Topgolf

Lars van Meijel (top-10) het lichtpuntje

Het blijft vooralsnog teleurstellend wat de Nederlanders dit seizoen presteren op de DP World Tour. Een klein lichtpuntje: de top-10 notering van Lars van Meijel maar wel een niveau lager op de Challenge Tour.
Beeld: Golfsupport.nl

Vier golfers met de Nederlandse vlag voor hun naam begonnen afgelopen donderdag aan het Magical Kenya Open. Van dat kwartet wist alleen Wil Besseling de cut te halen. Op de baan van de Muthaiga GC bij Nairobi eindigde de Noord-Hollander met 67-73-72-68 en -4 op de gedeelde veertigste plaats. Besseling verdiende met die klassering € 10.850. Darius van Driel miste de cut op een slag, Daan Huizing en Joost Luiten op drie slagen. Opmerkelijk: Luiten moest in de 36 holes die hij speelde op Muthaiga vijf keer een 6 en een keer een 7 op de scorekaart noteren. Op de relatief makkelijke vier par-5 holes van de baan was de zesvoudig winnaar op de DP World Tour +2.

Het is nog vroeg in het seizoen natuurlijk, maar tot op heden valt er vanuit oranje-perspectief weinig te juichen. Besseling kwam tot nu toe vijf keer aan de start. In de rijk gedoteerde  Rolex Series toernooien in Abu Dhabi en Dubai miste hij het weekend. Met twee gehaalde cuts in de toernooien in Ras al Khaimah (34ste en 42ste plaats) en nu plek veertig in Kenia is hij op de DP World Tour rankings de beste Nederlander op plek 111. Volgens de Tour behoudt de top-116 aan het einde van het seizoen vol speelrecht.

Luiten: 5x6 en 1x7

Daan Huizing is op de jaarranglijst 123ste. De golfer uit Soest speelde ook vijf toernooien maar hij komt met zijn status als promovendus van de Challenge Tour minder makkelijk in de toernooien dan Besseling, Luiten en Van Driel. Voor het MyGolfLife Open van volgende week in Zuid-Afrika staat hij nu nog zesde reserve dus de kans is klein dat hij donderdag kan aantreden.

Joost Luiten heeft met een 33ste plaats in de Ras al Khaimah Classic qua klassering in een toernooi dit seizoen de beste prestatie op zijn naam van de vier Nederlanders. Heel trots zal Luiten daar niet op zijn. Ook plek 147 op de DP World Tour rankings geeft heel weinig reden tot vrolijkheid.

Darius van Driel speelde vijf toernooien, haalde twee keer de cut maar verdiende in totaal slechts € 6.197 en staat op plek 169 op de jaarranglijst.

Gelukkig is het seizoen nog lang en kan de ommekeer in golf ieder moment komen, wie weet komende week al in Zuid-Afrika waar Luiten, Besseling en Van Driel gaan afslaan in het met 1,5 miljoen dollar gedoteerde MyGolfLife Open. Toernooien op de DP World Tour hebben een prijzengeld van minimaal twee miljoen dollar, maar als er sprake is van een co-sanctioned toernooi, zoals het MyGolfLife Open met de Sunshine Tour, dan kan het prijzengeld lager zijn.

Winst Wu

Johannes Veerman, spelend voor Amerika, maar ook in het bezit van een Nederlands paspoort eindigde in Kenia op de 26ste plaats. Op de DP World Tour jaarranglijst staat Veerman op de 53ste plaats. Ashun WU maakte een grote sprong naar plek zes. De 36-jarige Chinees won het Magical Kenya Open met een score van -16 en vier slagen voorsprong op drie spelers. Voor Wu die in 2018 het KLM Open won is het de vierde zege op de DP World Tour. Hij verdiende in Kenia een mooie cheque van € 297.500.

Leaderboard

DP World Tour Rankings

Top-10 Van Meijel

Op de Challenge Tour werd het Mangaung Open gespeeld op de Bloemfontein Golf Club. Lars van Meijel (foto boven) speelde drie uitstekende rondjes in 66 slagen. Helaas zat er een mindere 73 tussen in de derde ronde. Met een totaal van -17 werd de Brabander gedeeld tiende, goed voor € 3.699. De zege ging naar weer een groot Deens talent, de 21-jarige Oliver Hundebøll die € 35.970 verdiende en is gestegen naar plek 4 op de jaarranglijst. De andere twee Nederlanders die in Bloemfontein aan de start kwamen, Robbie van West en Sven Maurits, misten de cut.