European Tour, Marrakech, Marokko

Op het moment dat deze rubriek gepubliceerd wordt, wordt er door de (Nederlandse) golfsters in Marrakech nog altijd volop gestreden. Het enige grote doel in de Pre Qualifiers, verdeeld over drie banen: plaatsing voor de Final Qualifier die later deze week van start gaat. Blijf GOLF.NL in de gaten houden voor een verslag van de voorrondes, met daarin Romy Meekers, Pasqualle Coffa, Mayka Hoogeboom, Lizzy Peeters, Anouk Sohier, Nikki Hofstede, Judith van der Voort en Marit Harryvan.

Final Qualifier

De Final Qualifier wordt tussen zaterdag en volgende week woensdag elders gespeeld in de ‘Rode Stad’. Alle vrouwen spelen twee rondes op Al Maaden Golf Marrakech en Royal Golf de Mar, waarna er een cut valt. Op de allesbeslissende slotdag worden op die eerste baan de tourkaarten verdeeld. De vrouwen in de top 20 krijgen de beste kaart en komen in ‘exemption categorie’ 11 terecht. De vrouwen tussen plek 21 en 50 krijgen een iets minder goede status voor het begin van 2024.

Leaderboards

16 – 17 PGA Tour Champions, PNC Championship, Ritz-Carlton Golf Club, Orlando, Florida. Prijzengeld: $1.085.000

Is dit het jaar van Charlie en Tiger Woods? De hype is er altijd rond ‘Big Cat’ en zijn 14-jarige zoon, maar het PNC Championship daadwerkelijk winnen lukte de twee nog nooit! In vier deelnames is de tweede plaats uit 2021 nog altijd het beste resultaat voor de familie Woods, die er altijd uit weet te springen met hun matchende outfits en soms identieke ‘maniertjes’ in de baan. Geduld hebben loont, zo toonden Vijay Singh en zoon Qass vorig jaar aan in hun zestiende deelname. Met opeenvolgende 59’s wonnen zij eindelijk samen die titel.

Leuke afsluiter

Het toernooi is altijd een leuke, luchtige afsluiter van het golfjaar in Amerika. En dat was er weer een… Kampioenen van weleer óf huidige toppers spelen samen met een familielid een 36-holes scramble en creëren gezamenlijke herinneringen. Nelly Korda speelt weer met Petr Korda, de grote tennisser en in de eerste plaats haar vader. Justin Thomas en papa Mike wonnen het PNC Championship drie jaar geleden al eens, terwijl ook Lee Trevino still going strong is met zoon Daniel. Verder kunnen we dit weekend genieten van Bernhard Langer, Annika Sørenstam en John Daly – altijd leuk. Het toernooi wordt al sinds jaar en dag op de Ritz-Carlton Golf Club gespeeld. Het baanrecord op de par-72 in Orlando staat op 56.

'Geweldig cadeau'

Het doel van Tiger was om vanaf nu één toernooi per maand te kiezen en daar vol voor te gaan. Zijn laatste optreden in de Bahama’s was echter pas twee weken geleden, dus we gaan zien hoe Woods hersteld is. Een lichtpuntje is het feit dat het gebruik van golfkarretjes in het PNC Championship is toegestaan. “Het is een geweldig cadeau om mijn liefde voor golf te kunnen delen met Charlie en we kijken hier het hele jaar naar uit. Het is zo speciaal om samen te strijden tegen zoveel golfgrootheden en hun families", aldus de grootste golfer aller tijden.

Woods keek overwegend positief terug op zijn rentree in ‘zijn’ Hero World Challenge. “Van de tee had ik de bal aan een touwtje. Ik genereerde een hoop ballspeed en raakte hem de hele week in het midden van het clubblad”, zei hij toen. “Ik voel dat ik er met mijn spel niet heel ver vanaf zit. Maar ik moet nog in wat betere ‘shape’ geraken.” 

Televisie: Ziggo Sport Golf: za 19.00-00.00, zo 17.30-22.30 uur

Leaderboard