Topgolf

Stel je regelvraag tijdens de 'Week van de Regels'!

Volgende week is het de 'Week van de Regels' op GOLF.NL. Met een quiz, regeltips en live-blog kan je je kennis bijspijkeren. Ook komt er een nieuwe rubriek waarin we de regelvragen van golfers gaan beantwoorden. Heb je een vraag? Stuur een mail naar redactie@golf.nl of stuur ons een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram).
Beeld: Koen Suyk

Beeld: Koen Suyk

Voor de fanatieke golfer duurt het golfseizoen 365 dagen per jaar, maar nu de zomertijd eraan komt - en de NGF Competitie van start is gegaan - is het seizoen pas echt begonnen. De hoogste tijd om de golfregels wat extra aandacht te geven in de 'Week van de Regels'.

Vijf dagen lang - van 28 maart tot en met 1 april - zullen verschillende onderwerpen uitgelicht worden met content voor beginnende en meer ervaren golfers. Naast een interview met een jonge referee is er een quiz die gaat bepalen of vrouwen of mannen de golfregels beter onder de knie hebben.

Stuur jouw regelvraag naar redactie@golf.nl en maak kans op een doosje golfballen!

Afsluitend verschijnt er op vrijdag een nieuwe rubriek waarin regelvragen van lezers worden beantwoord, en daar hebben we jouw hulp voor nodig. Heb jij een regelvraag? Vragen over droppen, materiaal, matchplay, vaste en losse obstakels, alles mag! Stuur een mail naar redactie@golf.nl met jouw regelvraag zodat we die kunnen behandelen. Voor de eerste editie belonen we de leukste vraag we met een doosje Titleist-ballen.

Hier alvast twee voorbeelden van interessante regelvragen die al eerder zijn binnengekomen via e-mail met een antwoord:

'Op de vroege ochtend of in de winter de baan in gaan is natuurlijk prachtig, maar wat te doen bij dichte mist? Zijn daar ook regels voor? Of is dit ieders eigen verantwoordelijkheid?

Er zijn geen directe regels voor, maar als richtlijn kun je aanhouden dat een speler minimaal 250 meter voor zich helder moet kunnen zien, zodat hij nooit een speler uit de groep voor zich kan raken. Bij minder zicht niet spelen. Ook moet je er goed op letten dat je start op de voor jou bestemde starttijd en niet eerder, zodat er voldoende afstand tussen groepen blijft.

Robert Hage, NGF Handicapping, Regels en Course Rating

'Ik vroeg mij af wat de reden is dat de cup bij ons (amateurs) niet tot boven wit is. Nu is er randje van 2 à 3 centimeter grond over. Soms is deze grond zelfs vertrapt bij de holes, wat het scoren niet makkelijker maakt. Mijn idee is om de huidige plastic cup te verlengen tot bovenaan de hole zodat ook wij optisch voordeel hebben bij het putten!

In de definitie van de Golfregels wordt over de hole gezegd: 

  • De hole moet 4¼ inches (108 mm) in diameter zijn en ten minste 4 inches (101,6 mm) diep.
  • Als een inzetstuk wordt gebruikt, mag de buitendiameter niet groter zijn dan 4¼ inches (108 mm). Het inzetstuk moet ten minste 1 inch (2,54 cm) onder het oppervlak van de green liggen, tenzij de gesteldheid van de bodem vereist dat deze dichter bij het oppervlak zit.

Dit betekent dat het inzetstuk van de hole (de witte cup) minimaal 2,5 centimeter onder het greenoppervlak moet zijn en daarom mag het niet tot aan de rand van de hole zijn. Als de plastic insert van de cup tot de bovenkant van de green zou komen, zou de hole kleiner zijn en zou de bal vaker uit de hole getikt worden. Nu is de bovenkant van de hole grond/aarde. Op toernooien is deze wit geschilderd om de hole voor de kijkers thuis beter zichtbaar te maken.

Het is ook goed om te benadrukken dat spelers hun voeten niet pal naast de hole moeten zetten als ze de bal eruit halen, want dan krijg je dat "deze grond zelfs vertrapt bij de holes" is, en dat greenkeepers geregeld de hole op een nieuwe plaats moeten steken.

Myrte Eikenaar, Teammanager Regels & Handicap NGF

Als de cup niet goed in de hole zit kan - als je echt veel pech hebt - dit gebeuren (vanaf 5:02):

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Lees meer over
Golfregels Handicap