Nieuws

'Mag ik tijdelijk water in een greppel zonder straf ontwijken?'

In de rubriek 'Stel je regelvraag' geven we antwoord op vragen over de golfregels en het handicapsysteem. In deze aflevering gaat het over tijdelijk water in een greppel, een bal die terug wordt gegooid vanuit out of bounds en een overstroomde hindernis.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Thijs: “Tijdens overvloedige regenval zijn op onze baan veel hindernissen buiten hun oevers getreden. Tijdens een wedstrijd kwam de bal in het water terecht, maar wel buiten de rode markeringen. Ligt de bal dan in de hindernis of in tijdelijk water?”

De grens van de hindernis wordt aangegeven door de rode markering. Water dat zich buiten deze grens bevindt is tijdelijk water (zie de definitie van tijdelijk water). Als de bal in het water terecht is gekomen, maar buiten de grens van de hindernis, mag je de situatie zonder straf ontwijken volgens Regel 16.1.

Albert: “Mijn medespeler sloeg zijn bal vanaf de tee links door een bosstrook out of bounds. Op het wandelpad daar liepen mensen en zij vertelden dat ze bal teruggegooid hadden. Betekent dit dat hij veel geluk had en de bal verder mocht spelen?”

Nee, de bal is buiten de baan tot stilstand gekomen en daardoor niet meer in het spel. Als de bal vervolgens door wandelaars wordt teruggegooid binnen de baan verandert dat de status van de bal niet: de bal is niet meer in het spel en mag niet worden gespeeld. Wordt de bal toch gespeeld, dan speelt de speler een verkeerde bal (Regel 6.3). Zie ook de definitie van in het spel.

Corien: “Onlangs was ik in Spanje waar langs de golfbaan huizen staan. Een bal lag tegen een hek van een villa aan. Krijg je dan een vrije drop?”

Als het hek van de villa ook de grens van de baan aangeeft, dan is het een buiten-de-baanmarkering die niet zonder straf mag worden ontweken. Als het hek geen onderdeel van de begrenzing van de baan is, maar bijvoorbeeld als bescherming van de villa is geplaatst binnen de baan, dan is het een vast obstakel dat zonder straf mag worden ontweken volgens Regel 16.1.

Aldie: “Op hole 6 van de Crailoobaan op Golfpark Spandersbosch sla je over een pad richting green. Naast het pad ligt een greppel, zonder gele en rode paaltjes, die bijna altijd droog staat. Als er wel water in staat, is er dan sprake van tijdelijk water?”

Een greppel is een hindernis, ook als deze niet als zodanig met gele of rode palen is gemarkeerd. Een hindernis die niet is gemarkeerd wordt beschouwd als een rode hindernis. Zie de definitie van hindernis.

Deze greppel mag je dus niet zonder straf ontwijken (het water in de greppel is geen tijdelijk water). Zoals de definitie impliciet aangeeft is het niet noodzakelijk om de greppel met rode of gele palen te markeren. Deze greppel mag worden ontweken als een rode hindernis.

In deze aflevering zijn de vragen beantwoord door Walter Haandrikman (voorzitter van de Regel- en Handicapcommissie van de NGF), Janke van der Werf (NGF Marshals en Regels) en Robert Hage (NGF Regels en Handicap). Er komen veel regelvragen binnen. Vragen die nu niet beantwoord zijn, behandelen we in een van de volgende afleveringen van deze rubriek.

Heb je ook een regelvraag?

GOLF.NL beantwoordt jouw regelvragen. Heb je een vraag? Stuur een mail naar regelvraag@golf.nl of een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram). Stuur als het kan ook een foto mee van de regelsituatie!
Lees meer over
Golfregels