Nieuws

'Mag je een oefenswing maken op de afslagplaats?'

In de rubriek 'Stel je regelvraag' geven we antwoord op vragen over de golfregels. In deze aflevering behandelen we onder meer de vraag of een oefenswing op de tee is toegestaan.

Jeroen: "Mag je een volledige oefenswing maken op de tee? Dus direct naast je opgeteede bal, op 10 tot 20 cm van de plek waar je daarna gaat afslaan met je driver, hout of ijzer?"

Het is de bedoeling dat je een oefenswing buiten de afslagplaats (tee) maakt om de tee niet onnodig te beschadigen (zie regel 1.2.a, derde bullet). Om deze gedragsnorm kracht bij te zetten, kiezen sommige clubs ervoor om het maken van een oefenswing op de afslagplaats te verbieden in een gedragscode (zie regel 1.2.b). De gedragscode kan straffen bevatten voor het niet naleven van de gestelde normen, zoals één strafslag of de algemene straf. 

Toon: "We speelden strokeplay en een flightgenoot sloeg in een rood gemarkeerde hindernis (een waterpartij). Hij meende zijn bal te zien in de hindernis, pakte de bal op, dropte volgens de regels en sloeg naar de green. Bij de green aangekomen bleek de opgeraapte bal niet zijn bal. Wat nu, en krijgt hij straf?"

Bij het ontwijken van een hindernis (regel 17.1) mag de bal vervangen worden. Je mag dus een gevonden bal in het spel brengen volgens één van de opties van regel 17.1. Als we ervan uitgaan dat de speler de bal op de juiste plaats in het spel heeft gebracht, krijgt hij geen straf - los van de strafslag die hij bij zijn score moet optellen voor het 'droppen' (het ontwijken van de hindernis).

Het is van belang dat de speler de bal op de juiste plaats in het spel brengt. Als de speler de hindernis zijwaarts heeft ontweken (regel 17.1d(3)), is het referentiepunt de plek waar de oorspronkelijk bal het laatst de grens van de hindernis heeft gekruist. Als de plaats van de gevonden bal is aangehouden als referentiepunt is dat mogelijk een verkeerde plaats geweest. In dat geval zou de medespeler twee strafslagen bij zijn score voor de hole moeten optellen.

Margot: "Ik verklaarde mijn bal onspeelbaar. Volgens mijn medespeelster moest ik terug naar de plaats vanwaar ik geslagen had, met bijtelling van één strafslag. Klopt dat?"

Wanneer je je bal onspeelbaar verklaart, heb je drie opties om de situatie te ontwijken (regel 19.2). Terug naar de plaats vanwaar je had geslagen is inderdaad een optie, maar je hebt meer mogelijkheden. Voor elke van deze drie opties (zie ook de afbeelding hieronder) krijg je één strafslag:

  1. De speler mag de situatie volgens de procedure van slag en afstand ontwijken door de oorspronkelijke of een andere bal te spelen vanaf de plek waar de vorige slag werd gedaan.
  2. De speler mag de situatie recht naar achteren ontwijken door de bal of een andere bal te droppen in een dropzone die is gebaseerd op een referentielijn die recht vanaf de hole door de plek van de oorspronkelijke bal loopt.
  3. De speler mag de situatie twee clublengten zijwaarts ontwijken.
golfregels 2022 onspeelbare bal

Eric: "Een bal ligt lastig speelbaar tegen een struikstammetje maar tegelijk is er ook een vast obstakel in de swingbaan: sliet. Zonder vast obstakel had de rechtshandige speler misschien gekozen om linkshandig een chipje te maken om vrij te komen van de struik, maar het vaste obstakel verhindert dat. Zonder vast obstakel was de bal onspeelbaar verklaren ook een overweging geweest. Wat geldt in dit geval: 1) relief zonder strafslag of 2) je moet de bal spelen zoals hij ligt of onspeelbaar verklaren?"

De belangrijkste vraag in dit geval is: wat zou de speler doen als het vaste obstakel er niet zou zijn? Als hij dan een linkshandige slag zou maken om de bal onder de struik uit te spelen, is dat de basis om te bepalen of hij, voor die slag, last heeft van het aanwezige vaste obstakel. Als dat zo is, mag het vaste obstakel zonder straf worden ontweken (regel 16.1). De bal onspeelbaar verklaren (regel 19) mag natuurlijk ook, maar kost uiteraard een strafslag.

In deze aflevering zijn de vragen beantwoord door Walter Haandrikman (voorzitter van de Regel- en Handicapcommissie van de NGF) en Robert Hage (NGF Regels en Handicap). Er komen veel regelvragen binnen. Vragen die nu niet beantwoord zijn, behandelen we in een van de volgende afleveringen van deze rubriek. 

Heb je ook een regelvraag?

GOLF.NL beantwoordt jouw regelvragen. Heb je een vraag? Stuur een mail naar redactie@golf.nl of een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram). Stuur als het kan ook een foto mee van de regelsituatie!

Lees ook de vorige aflevering: Waar plaats je de bunkerhark?

Lees meer over
Golfregels