Nieuws

'Referees zijn mensen die helpen'

Ze is nog maar 23 jaar, golft krap twee jaar en heeft zich vol gestort op de regels. In no time is Esther de Jong referee geworden en nu droomt ze ervan om internationaal furore te maken. In de Week van de Regels vertelt ze over haar nieuw ontdekte passie.

Wat is je eigen golfachtergrond?

"Ik ben pas twee jaar geleden begonnen met golfen. Mijn vader golfte altijd al hier op Golfpark Almkreek en vroeg me wel eens mee, maar het kwam er nooit echt van. Totdat ik me uiteindelijk inschreef voor Golfstart en het meteen erg leuk vond. Ik werd vooral enthousiast van de theorieavond en werd meteen gegrepen door de golfregels. Ik heb na die avond een berichtje gestuurd aan Mandy Boer van de handicap- en regelcommissie van de Hollandsche Golfclub, waar ook Almkreek onder valt.

Zij heeft me er meteen bij betrokken en zo ben ik uiteindelijk al snel de cursus voor Regelcommissaris 1 gaan doen. Ik heb die cursus gehaald met een > 80% score. Dat betekent dat je door kan naar de cursus Regelcommissaris 2. Eind 2021 heb ook deze cursus gehaald en werd voor mij bevestigd dat ik niet alleen de regels erg interessant vind, maar dat het me ook echt leuk lijkt om referee te worden."

Esther de Jong in het kort

 Leeftijd  23
 Studie  Rechtsgeleerdheid in Tilburg
 Club  Golfpark Almkreek
 Golft sinds  juni 2020
 Handicap  46,6
 Leukste slag  de driver, vanwege het geluid en de afstand
 Moeilijkste slag  lage ijzers en hybrides

Jonge referee Esther de Jong

Heb je al opgetreden als referee?

"Nee. Ik maak wel deel uit van de Handicap- en Regelcommissie van de Hollandsche Golfclub; we zijn in totaal met z’n vijven. Met deze commissie organiseren wij voor alle drie de clubs van de HGC - Golfpark Almkreek, Golfpark De Loonsche Duynen en Golfpark De Breuninkhof - de theorieavonden en nemen we regelexamens af.

We zijn van plan om binnenkort activiteiten op touw te zetten, waarin we de regels ook aan de hand van praktijkvoorbeelden kunnen toelichten. En ten slotte organiseren we laagdrempelige activiteiten voor beginnende golfers, zoals een pitch-and-putt middag of een puttingwedstrijd.

Ik neem zelf inmiddels de helft van de presentaties op theorieavonden voor mijn rekening – laatst heb ik de presentatie zelfs een keer helemaal in mijn eentje gegeven! - en mag in het voorjaar een keer als ‘assistent referee’ met Mandy meelopen in een wedstrijd."

Wat zijn volgens jou eigenschappen die elke referee zou moeten hebben?

"Het is belangrijk dat je ‘boven de regels staat’, zoals dat heet. Daarmee bedoel ik dat je de regels zo goed kent dat je deze ook in uitzonderlijke situaties kunt toepassen. Verder is het van belang dat je geduldig, vriendelijk en makkelijk benaderbaar bent. Overigens hoef je niet een heel goede golfer te zijn om een goede referee te zijn. Sterker nog, als hoge handicapper kom ik juist vaak in situaties (hindernissen, bos, water en bunker) waarin ik de regels moet toepassen en kan oefenen!"

Waar vind jij dat vooral aandacht aan gegeven moet worden in de Week van de Regels?

"Iedereen zou op de hoogte moeten zijn van de gedragsregels. Deze zijn opgesteld om de veiligheid van spelers en het speeltempo in de baan te waarborgen, maar ook om de baan mooi te houden. Op de theorieavonden besteden we hier ook altijd veel aandacht aan.

Verder denk ik dat het goed is om nogmaals aandacht te besteden aan Ready Golf. Ik vind het een goed concept, maar zie dat nog te weinig mensen er van af weten. Belangrijk bij Ready Golf is dat mensen in een flight dit ook daadwerkelijk met elkaar afspreken. Als het niet duidelijk is, kunnen mensen het namelijk als erg onbeleefd ervaren en denken dat iemand voor zijn of haar beurt speelt.

Ten slotte is het altijd goed om mensen erop te wijzen dat het hun eigen verantwoordelijkheid is om hun kennis van de regels op peil te houden. Op GOLF.NL kunnen mensen hun golfregelexamen oefenen, maar deze oefenvragen zijn ook geschikt voor mensen die hun kennis weer eens willen opfrissen." (Je kunt hier je regelkennis testen.)

Golfregels zijn niet saai, ze maken het golfspel juist bijzonder

Welke regel mag van jou geschrapt of gewijzigd worden?

"Oef, moeilijke vraag. Ik zou zeggen de regel over het doorlaten. Het doorlaten hoort bij de gedragsregels en veel golfers zien het ook als een recht, maar als het heel druk is in de baan dan zorgt het doorlaten van een snellere flight vaak juist voor veel onrust. Mijn mening is dat iedereen dan beter op zijn eigen plek kan blijven en dat het aan de clubs is om ervoor te zorgen dat alle flights een gemiddeld tempo spelen.

Op onze banen denken we veel na over hoe we het speeltempo wat vlotter kunnen maken. Zo zijn gedeeltes van de baan met veel bos nu hindernissen geworden, zodat golfers daar de hindernisregel kunnen toepassen, in plaats van de bal te moeten gaan zoeken. Dat zoeken kost namelijk erg veel tijd."

Hoe oefen je als referee?

"Ja goede vraag! Want in de praktijk zijn situaties vaak heel anders dan je in de theorie hebt geleerd. Ik hoop natuurlijk veel ervaring op te doen door met andere referees mee te lopen. Maar ik leer ook door dingen op te zoeken op YouTube. Daarbij kijk ik veel meer golf op televisie dan vroeger en let dan uiteraard vooral op de referee als een situatie zich voordoet.

En als ik met m’n vader een ronde speel, zoals we afgelopen weekend nog deden, ben ik altijd extra alert en geef hem advies over de golfregels als dat nodig is!"

Jonge referee Esther de Jong
Esther met haar vader Eddie

Wat zou je zeggen tegen jonge golfers die ook overwegen referee te worden?

"Bij twijfel... doen! Tenminste, als je de golfregels ook zo interessant vindt. Weet ook dat referees echt gezien worden als mensen die helpen, veel meer dan als scheidsrechters die straffen. En er lopen niet zoveel jonge referees rond, dus het is ook nog eens goed voor de Nederlandse golfwereld."

Hoe zie je jouw toekomst voor je als referee?

"Ik hoop eerst veel ervaring op te doen als clubreferee. Maar het is zeker mijn ambitie om ook NGF-referee te worden. En misschien ooit wel internationaal referee, dat zou een droom zijn. Wie weet – ik ben nog jong!"

 

Benieuwd naar De Hollandsche Golfclub? Kijk op www.hollandschegolfclub.nl voor meer informatie.

Lees meer over
Golfregels