Thijs: “Tijdens een wedstrijd sloeg ik mijn bal in een hindernis met rode paaltjes. Net voor het water vond ik mijn bal en probeerde hem te spelen. Ik raakte een knotwilg in de hindernis en de bal ging 30 meter terug het water in. Waar moet ik dan droppen?”
Je mag volgens Regel 17.2a(1) een bal droppen binnen twee clublengtes van de plaats waar de eerste bal de hindernis kruiste en natuurlijk niet dichter bij de hole dan dit kruispunt. Je mag ook terug gaan naar de plek waar de vorige slag is gedaan in de hindernis en vandaar een bal spelen. Beide opties kosten één strafslag.
Andy: “Mag je een wormhoop zonder strafslag ontwijken? Bij een molshoop mag het, maar waar zit de grens?”
Nee, dat mag niet. Zie de definitie van gat gemaakt door een dier. Wormenhoopjes en mierenhopen zijn losse natuurlijke voorwerpen en mag je wegnemen. Als je bal daarbij beweegt, dan moet je hem terugplaatsen en een strafslag bij je score voor de hole optellen.
Ruud: “Wanneer je een vrije drop hebt, omdat de bal op een pad ligt, is er dan een voorwaarde welke club je neemt om de dropzone te bepalen?”
Bij het bepalen van het dichtstbijzijnde punt zonder belemmering, moet je uitgaan van de club die je zou gebruiken voor de slag als de belemmering (het pad) er niet zou zijn geweest.
Vanaf dit referentiepunt is de afmeting van de dropzone één clublengte, niet dichter bij de hole. Zoals de definitie van clublengte aangeeft is dat de lengte van de langste club die je bij je hebt, behalve je putter.
Jac: “Wat wordt precies verstaan onder abnormale baanomstandigheden? Mag ik bijvoorbeeld zonder straf kippenmest, opgestapelde boomstammen of geprikte gaten in de fairway ontwijken? En ik ben benieuwd of ik een afstandspaal mag ontwijken als ik daar twee meter vandaan lig?”
In de definitie van abnormale baanomstandigheden zijn de vier omstandigheden benoemd die daaronder vallen. Mest is geen abnormale baanomstandigheid, klontjes mest zijn losse natuurlijke voorwerpen die je mag verwijderen volgens Regel 15.1. De bal mag je daarbij niet opnemen of bewegen. Een beluchtingsgat of insnijding is geen grond in bewerking en mag niet zonder straf worden ontweken. Zie definitie van grond in bewerking.
Als boomstammen tijdelijk zijn neergelegd om later te verwijderen valt, dit onder grond in bewerking en mag je de boomstammen ontwijken volgens Regel 16.1. Zijn de boomstammen echter geplaatst met een permanente bestemming als onderdeel van de baan, dan zijn het losse natuurlijke voorwerpen en is Regel 15.1 van toepassing.
Als de afstandspaal in de Plaatselijke Regels is gedefinieerd als vast obstakel, dan mag deze niet uit de grond worden gehaald of anderszins worden bewogen. Wanneer de Plaatselijke Regels hier niets over vermelden dan zijn de standaard golfregels van toepassing en is het een los obstakel als het zonder buitensporige inspanning en zonder het te beschadigen kan worden weggenomen. In dat laatste geval is ontwijken zonder straf volgens Regel 15.1 toegestaan.
In deze aflevering zijn de vragen beantwoord door Walter Haandrikman (voorzitter van de Regel- en Handicapcommissie van de NGF), Janke van der Werf (NGF Marshals en Regels), Marjon Thijssen (NGF Regels en Handicap) en Robert Hage (NGF Regels en Handicap). Er komen veel regelvragen binnen. Vragen die nu niet beantwoord zijn, behandelen we in een van de volgende afleveringen van deze rubriek.
Heb je ook een regelvraag? |
GOLF.NL beantwoordt jouw regelvragen. Heb je een vraag? Stuur een mail naar regelvraag@golf.nl of een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram). Stuur als het kan ook een foto mee van de regelsituatie! |