Topgolf

Minimaal 4 Nederlanders op DP World Tour

Naast Wil Besseling zijn ook Darius van Driel en Daan Huizing in het nieuwe seizoen verzekerd van vol speelrecht op de DP World Tour. Joost Luiten kan sowieso ook een groot aantal toernooien spelen.

Darius van Driel speelde onder grote druk een geweldig Portugal Masters. Hij begon het toernooi op de 117de plaats op de DP World Tour Rankings, de laatste plek op de jaarranglijst die vol speelrecht geeft in het nieuwe seizoen. De cut missen zou dus fataal zijn en met een slordige bogey op de par-5 12de in de tweede ronde leek Van Driel in grote problemen te komen. Maar toen het echt moest toonde de 33-jarige golfer zijn klasse: vier birdies op de laatste vijf holes. Zaterdag kwam Van Driel op de makkelijk spelende baan van Dom Pedro Victoria niet verder dan een 70 (-1), maar zondag speelde hij indrukwekkend met zes birdies en verder pars op de eerste 17 holes. De geboren Leidschendammer kon zich een bogey op hole 18 permitteren en met een ronde 66 (-5) en een totaal van -14 eindigde hij de Portugal Masters op de gedeelde achttiende plaats. Veel belangrijker, op de jaarranglijst eindigt Van Driel op plek 112 en hij is dus verzekerd van een nieuw seizoen met vol speelrecht.

 

“Steen op mijn rug”

 

“Ik had niet gedacht dat het vechten voor behoud van de tourkaart zo veel stress zou opleveren”, aldus een blije en opgeluchte Van Driel kort na de laatste ronde. “Donderdag en vrijdag waren echt heel zwaar, het was alsof ik met een steen op mijn rug speelde. Mijn lichaam stond continu in de stressmodus, dat voelde ik bij iedere slag. De vier birdies vrijdag op de laatste holes waren met die grote spanning daarom heel erg goed. Vandaag had ik veel minder last van de druk omdat ik er al wat beter voor stond. Toen ik de eerste negen holes in -4 had gespeeld, wist ik dat het eigenlijk niet meer mis kon gaan.”

Van Driel heeft een heel bewogen jaar achter de rug. “Ik ben vader geworden en we hebben een nieuw huis gebouwd, ik heb zelf ook flink staan sjouwen. Natuurlijk wil je liever een stuk hoger eindigen op de jaarranglijst, maar met die grote dingen die speelden in mijn leven naast het golf ben ik hier heel tevreden mee.”

Van Driel heeft nu drie weken vrij en begint het nieuwe seizoen eind november in Zuid-Afrika. “Het plan is dat ik het Joburg Open speel en daarna ook het Zuid-Afrikaans Open en het Alfred Dunhill Championship.”

Luiten sterk maar onvoldoende

 

Joost Luiten speelde een heel sterk toernooi maar hij voldeed niet aan de opdracht om minimaal alleen derde te worden. De 36-jarige Nederlander eindigde op Dom Pedro Victoria op -18, goed voor de zevende plaats en de 62ste top-10 notering in zijn carrière. Na veertien foutloze holes zondag was Luiten -6 voor de ronde en leek de derde plaats nog haalbaar. Op de 288 meter korte par-4 15de, de op-één-na makkelijkste hole van de baan, leverde Luiten onnodig een slag in. Vanuit de rough voor de green eindigde de bal twee keer veel te kort, illustratief voor de problemen die de Nederlander helaas nog te vaak heeft met het pitchen en chippen, ook al doet hij dat nu met de rechterhand boven. 

Luiten, die in de zomer ruim twee maanden niet in actie kwam, speelde dit seizoen slechts 21 toernooien. Op de jaarranglijst eindigt hij op plek 126, een positie die sowieso recht geeft op meer dan twintig toernooien. Zoals vaker gemeld de afgelopen weken kan de zesvoudig winnaar op de Tour in het nieuwe seizoen ook zo goed als zeker terugvallen op de Career Money List. Luiten staat op plek 39 in die lijst. Als hij aan het einde van dit seizoen, dus na de Nedbank Challenge en het DP World Tour Championship in Dubai, nog steeds in de top-40 staat, krijgt hij speelrecht in Category 11. Dat is meteen onder de spelers die in de top-117 van de jaarranglijst zijn geëindigd en dat geeft speelrecht in meer toernooien en waarschijnlijk ook grotere zoals het Abu Dhabi Championship en de Dubai Desert Classic. 

Huizing: ”Ik kan winnen” 

 

Daan Huizing begon de Portugal Masters op plek 110 op de jaarranglijst. Daarmee kon het wat betreft behoud van speelrecht op de Tour eigenlijk al niet meer misgaan en dat bleek ook zo uit te pakken. Huizing miste de cut vrijdag op een slag, maar op de jaarranglijst zakte hij slechts één plek naar 111. In 28 toernooien dit seizoen verdiende Huizing € 339.058 prijzengeld.  

Vorig jaar promoveerde de 32-jarige Huizing naar de DP World Tour als twintigste en laatste speler via de Challenge Tour, de grotere toernooien met veel prijzengeld en te verdienen punten kon hij dit jaar niet spelen. “Vanuit die positie is het een stuk moeilijker de kaart te behouden”, aldus Huizing. “Daarom overheerst de trots en de blijdschap maar tegelijkertijd vind ik dat het een stuk beter kan en daarom heb ik nu ook al heel veel zin in het volgende seizoen. Dit jaar waren veel banen nieuw, volgend jaar kan ik de banen kiezen die mij goed liggen en een beter schema maken. Ik voel me inmiddels heel comfortabel op de Tour en weet dat ik alles in huis heb om een toernooi te winnen.”

 

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Geen Nedbank Besseling

 

Voor Wil Besseling, verreweg de beste Nederlander dit jaar, stond er geen behoud van de tourkaart op het spel, maar wel kwalificatie voor de Nedbank Challenge over twee weken, een met zes miljoen dollar gedoteerd toernooi in Sun City. De Noord-Hollander haalde de cut in Portugal, maar in het weekend kon hij geen potten breken. Besseling eindigde met -10 op de gedeelde 51ste plaats. Op de jaarranglijst van de DP World Tour zakte de 36-jarige golfer naar plek 76 en daarmee lijkt hij net niet te mogen starten in de Nedbank Challenge want de streep ligt zo goed als zeker bij 74. 

 

Meer landgenoten?

 

Volgend jaar spelen er met Besseling, Huizing, Van Driel en Luiten, hoe dan ook vier Nederlanders op de DP World Tour. Dat kunnen er meer worden want een flink aantal landgenoten hoopt via de Qualifying School – komende week second stage en van 11-16 november final stage - te promoveren naar het hoogste niveau. 

 

Smith met overmacht

 

De Portugal Masters werd een prooi voor Jordan Smith. De Engelsman maakte in 72 holes 27 birdies en drie Eagles en eindigde op een prachtig totaal van -30. Maleisiër Gavin Green werd op drie slagen tweede en plek drie was voor de Fin Tapio Pulkkanen. Voor Smith die stijgt naar plek negen op de jaarranglijst is het de tweede zege op de Tour.  

 

Leaderboard Portugal Masters

 

DP World Tour Rankings