Golfsport

Hulpmiddelen op de golfbaan: wat mag wel en wat mag niet?

Tijdens de Hero World Challenge van afgelopen weekend kreeg Collin Morikawa twee strafslagen vanwege een regelovertreding. Een aantekening op basis van een slope op de oefengreen had hij gebruikt tijdens het toernooi om de green te lezen. Dat is verboden volgens de regels op tour. Dat brengt de vraag op: welke hulpmiddelen mag je eigenlijk wel en niet gebruiken op de golfbaan?
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Afstandmeter

Op iedere golfbaan staan afstandsmarkeringen om te weten hoe ver je nog te gaan hebt richting de voorkant of het midden van de green. Om accurater te zijn mag je een afstandsmeter gebruiken. Dat kan een laser, een handheld of je telefoon zijn. Maar let op, je mag tijdens qualifying rondes of wedstrijden geen hoogteverschillen meten. Zie Regel 4.3a.

Telefoon

Tegenwoordig heeft (bijna) iedereen een mobiele telefoon bij zich. Je mag daarop, naast de afstand berekenen, iedere vorm van weersinformatie (inclusief windsterkte) bekijken via weersvoorspellingen. Ook is het toegestaan om de temperatuur of luchtvochtigheid te meten. Je mag echter niet de windsterkte meten. En let ook op hoe je de wind inschat. Gras opgooien is niet voor niks het meest gebruikelijk, want poeder, een lintje of een zakdoek gebruiken om de windrichting te bepalen is niet toegestaan.

Nicolas Colsaerts
Beeld: Golfsupport.nl

Audio en video

Muziek luisteren (via je telefoon) is toegestaan. Maar het maakt wel uit waarnaar je luistert. Je mag bijvoorbeeld niet muziek gebruiken om afleiding tegen te gaan of om je swingtempo weer op orde te krijgen. Hetzelfde geldt voor het kijken naar video’s tijdens de ronde die je helpen bij je clubkeuze of het doen van een slag of bij de beslissing hoe te spelen tijdens een ronde.

Paraplu

Uiteraard is er niks mis met een paraplu om jezelf droog te houden als het regent. Zelfs als je een slag doet mag je het als hulpmiddel gebruiken om niet nat te worden. Maar je mag daarbij niet geholpen worden door je caddie of iemand anders. Je ziet daarom vaak dat caddies de speler of de bal droog houden totdat de speler zijn stand inneemt.

Ook is het niet toegestaan om je paraplu of bijvoorbeeld een oplijnstok in de grond te steken om de lijn aan te geven als je de green of vlag niet kunt zien. Bovendien is het verboden om een dergelijk voorwerp te gebruiken bij het oplijnen.

Andere hulpmiddelen

Het is dus vooral belangrijk om te weten waarvoor golfers hulpmiddelen gebruiken. Bij het voorbereiden van een slag mag je niets gebruiken dat helpt bij je zwaaibaan, grip, oplijnen, balpositie of houding. Als je hulpmiddelen gebruikt om bijvoorbeeld te stretchen dan is het geen probleem.

Lees meer over
Golfregels