Topgolf

Jon Rahm vierde Spaanse winnaar Masters

Een door regen en veel onderbrekingen geteisterde Masters kreeg zondag gelukkig een zonnige afloop met Jon Rahm als winnaar op de geboortedag van zijn legendarische landgenoot Severiano Ballesteros.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Jon Rahm begon de laatste ronde van de 87ste Masters op de tweede plaats, twee slagen achter leider Brooks Koepka. Na de eerste negen holes waren de rollen omgedraaid. Koepka kon het ritme niet vinden en ging met drie bogeys uit in 39 slagen, +3. Rahm had met een bogey en twee birdies vier slagen minder nodig. Op de tweede negen bouwde Rahm zijn voorsprong uit met birdies op 13 en, na een sublieme slag onder de takken die op een meter van de hole eindigde, op hole 14. De resterende vier holes kwam de zege voor de 28-jarige Spanjaard niet meer in gevaar. Hij won het groene jasje na een ronde in 69 slagen met een totaal van -12.

Nadat Rahm in Butler Cabin het groene jasje kreeg aangereikt door titelverdediger Scottie Scheffler refereerde interviewer Jim Nantz uiteraard aan de datum 9 april. “Om dit toernooi te winnen op de geboortedag van Seve en veertig jaar na zijn tweede overwinning van de Masters maakt het heel speciaal”, aldus Rahm. “Op de tweede negen hoorde ik voortdurend 'Seve! Seve! Seve! Do it for Seve!' Ik wist wat het zou betekenen als ik vandaag zou winnen. De geschiedenis van golf is belangrijk voor mij, het is een van de redenen dat ik speel.”  

Voor Rahm, die de Masters donderdag was begonnen met een 4-putt en een dubbel-bogey, is het de tweede majorzege na het US Open in 2021. Na Ballesteros en José Maria Olazábal, ieder twee keer winnaar van het groene jasje, en Sergio Garcia, winnaar in 2017, is de in Barrika in Spaans Baskenland geboren Rahm de vierde Spaanse winnaar van de Masters. Door zijn zege in de eerste major van het jaar lost hij Scottie Scheffler af als nummer 1 op de wereldranglijst. In elf gespeelde toernooien dit seizoen op de PGA Tour won hij al vier keer. Met zijn zege in de Masters verdient Rahm 3.24 miljoen dollar, de grootste cheque ooit in een majorkampioenschap.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Mickelson verrast

Heel opvallend en totaal onverwacht was het uitstekende spel van Phil Mickelson. De 52-jarige Amerikaan toonde sinds zijn overstap naar LIV Golf geen moment ook maar iets van vorm. Maar op Augusta National, de baan waar hij met drie zeges zijn grootste triomfen vierde, hervond hij de magie. Met een geweldige slotronde in 65 slagen, de laagste score van het hele veld, klom hij naar een totaal van -8, goed voor een met Brooks Koepka gedeelde tweede plaats. Mickelson was met zijn overwinning in het US PGA in 2021 al de oudste winnaar van een major. Hij is nu ook de oudste golfer met een top-5 notering in de Masters. Naast zijn drie zeges heeft Lefty in de Masters ook twee tweede plaatsen behaald en vijf keer eindigde hij als derde.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Geen Tiger

 

Tiger Woods kwam zondag niet meer in actie en dat kwam niet als een verrassing. De vijfvoudig winnaar van de Masters had het vooral zaterdag in de regen en de kou, gevoelstemperatuur vijf graden, zichtbaar heel erg zwaar. Strompelend bewoog hij zich de laatste holes over de baan, het gezicht vertrokken van de pijn. Zondagochtend meldde hij zich met een korte verklaring af voor het vervolg van de derde ronde.  'Het stelt me teleur dat ik me moet terugtrekken omdat de plantar fasciitis (een peesontsteking onderaan de voet) is teruggekomen”, aldus Woods die in zijn 25ste Masters speelde. “Ik dank de fans en de Masters die mij zoveel steun en liefde hebben gegeven en wens alle spelers succes bij het vervolg van het toernooi.” De grote vraag is natuurlijk of en wanneer we Woods, die deze week wel het record van 23 achtereenvolgende gehaalde cuts in de Masters evenaarde, weer gaan zien in een officieel toernooi. 

Leaderboard

Lees meer over
Topgolf Masters Tiger Woods